FeaturedHaberler

Ford Mustang Makyajlandı!




Ford geçtiğimiz günlerde makyajlanmış Mustang’i tanıttı fakat makyajla gelen yenilikleri anlatmaya başlamadan önce bu yeniliklerle nelerin amaçlandığını anlamamıza yardımcı olacağını düşündüğüm bir konudan bahsetmek istiyorum.

Amerika Birleşik Devletlerinin yeni Başkanı Trump geçtiğimiz hafta Almanya’nın Spiegel gazetesiyle yaptığı röportajda Amerika’nın lüks sokaklarının Alman otomobilleriyle dolu olduğunu fakat Almanya’da Amerikan otomobili görmenin çok zor olduğundan bahsetmişti. Bu röportaj üzerine Almanya’nın ekonomi ve enerji bakanı Sigmar Gabriel’in cevabı “Amerika daha iyi otomobiller üretmeli.”  olmuştu.

Bu tartışmalar Trump’ın sanayi üretimini Amerika’ya çekme girişimlerinin sonucu olarak uzamaya devam edecek gibi duruyor. Biz otomobilseverleri ilgilendirdiğini düşündüğüm konu ise Gabriel’in yorumu. Gabriel’in dediğine tamamen katılıyorum. Eğer Amerikan firmaları daha iyi otomobiller üretirse,  dünyanın geriye kalan bölgelerindeki özellikle Avrupadaki varlıklarını arttırabilirler. Otomobiller konusunda çeşitlilikten yana olan biri olarak, umarım Amerikan firmaları bunu başarır. Bunun sonucu olarak trafikte Amerikan otomobilleri görmek; Bağdat Caddesi’nde yan yana gelen V8 canavarları izlemek bizler için günlük hayatın bir parçası olabilir.

Bütün Bunların Mustang ile ne alakası var?

Mustang şu an Amerikan otomobillerinin Avrupa’daki en önemli temsilcisi. 50 senelik geçmişi ve efsaneleşmiş “muscle car” karakteriyle Avrupa’nın ilgisini çekerken son zamanlarda attığı modernleşme adımlarıyla her zamankinden daha büyük bir azim ile Avrupa’nın gönlünü kazanmaya çalışıyor.

Mustang Avrupalılaşma sürecinde en büyük adımı 6. jenerasyon olan 2015 modeliyle attı. Modernizasyon operasyonu geçiren ve düşük hacimli, turbo motor seçeneği ile de sunulan 6. jenerasyon; Avrupa’dan olumlu sonuçlarla döndü. Ford başarıya doyamamış olsa gerek ki zaten beğenilen bu modeli, yollara çıkmasından iki sene geçmeden makyajlama kararı almış.

Makyajlı Mustang ‘de neler yeni?

Ford sonunda baz modeli V6 ile sunmayı bırakıyor. Amerika’da V6, Ecoboost ve 5.0 V8 motor olmak üzere üç motor seçeneğiyle sunulan Mustang artık Avrupa da olduğu gibi sadece Ecoboost ve V8 seçenekleri ile sunulacak.

Ford’un geride kalan 6 ileri otomatik şanzımanı yerini F150’de de kullanılan yepyeni 10 ileri otomatik şanzımana bırakıyor. Yerine geçtiği 6 ileri ile neredeyse aynı boyutta ve ağırlıkta olan 10 ileri vites ile Ford daha başarılı yakıt tasarrufu ve performans sunmayı hedefliyor.

Ford ve General Motors ortak üretimi şanzımanın aynı zamanda 2017 model Camaro ZL1’de de kullanıldığını ve olumlu yorumlar aldığını hatırlatmakta fayda var. Manuel şanzıman severleri de unutmayan Ford 6 ileri şanzımanı daha yüksek tork değerlerine dayanabilmesi için modifiye etmiş.

Ford, herkesi kendine hayran bırakan GT350 modellerinde kullanılan “MagneRide” süspansiyon sistemini “Performans Paketi” opsiyonuna dahil ederek her modelde sunmaya başlamış.

Otomobilin altına eklenen panellerle çok daha aerodinamik bir tasarıma kavuştuğunu açıklayan Ford, yeni şanzımanlar ve motorlara yapılan küçük dokunuşlarla daha başarılı tüketim değerleri sunmayı hedefliyor.

Tanıtımda birçok yeni özellikten bahseden fakat teknik detay vermekten kaçınan Ford’un makyaj ile sunduğu bir diğer yenilik ise kişiselleştirme opsiyonları. 10 ayrı jant tasarımı, yeni renkler, iç mekanda deri detaylı orta konsol detayları, dijital kadran gibi yeni donanımlar da opsiyon listesinde yer ediniyorlar.

Yeni Tasarım Unsurları

Kabul etmek lazım ki Ford tasarımcıları ön tasarımda pek de başarılı bir makyaja imza atmamış. Kaputtaki yeni havalandırma detayları, yeni ızgara, yeni far tasarımı ve alçaltılmış burnuyla yeni tasarımın tatmin edici olmadığını düşünsem de makyajlı otomobilin farlarının artık standart olarak LED sunulması gibi teknik detaylar ile tasarım departmanında yapılan yanlışlar bir nebze örtülüyor. Ben ön tasarıma olumsuz yaklaşıyor olsam da, tamamen öznel bir konu olan tasarım hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Arka tasarımda pek bir değişikliğe gitmeyen Ford, artık tamamen LED olan arka stoplara hafif bir “C” şekli vermiş. İki egzoz çıkışıyla gelen GT modellerindeki egzoz çıkış sayısı da daha güçlü ses çıkardığı söylenen yeni aktif egzoz sistemiyle beraber artık dört çıkışa sahip.

Amerikan otomobillerinin avrupalılaşma süreci hakkındaki yorumlarınız neler? Sizce Amerikan otomobilleri Alman otomobillerinin tahtını ele geçirebilecek mi? Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın!

 

Arda Celik

Çanakkaleliyim, İstanbulda yaşıyorum. Otomobil sevdam nerde ne zaman başlamış bilmesem de kendimi bildim bileli otomobillere aşığım. Alfa Romeo, Porsche ve Volvo en sevdiğim firmalar. WEC yarışlarını takip ediyorum. Otopark.com'u uzun süre takip ettikten sonra bir yardım eli de ben uzatayım diyerek giriştiğim bu macerada, umarım beraber güzel işlere imza atacağız.

İlgili Makaleler

20 Yorum

  1. İlk tasarımı beğendiğim gibi bunu da beğendim açıkçası. Özellikle ilk fotoğraftaki açı ve renk ile araç ciddi agresif duruyor. 10 ileri otomatik şanzımanla beraber performans da kesinlikle ciddi fark yaratacaktır diye düşünüyorum. Ben agresif çizginin korunmaya devam edildiğini gördüğüm için mutlu oldum açıkçası.
    Alman vs Amerikan kıyaslamasında da birinin diğerini geçmesi yahut denk olmaları gibi bir durumu pek doğru bulmuyorum. Çünkü bu araçların karakterleri çok farklı. Muscle car diye tabir ettiğimiz şey kendi başına zaten bir kültür. Amerikanlar da bunu değiştirmek istemiyor zaten. Sadece motor, şanzıman ve donanım bazında aracı Avrupalılaştırmak istiyorlar. Ama sürüş hissiyatı konusunda kesinlikle muscle car kültüründen vazgeçmiyorlar ki çok doğru bir işe imza atıyorlar. Bu kültürü bozmamaları gerek.

  2. ön taraftaki değişimi manasız buldum. profilden güzel gözüksede tam karşıdan bakınca güzel değil. diğer değişimler yerinde olmuş.

  3. Bence şimdi gerçek bir Mustang görüntüsüne kavuştu, önden hafif bezmiş ve çok sert duruyor kasası zaten güzeldi,
    göstergeyi beğenmedim böyle bir araba da oyuncak gibi gösterge yerine analog daha Retro bir şey kullansalar çiçek olurdu.
    10 otomatik şanzıman küfür gibi.. koyun şunlara 4-5 ileri otomatik, 10 ileri ne ya
    erkek erkek

    1. Analog gösterge standard donanımda sunuluyor, dijital göstergeler opsiyonel. Şanzıman konusunda ise daha iyisi varken eski ve kötü olanı tercih etmenin anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bence Mustang'in en büyük eksiğiydi adam akıllı bir otomatik şanzıman. Sonunda kavuştular.

  4. Önü zaten güzeldi, şimdi efsane olmuş. Huysuz ve sinirli bir hava katmış. İç malzeme kalitesi önceden fena durmuyordu ama içine binip inceleyemediğim için yorum yapmayayım. 10 ileriyse bana biraz fazla geldi açıkçası, vites at at bitmez.

    1. arabanın saf tasarımı 1940 lardan geliyo sadece makyaj ala ala bu hale geldi elentra benzetmesi çok yanlış olmuş

  5. Hepsini anlarım da 10 ileri şanzımanla da iyice Scania tıra çevirmişler Mustang'i.
    Bir de son yıllarda en çok tutan tarafı bu retro tasarımı. Ne kadar dijital ekran konarsa konsun iki analog gösterge sabit tutulup onların ortasına konmalıydı diye düşünüyorum.

    1. Merhabalar, dijital gösterge opsiyon olarak sunuluyor. Standard olarak analog ile geliyor. 10 Vitesi de Camaro'da test edenler beğenmişti. Mustang'de nasıl performans gösterecek hep beraber göreceğiz. Ben olumlu bir değişim olduğunu düşünüyorum.

  6. Dijital kadranlar ve v6 hariç
    güzel olmuş yine:)
    Kadranlar opsiyonmuş buna sevindim işte:)

  7. turuncu renginde çok çirkin dururken koyu gride çok güzel duruyor ben çok beğendim gelişmeleri ancak 2.3 değilde 2.0 motor getirmeliler 10 ileri şanzımanda çok iyi olucaktır çok iyi bir şanzımandı güzel iş çıkarmışlar ama kadranlara biraz daha çalışmaları gerek en azından retro görünümünü koruyan bir dijital kadran olabilirdi

  8. Bu arabayı o sacma turuncu/sarı karışımı renk ile alacak olan olur mu com merak ediyorum zira o koyu gri ateşşş ediyo

  9. Bi söz vardır bilir misin mustang'ini buldun koyu grisini mi arıyon diye 😀

  10. alfhonso demiş ki:

    Bi söz vardır bilir misin mustang'ini buldun koyu grisini mi arıyon diye :DHepsini görüntüle…

    E haksız mıyım ama o nasıl bi renk ya
    Bi de griye bak resmen pantydropper

  11. maximaorhan demiş ki:

    E haksız mıyım ama o nasıl bi renk ya
    Bi de griye bak resmen pantydropperHepsini görüntüle…

    geçen sene testi çekilen 2.3'ün kırmızısı da çok güzeldi, o renkte olabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu