Haberler

İstanbul trafiği dur-kalkta birinci!




Castrol ve TomTom ortaklığıyla üçüncü kez hazırlanan “Castrol Global Dur-Kalk Endeksi”nde İstanbul, yıllık 32 bin 880 dur-kalk ortalamasıyla bir kez daha şampiyon oldu. Araştırmada İstanbul’u 32 bin 640 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Cakarta ve 30 bin 480 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Mexico City takip etti. Araştırmaya göre, sürekli artan trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ortalama dur-kalk sayısı tüm dünyada yüzde 13 arttı.

Castrol, dur-kalk trafiğin etkilerine yönelik farkındalık yaratmak ve bu etkileri azatmak için yapılması gerekenleri aktarabilmek amacıyla medya ve sanat dünyasının sevilen isimleri Mirgün Cabas ve Erdil Yaşaroğlu ile sosyal medya üzerinden keyifli bir kapışmaya da imza atacak.

İki birincilik, bir ikincilik

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticilerinden Castrol’ün dünyanın lider navigasyon ve lokasyon bazlı ürün ve servis sağlayıcısı TomTom işbirliğiyle hazırladığı “Castrol Global Dur-Kalk Endeksi”nin üçüncüsü yayınlandı. Değişen sürüş koşullarının araçların motorları üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekmeyi hedefleyen ve dünya genelinde 52 şehrin incelendiği “Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasında, İstanbul yıllık ortalama 32 bin 880 dur-kalk sayısıyla bir kez daha ilk sıraya yerleşti. İstanbul daha önce 2013 yılında sürücü başına yıllık 31 bin 200 adetlik dur-kalk ortalamasıyla birinci, 2014 yılında 32 bin 520 adetlik dur-kalk ortalamasıyla ikinci sırada yer almıştı.

İstanbul’da ortalama hız 28,4 km

“Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasında İstanbul’u 32 bin 640 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Cakarta ve 30 bin 480 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Mexico City takip etti. Araştırmaya göre, sürekli artan trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık ortalama dur-kalk sayısı tüm dünyada yüzde 13 arttı. 2016 araştırmasında ilk kez şehir başına ortalama hız da tespit edildi. Araştırmada ortalama en düşük hız 25 km seviyesinde gerçekleşirken, İstanbul 28,4 km ile en düşük hıza sahip şehirler arasında ilk sıralarda yer aldı.

Castrol için TomTom tarafından uydu navigasyon sistemlerindeki bilgi kullanılarak hazırlanan “Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasının sonuçları, Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Kamuran Yazganoğlu, Yol Güvenliği Danışmanlığı Güvenli Sürüş Akademisi HED Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Cankat Hurmoğlu, Gazeteci Mirgün Cabas ve Karikatürist Erdil Yaşaroğlu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı. Toplantıda, araştırma sonuçlarının yanı sıra dur-kalk trafiğin zararlı etkilerine karşı motoru koruyan Castrol MAGNATEC STOP-START motor yağı hakkında bilgi verildi ve sürücüleri dur-kalk trafiğin olumsuz etkilerinden koruyacak ipuçları paylaşıldı.

“Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasının sonuçlarını değerlendiren Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Kamuran Yazganoğlu, “Sıkça dur-kalk yapan araçların motorlarındaki kritik parçalarda mikroskobik aşınmalar meydana gelebiliyor. Dolayısıyla, dur-kalk trafiğe çok fazla maruz kalan sürücülerin motor yağı seçerken özen göstermeleri önemli bir konu. Dur-kalk sürüşlerde test edilen Castrol MAGNATEC STOP-START ürünümüz, motora mıknatıs gibi tutunan akıllı molekülleri ile dur-kalk trafikte motorun kritik parçalarında oluşan mikroskobik aşınmalara karşı yüzde 20 daha iyi koruma sağlıyor ve dur-kalk sürüşün zararlı etkilerine karşı motoru koruyor” dedi.

Sürücülerin trafik üzerindeki negatif etkilerini azaltmanın mümkün olduğunu belirten HED Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Cankat Hurmoğlu ise “İstanbul’un dur-kalk trafikte dünya şampiyonu olmasının bir sebebi araç yoğunluğu ise bir sebebi de sürücü davranışlarıdır. Sürücü olarak hepimizin dur-kalk trafikte rolü var. Hatalı yola çıkışlar, geçiş üstünlüğüne uymamak, gereksiz şerit değişikliği, kaza izlemek için yapılan dur-kalk’lar, ani hızlanmalar ve durmalar gibi sürücü kaynaklı pek çok nedenle trafik sıkışıklığı artıyor. Bu durum, sürücü ve yolcuları zaman kaybı ve stres gibi olumsuzluklarla karşı karşıya bırakıyor. Diğer yandan, yakıt tüketiminin artması ve hava kirliliği gibi başka olumsuz etkilerin de kaynağı oluyor. Sadece gereksiz şerit değiştirmelerden kaçınarak bile yüzde 50’ye kadar daha az dur-kalk yapmak mümkün” diye konuştu.

Trafiğin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Hurmoğlu, dur-kalk trafikte dikkat edilmesi gereken bazı ipuçlarını da paylaştı: “Trafiğin varlığını kabul ederek yolculuğunuzu planlayın. Diğer sürücülerin psikolojinizi etkilemesine izin vermeyin. Gereksiz fren yapmayın ya da gereksiz yavaşlamayın. Araçta oturuş pozisyonundan araç içi sıcaklığa ve ayakkabı seçimine kadar her detayın sizi sürüş esnasında rahat ettirecek şekilde olmasına özen gösterin. Yorgunken araç kullanmayın.”

Cabas ve Yaşaroğlu sosyal medyada kapışacak

Toplantıya, İstanbul’un trafik stresini birlikte uzun yürüyüşlere çıkarak atan, medya ve sanat dünyasının sevilen isimleri Mirgün Cabas ve Erdil Yaşaroğlu da katıldı. Ünlü ikili, İstanbul’un dur-kalk trafiğine ilişkin kişisel deneyimlerini aktarırken, Castrol’ün dur-kalk trafiğin etkilerine yönelik farkındalığı artırmak amacıyla sosyal medya üzerinden gerçekleştireceği “kapışma” hakkında da bilgi verdi. Bir “şehir efsanesi” haline gelen “İstanbul’da yürüsem daha hızlı giderim” anlayışından yola çıkılarak tasarlanan kapışmada, Cabas-Yaşaroğlu ikilisi, aynı güzergahı aynı zaman diliminde yürüyerek ve araçla kat ederek İstanbul’un dur-kalk trafiğini kendi yöntemleri ile test edecek.

Araştırma nasıl yapılıyor?

“Castrol Global Dur-Kalk Endeksi”, anonim kullanım istatistiklerini gönüllü paylaşmayı kabul eden milyonlarca TomTom navigasyon cihazı kullanıcısından toplanan verilere dayanılarak hesaplanıyor. Buna göre, bir bölge ve zaman aralığında tüm araç ve seyahatlerden elde edilen veriler toplanıp birleştiriliyor. Toplam kat edilen mesafe ve toplam yapılan dur-kalk sayısı hesaplandıktan sonra her bölgede kat edilen kilometre başına ortalama dur-kalk sayısı elde ediliyor. Araştırmaya göre, tüm dünyada özellikle kış mevsiminde, yağışlı havalarda ve işe gidiş-geliş saatlerinde dur-kalk ortalaması artıyor.

“Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016” araştırmasında ilk 10 şehir şu şekilde sıralandı:

Şehir – Yıllık Ortalama Dur-Kalk Sayısı

İstanbul: 32.880

Cakarta: 32.640

Mexico City: 30.480

Roma: 29.160

St. Petersburg: 28.320

Bangkok: 27.960

Moskova: 27.960

Surabaya: 26.760

Manchester: 26.040

Milano: 25.920

Rakamlarla İstanbul Trafiği

3,82 milyon kayıtlı araç bulunuyor.
Günlük trafikteki araç sayısı 2,46 milyon.
Binek araç sayısı 2 milyon 540 bin.
Günlük araçlı yolculuk süresi ortalama 45 dakika.
1.000 kişiye yaklaşık 200 araç düşüyor.
Her gün ortalama 750-1.000 yeni araç trafiğe çıkıyor.

Castrol Hakkında

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticilerinden Castrol’ü pek çok insan otomobiller, motosikletler ve ticari araçlar için ürettiği motor yağlarındaki uzmanlığı ile tanır. Ayrıca endüstri, deniz, hava ve enerji sektörlerine de yağ üretmektedir. Castrol’ün en başarılı motor yağı markalarından biri olan Castrol Magnatec, neredeyse 20 yıldır araç sahiplerine, kontağı çevirdikleri andan itibaren koruma sunarak motorlarını koruma konusunda yardımcı olmaktadır. Motor kontağı kapatıldığında önemli motor parçalarına yapışan Castrol Magnatec’te bulunan akıllı moleküller, Castrol’ün küresel laboratuvarlarındaki mühendis ve bilim adamlarının özenli araştırması ve geliştirmesinin bir sonucudur. Castrol Magnatec, çeşitli motor tipleri ve sürüş koşulları için geniş bir motor yağı seçeneği sunar ve özel olarak motor yıpranmasına karşı korumak ve bunu azaltmak için formüle edilmiştir.

TomTom Hakkında

1991 yılında kurulan TomTom (TOM2) dünyanın lider navigasyon ve lokasyon bazlı ürün ve servis sağlayıcısıdır. TomTom’un haritaları, trafik bilgisi ve navigasyon teknolojisi, otomotiv navigasyon sistemlerine, mobil cihazlara, web tabanlı uygulamalara ve hükümet ve işletme çözümlerine güç sağlıyor. TomTom ayrıca, portatif navigasyon cihazları, filo yönetim sistemi ve GPS-etkin spor saatler de dâhil kendi lokasyon bazlı ürünlerini tasarlar ve üretir. Merkezi Amsterdam’da bulunan TomTom’un dünya çapında 4000 çalışanı vardır ve ürünlerini 37’den fazla ülkede satar.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Bence istanbul trafiğinde kalabalikligin yani sira bilinçsiz kullanımında etkisi var , İstanbulda yasamadigim için kesin birşey söyleyemem ama sizler ne düşünüyorsunuz?

    Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  2. kenblock demiş ki:

    Bence istanbul trafiğinde kalabalikligin yani sira bilinçsiz kullanımında etkisi var , İstanbulda yasamadigim için kesin birşey söyleyemem ama sizler ne düşünüyorsunuz?

    Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildiHepsini görüntüle…

    Nüfus 17 milyonu geçti. Yüz ölçümü o kadar da büyük olmayan bir şehire ülke nüfusu sığdırılmaya çalışılıyor. O yüzden kaçınılmaz. Bu sonuçlar bilinçli kullanımla alakalı değil.

  3. Katalogda yazdiklari sehir ici yakit tuketimi verisi istanbul trafigi baz alinarak verilmeli..

  4. Trafiğin sebebi bencillik ve gamsızlık.Mesela adam ya da kadın temde soldan 90la gidiyor çekilmiyor sağdanda geçemiyorsun yığılma oluyor. Sağ tıkandı mı adam 40la gidenin önüne atlıyor oda duruyor onun arkasındakilerde aynı şekilde yapınca mecbur yoğunlaşıyor. Herkes sırada bekler bizim neo uyanıklar sağdan sıyrılıp sıranın başına kaynarlar bazılarıda o sıraya kaynar. Ezilende bunlar dışındaki İstanbul sürücüleri

    1. Evet herkes düzgün kullansa hiç sıkıntı olmayacak. Evet. Kesinlikle. Katılıyorum. Tek sıkıntı insanların araba kullanmayı bilmemesi, yoksa başka hiç bir sıkıntı yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu