Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Markaların İkonik Modelleri: Uzakdoğu




Dünya bir otomobil olsaydı eğer, Uzakdoğu bu otomobilin motoru olurdu. Evet, belki kullandıkları malzemeler “Rafine” hissettirmiyor olabilir ya da yumuşak plastik kullanmıyor olabilirler ama bunlar yalnızca ufak detaylar.

Size efsane 5 model sayın desem, sayacağınız üç modelin menşei muhtemelen Uzakdoğu olacaktır. Zira benim hayalerimin otomobili de çekik gözlü.

Benim için hazırlaması çok zor bir liste olduğunu itiraf etmeliyim. Emin olun listede olmayan fakat bu listeyi sonuna kadar hakeden çok kaliteli otomobiller var. Hem sizi hem de kendimi daha fazla heyecanlandırmadan o listeye geçelim.

Honda / Acura


Civic Type R, S2000 bunlar Honda denince ilk akla gelen modeller. Fakat uçak bile üreten Honda’nın Integra ve NSX gibi harika modelleri de var. Seçim gayet zor olsa da Honda’nın ikonik modelinin NSX olduğunu açık açık söyleyebilirim. Dünya F1 efsanesi Ayrton Senna‘nın onu tercih etmiş olması bile onu bu mertebeye eriştirmeye yetiyor.


90-05 yılları arasında üretilen bu canavar, F16 uçaklarının kokpitlerinde yapılan incelemeler referans alınarak tasarlandı. 3.0 litre ve tamamı alüminyumdan üretilen V6 VTec motora sahip NSX (makyajdan sonra 3.2 litre V6), yıllar geçse de otomobil severlerin gözdesi olacak.

Mazda


Mazda denince akla eşsiz rotary (wankel) motor gelmiyorsa, Mazda’yı tanımıyorsunuz demektir. MX-5 eşsiz bir cabrio, RX8  ise son dönemin gözdesi. Fakat öyle bir model var ki Mazda’nın envanter listesinde, hem tasarımı ile yıllara meydan okur hem de performansı ile sözde spor otomobillere ders verir. Evet, RX 7‘den bahsediyorum. Hızlı ve Öfkeli Tokyo Drift’te bulunan turuncu makinadan bahsediyorum.


Üç jenerasyon RX 7’de efsane olsa da FD3S kodlu son nesil RX 7, arkadan itişli fakat önden motorlu bir makina. Final sürümü 1.3 litre 280 beygir güce sahip olan RX 7, eşsiz modifiye olanağına sahip gerçek bir erkek otomobili. Ayrıca Mazda denince akla gelen ilk model.

Subaru


Ben “Sub” demeden sizin Impreza WRX STI demeniz gerekiyor. Aslında dört çeker bir Subaru Impreza WRX STI kullanmak için çok ideal mevsimdeyiz. Bir otomobil her çıkardığı model ile gönüllere taht kurabilir mi?  Eğer Impreza ise evet. Fakat öyle bir Impreza var ki diğer tüm modellerden farklı. Farklı çünkü kendisi dünyaca ünlü ralli pilotu Colin McRae‘nin izlerini taşıyor.


Yalnızca 200 adet üretilen Impreza Colin McRae Edition, 2.5 litre 276 beygir güç üreten bir motora sahip. O ralli çıkartmaları, altın sarısı jantları ve eşsiz lacivert rengi onu yakışıklı bir ikon yapıyor.

Mitsubishi


3000GT ve Eclipse gibi evlatlara sahip Mitsubishi için gözde evladını seçmek çok zor. Tüm bu modellerin üzerinde bir model var ki, kendileri Mitsubishi markasının dünyaya açılan yüzü oldu. Durmayın, söyleyin hangi modelden bahsettiğimi. Tabi ki Lancer Evolution modelinden bahsediyorum. Bir aile babası olup, spor otomobilleri dikiz aynasından izlemek isteyenlerin otomobili Evo. Şahsen en sevdiğim model 8. nesil Evo olsa da ikonik model kesinlikle 6. nesil Tommi Makinen Edition olmalı.


Bu otomobili ikon yapan neden ise 1999 yılında Tommi Makinen ile kazandığı ralli şampiyonluğu. 2.0 litre sıralı dört silindir motora sahip Evo, RalliArt şirketi ile geliştirildi ve 330 beygirlik bir yarış efsanesine dönüştü. Üstelik ezeli rakibi Impreza’ya karşı güç avantajını eline geçirmişti.

Lexus


Hepsi birer mühendislik harikası olan bu otomobillerin yer aldığı ilk listemizin son otomobili Lexus LFA. Aslında bu başlığı yazana kadar gayet naif bir liste oluyordu. Fakat dünyanın yeni mühendislik harikası olan Lexus LFA’yı bu listeye almasaydım, hayat felsefemi sorgulayabilirdim. LFA gerçekten çok farklı bir otomobil. Uzaylılar yapmışcasına bir tasarımı, Mozart’ın notalarına sahip bir sesi ve uçakları kıskandıracak bir teknolojiye sahip.


Kendileri 72 derece açı ile konumlandırılmış 4.8 litre V10 motora sahip. Sıralı 6 ileri otomatik şanzıman ile kombine edilmiş motor otomobil için 553 beygir güç ve 480 Nm tork üretiyor. Tüm bu özellikler otomobilin eşsiz tasarımı ve teknolojisi ile birleşince ortaya bir ikoncan çıkıyor. Hem de dünyanın karşısında düğme ilikleyeceği bir ikoncan.

Harun Şen

Like Mr. Clarkson said: POWEEEEER !!!

İlgili Makaleler

6 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu