Haberler

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un ÖTV Değerlendirmesi




Kasım ayından Aralık ayına geçerken sektörümüzde çok farklı beklentiler vardı. Kurlarda önemli bir artış sözkonusuydu, bir miktar fiyat artışı zaten yapılacaktı. Bunun üzerine ÖTV düzenlemesi de gelince ortaya farklı bir sahne çıkmış oldu. Bu açıdan baktığımızda; “keşke bu dönem olmasaydı” dediğimiz bir gelişme. Ancak ben bu artışı yönetilebilir bir artış olarak görüyorum. Yeni düzenleme sektör genelinde ortalama yüzde 3,5 oranında artışa yol açtı. Ayrıca bu düzenleme yerli modellerin korunmaya çalışıldığı bir düzenleme olarak da görülebilir. Biz de marka olarak satışlarının %72’sinin yerli olduğu bir markayız. Bu değişimle birlikte bir grup modelimizde hiç etkilenme olmadı. Örnek vermek gerekirse; Corolla 1.33, Auris 1.33, Yaris, Hilux modellerimizde hiç vergi artışı olmadı. Diğer modellerimizde ise %3 artış oldu. Ayrıca, hibrit modelimizle ilgili teşviğin devam etmesi bizleri memnun etmektedir. Bu açıdan bakınca da, satışlarımızda bu yıl için büyük bir değişiklik olmasını beklemiyorum.

Lüks Segmentten Orta Segmente Geçiş Yaşanır

Yeni ÖTV oranları ve kurlardaki artış ile birlikte lüks segmentteki modellerden orta segmentlere doğru bir yönelme yaşanmasını bekliyorum. Aralık ayında toplam pazarda küçük bir düşüş de olabilir. Kur artışının fiyatlara aynı oranda yansıtılmaması yıl sonuna kadar otomobil satın alacaklara bir miktar avantaj sağlayacaktır. Ancak 1 Ocak’tan itibaren bugün yaşadığımız kur seviyesinin fiyatlara yansıması kaçınılmaz gözüküyor. Bu yıl Aralık fiyatları ile 2017 Ocak fiyatları arasında, kurlar bu seyrinde devam ederse, yüzde 8-10’a varan oranlarda bir fiyat farkı olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Yeni vergi düzenlemesinin yönetilmesi zor olabilecek tarafı ise, fiyata dayalı bir sistem olması. Önümüzdeki aylarda olası kur artışları nedeniyle fiyatlardaki artışlar, vergi dilimlerinde devamlı bir değişime yol açabilecektir. Bu değişikliklerin her ay vergi dairelerine ve otomobil firmalarına sistemlerini yeniden güncelleme anlamında iş yükü getirebilecektir. Vergi dairelerinin sistemlerinin buna hazırlıklı olup olmadığı gibi gibi soru işaretleri de var. Ama mutlaka bunun önlemi alınmıştır diye düşünüyoruz.

Ayrıca müşteri açısından da her ay model/fiyat karşılaştırması konusunda da biraz zorluklar yaşanabilecektir. Ancak zaman içerisinde bu yeni sisteme de uyum sağlanacaktır.

Ali Haydar Bozkurt
CEO
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.

Berke Çoban

Piri Reis Üniversitesinde Gemi Mühendisliği okumaya çalışan bir PETROLHEAD

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yazının başlangıcında olumlu bir gelişmeymiş gibi açıklama yapıp, yazının sonunda olumsuz etkileyeceğini kabul etmiş..
    Son cümle özet niteliğinde : "Ancak zaman içerisinde bu yeni sisteme de uyum sağlanacaktır"

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu