FeaturedHaberler

Monte Carlo Rallisi’ne bakış




Monte Carlo Rallisi yepyeni otomobiller ve takımlarla Monako’da koşuldu.

Yepyeni kuralları ve otomobilleriyle bütün ralli takipçilerinin heyecanla beklediği Dünya Ralli Şampiyonası’nın 2017 sezonu Monte Carlo’da koşuldu. Yoğun kardan dolayı kimilerine göre Monte Carlo’dan çok İsveç Rallisi ’ni andıran rallide ülkemizde olduğu gibi normalden ağır geçen kış şartları etkili oldu. Asfalt yollardan oluşan etaplarda ise karla karışık bir durum olduğu için lastik seçimi her zamankinden zor bir hal aldı.

Çarşamba günü koşulan deneme etabında artık M-Sport’tan Sebastien Ogier’in birinci gelerek başladığı rallide kayıtlara geçecek bir sürü olay yaşandı. Bunlardan en önemlisi ve trajik olanı ise Hyundai’nin Yeni Zelandalı pilotu Hayden Paddon’un kazasında bir izleyicinin hayatını kaybetmesi oldu. Bu acı olayın gölgesinde devam eden rallide neler olup bitti gelin bakalım.

Çarşamba

Çarşamba akşamı koşulan deneme etabı birçok şeyin ilkine sahne oldu. Ogier ilk kez Ford Fiesta ile M-Sport için yarışırken Jari-Matti Latvala da Toyota Gazoo-Racing adına Yaris’in direksiyonunda ilk yarışına çıkmış oldu. Deneme etabında son şampiyon en iyi süreyi kimselere kaptırmadı tabi ki. Latvala ise en iyi dördüncü süreyi yaparak fena bir başlangıç yapmamış oldu.

Geçen sezonu üçüncü kapatan eski Volkswagen pilotu Norveçli Andreas Mikkelsen ise yeni sezon için kendine bir takım bulamamıştı. Bu yüzden Skoda Fabia R5 ile WRC 2 klasmanında yarışan Mikkelsen’in deneme etabında Ogier’in ardından ikinci gelmesi tam bir “like a boss” hareketi olarak hafızalara yerleşti.

Perşembe

Yerel saatle akşam 8’den sonra koşulacak iki gece etabına ayrılan Perşembe günü büyük bir trajediyle başladı. Hyundai i20 Coupe pilotu Hayden Paddon daha ilk etaptan kaygan zeminin azizliğine uğradı ve yol kenarındaki bariyere ve o sırada orada bulunan bir izleyiciye çarparak yolu tıkadı. O sırada duraklatılan etap, sonrasında baygın izleyicinin fark edilmesi ve ambulans helikopterin çağrılmasıyla iptal edildi. Helikopterle Nice’deki bir hastaneye kaldırılan izleyicinin hayatını kaybettiği ilerleyen saatlerde açıklandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Hayden Paddon’un kazası bir cana mal oldu. – wrc.com

İlk iki etaptan Paddon’un takım arkadaşı Belçikalı Thierry Neuville en iyi süreleri çıkarıp sezonun ilk rallisine 8,5 saniye farkla lider başladı. Son şampiyon Ogier ise çok temkinli davrandığı ilk etaplardan ikinci en iyi süreyi çıkarabildi.

Sezonun yenisi Juho Hanninen ise yine yeni otomobili Yaris ile oldukça etkileyici bir performans göstererek Perşembe gecesini üçüncü kapattı. Hele hele kendisinden daha tecrübeli, takım arkadaşı Latvala’nın buradan dokuzuncu ayrıldığı göz önünde bulundurulursa Hanninen’in başarısının ne kadar önemli olduğu gözler önüne seriliyor.

Cuma

Monte Carlo’da Cuma günü altı özel etabın koşulmasıyla yoğun geçti. Günün ilk etaplarında M-Sport’un bir diğer yeni pilotu Ott Tanak buzlu yollarda öne çıktı. İlerleyen saatlerde ise liderliği götüren Neuville farkını ortaya koydu. Juho Hanninen ise ağaca çarpıp yarış dışı kalarak Latvala’yı tek başına bıraktı. Hanninen ilk rallisine erken sayılabilecek bir noktada veda etmesine rağmen ümit vadeden bir performans göstermiş oldu. Jari-Matti Latvala ise yarışı dördüncü götürmeye devam ederek Toyota’yı temsili sürdürdü.

Sebastien Ogier ise yeni otomobiline henüz alışamamış olacak ki kaygan yollarda zaman kaybederek Neuville’nin liderliğini perçinledi. Yine de ikinciliği kaptırmayan Fransız ertesi gün mücadeleye devam etmek üzere servis alanına döndü.

Cumartesi

Neuville i20 Coupe’nin sol arka süspansiyonuyla uğraşıyor. – wrc.com

Monako’da Cumartesi günü Thierry Neuville’nin liderliğini perçinlemesiyle başladı. Sebastien Ogier ise otomobiliyle problemi olmadığını bildirmesine rağmen alışkın olduğu birinciliği bir türlü alamadı. Özel etaplar 11 ve 12’de aradaki farkı kapatmaya başlayan şampiyon, özel etap 13’te lider Neuville’nin 30 dakikadan fazla kaybetmesiyle liderliğe sonunda oturdu. i20 Coupe’sinin sol arka süspansiyonu kırılan Neuville, çok iyi götürdüğü Monte Carlo Rallisi ’nden hayal kırıklığıyla ayrılmak zorunda kalmış oldu.

Pazar

Monte Carlo Rallisi ’nin son dört özel etabının koşulacağı Pazar günü ikinciliğe çok yakın bulunan Ott Tanak’ın talihsizliğiyle başladı. Tanak, otomobilinin motorundaki arıza nedeniyle ilk etapta Ecoboost’un sadece iki silindirini kullanabildi. İkinci etaba başlamadan bu arızayı çözmeye çalışan Estonyalı, bu yüzden etaba 5 dakika gecikmeli başladı. Kurallar gereği 50 saniye ceza alan Tanak, toplamda bu işten 90 saniye zararlı çıkmış oldu. Bu sayede Latvala, Tanak’ın yerini alarak ikinci sıraya yerleşti. Tanak ise üçüncü sırada kaldı.

Son etap Power Stage’ye kadar sonuç değişmedi ve Sebastien Ogier üst üste dördüncü Monte Carlo zaferini ilan etmiş oldu. 17 yıllık aradan sonra ralliye geri dönen Toyota ise Jari-Matti Latvala’nın ikinciliğiyle güzel bir başlangıç yapmış oldu. M-Sport ise kıl payı ilk ikiyi domine etme şansını kaçırmış oldu. Ancak podyuma iki pilotunu çıkararan Malcolm Wilson yeni ekibiyle başarıya ulaşacağının sinyallerini vermiş oldu. Monte Carlo Rallisi ‘nin sona ermesinin ardından gözler 9 Şubat’ta başlayacak olan İsveç Rallisi ‘ne çevrildi. Orada görüşmek üzere!

 

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Kardeşim hayran kaldim eline koluna sağlık bir sonraki yazını sabirsizlikla bekliyorum seyirci kardesimizede allah tan rahmet yakinlarina baş sağlığı diliyorum teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu