Haberler

Dizele yasak geliyor!




Paris, Mexico City, Madrid ve Atina şehirlerinin belediye başkanları, 2025 yılında dizel yakıt kullanan otomobil, kamyon ve çekicileri yasaklayacaklarını açıkladı.

İki yılda bir olmak üzere bu yıl Meksika’da düzenlenen C40 Belediye Başkanları Zirvesi’nde ortak bildiri yayınlayan dört şehrin belediye başkanları, alternatif yakıtlı otomobillerin kullanımı için teşvik uygulaması yapılacağını ve insanların yürüme ve bisiklet kullanma alışkanlığı kazanması için çaba harcanacağını bildirdiler.

Dizel yakıtın taşımacılıktaki payı son yıllarda çok üst seviyelerde seyrediyor; bunun sonucu olarak da dünya üzerindeki tüm yerleşim alanlarında hava kalitesi gün geçtikçe azalıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre hava kirliliği, her yıl 3 milyon ölüme sebep oluyor.

Dizel yakıtın sebep olduğu hava kirliliğinin sonucu olarak ise kardiyovasküler hastalıklar ve bu hastalıklara bağlı ölümler gösteriliyor.

Dört şehir belediyesinin verdiği bu kararın emsal nitelik taşıması ve diğer büyük şehirlerde benzeri kararların alınmasını tetiklemesi bekleniyor.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu