Haberler

Kış ayları için ideal motosiklet nasıl seçilir?




Kış aylarında soğuk havalarda kullanmak için ikinci bir motosiklet satın almak, finansal anlamda mantıklı olabilir. Hatta kış yolculuklarına biraz eğlence katabilir. Doğru motosikleti uygun fiyata satın alabilmek için ne yapmalıyız?

Kış şartlarına uyumlu motosikletin avantajları nedir?

Kış şartlarına uygun motosiklet kullanmakla gelen bir takım avantajlar vardır. Öncelikle, birincil motosikletiniz tuzlu yollardan, asit yağmurlarından, buz yanığından korunmuş ve kışı garajınızda dinlenerek geçirip güvende kalmış olur. Böylece kilometresi fazla artmayan ve değerini koruyan motosikletiniz güzel havaları tertemiz bir kondisyonla karşılarken size de paradan tasarruf sağlar.

Kış için ideal bir motosiklete sahip olmak oldukça eğlenceli de olabilir. Zorlayıcı hava koşullarına uygun olduğundan kolay kolay kaza yapıp hasar almayacağını ve sizi de gülünç duruma düşürmeyeceğini bilirsiniz. Bu sayede sürüş keyfinizin üzerine çöken o ağır baskı ortadan kalkar. Siz de böylece sürüş keyfinize ve yola odaklanıp her zamanki gibi çift tekerin tadını çıkarmaya devam edersiniz.

Hangi modeller kış şartlarına daha uygun?

Kış şartlarına uygun motosikletlerden bazıları, Kawasaki GPZ500, Honda CB500 ve Yamaha XJ600 Diversion gibi taşımacıların sık kullandığı modeller. BMW F650, Aprilia Pegaso ve Yamaha XT600 gibi tek silindirli motosikletler de güvenilirlik ve basitlik açısından mantıklı seçeneklerden.

Düşük fiyatı değil yüksek değeri arayın

Bazılarımızın sık yaptığı bir hata, tam anlamıyla alınabilecek en ucuz motosikleti satın almak. Bu kısa vadede iyi bir fikir gibi görünebilir ancak motosikletin ilk etapta ucuza gelmesi, uzun vadede sizi mutlu edeceği anlamına gelmez. Soğuk bir kış sabahı motosikletinizin çalışmadığını hayal edin. Ne kadar can sıkıcı bir durum değil mi?

Ne kadar basit, o kadar iyi

İkinci el motosikletler ne kadar modern ve karmaşıksa, sorun çıkarma olasılığı da o kadar çoktur. Bir kış yolculuğu için ihtiyacınız olan şey basitliktir. Bu nedenle tek silindirli motorlar böyle yolculuklar için kolaylık sağlar. Muhtemelen bir kaç kış görmüş olan motosikletlere bakacağınızdan sağlam yapı kalitesi de oldukça büyük bir artı haline geliyor. Honda bunun için oldukça iyi bir seçim, ancak yedek parçaların pahalı olabileceğini aklınızda bulundurun.

Havanızdan ödün vermeye hazır olun

Bazı motosikletler, diğer modellerde istenmeyenleri bulundurmadıkları için diğerlerinden öndedir. Rahatından ödün verip havalı olmayı tercih edenler ise rahatlığı tercih eden motosiklet düşkünleri ile bu konuda pek anlaşamazlar.

Onlarla ortamlara girdiğiniz zaman sohbetlerde göğsünüzü gerip savunmaya geçebilmeniz ve yahut başınızı eğip susmalarını beklemeniz gerekebilir. Çünkü ne yazık ki, kış için piyasada alıcı bekleyen motosikletler hep bu istenmeyenlerden olurlar.

Çıplak olsun!

İdeal motosikletler kesinlikle çıplak modellerdir. Çünkü hassas motosikletlerin bir takım dezavantajları vardır. Herhangi bir bakım yapmak için takıp çıkarmanız gereken plastik bir ton gereksiz zorluk çıkarır.

Bir düşme anında ise hemen hasar görür. Kış için ideal bir motosiklet düşük hızlarda altına yapışan çamuru hızı yükselttiğinizde kolayca atabilmelidir. Siz en iyisi çıplak bir motosiklet ayarlayın ve düşme sönümleyicilerini ve el korumalarını unutmayın ki düşme anında gidona ve motora bir şey olmasın. Uzun yol için rüzgar korumasına ihtiyacınız varsa da ön tarafa gerekli montajı hemen yaptırabilirsiniz.

O motordan her tarafta olsun!

Nadir bulunan veya şüphe duyulan bir güvenilirliğe sahip herhangi bir motosikleti cazip hissetmeyin. Çünkü motosiklet ne kadar çok yaygın olursa o kadar iyi diyebiliriz. Piyasada bulunan ve görece yeterli yıllardır üretilen modelleri aramakta fayda var. Buna bağlı olarak yedek parçalar daha ucuz ve daha kolay bulunabilir.

Tüketilen malzemeleri kontrol edin

Malumunuz; lastiklerin, fren balatalarının, zincirin ve zincir dişlilerinin bir ömrü vardır. Siz siz olun dönemlik olarak aldığınız bu makinaların yeterli ömrü hala ihtiva ettiğinden emin olun.

Eğer yeni motosikletinizi alır almaz parça değişimine gidecekseniz pek karlı sayılmazsınız. Yine de pazarlığı yaparken kendi başınıza halledebileceğiniz türden değişim zamanı gelen parçalar fark ederseniz, bunu hemen pazarlığa dahil edin ve fiyat kırmaya çalışın.

Murat Can AKTAŞ

1994'te doğdum,motosikletlerle lise yıllarımda tanıştım ve babamın hediyesiyle iki teker sevdam başladı.Afyon Kocatepe Üniversitesinde lisans eğitimimi sürdürüyorum.Eğitimim sebebiyle motosikletlerle eskisi kadar samimi olamasam da bir gün yeniden eski günlere döneceğimi biliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu