FeaturedHaberler

Motosiklet Sürüş Teknikleri: U Dönüşü




U dönüşü yaparken asıl olay normal viraj dönüşlerinden farklı olarak  düşük hızda  ve zeminden emin olmadığımız durumlarda motosikletin olabildiğince dik tutularak yapılmasıdır. Aynı zamanda makbulü aynı yavaş yarışta olduğu gibi düşük hızda ve gidon bir yöne tam kilitli şekilde yapılanıdır. Tabi eğer Gymkhana’da değilsek 🙂 Yani anlayacağınız ne kadar düşük süratte yaparsanız o kadar dengeli olduğunuzu düşünebilirsiniz. Şunu unutmayalım ki motosiklette en güvende olduğumuz an motosikletin dik olduğu andır.
Motosiklet ne kadar dik olursa pratik ve güvenli bir şekilde dönüş hareketini tamamlamış oluruz.

Hızımız nasıl olmalı?

Durağan halde dönüşe motosiklet vitesini kavradıktan sonra başlayabiliriz. Hareket halinde isek saatte 10 km hız bunun için idealdir. Daha yavaş dönüşler motosikletin dengesini kaybedip düşmemiz sonucunu ortaya çıkarabilir ki bu da akan bir trafikte takip mesafesinin önemsenmediği bir ülkede bizler için felakete yol açabilir.

Fren ve gazın kullanımı

Öncelikle dönerken kesinlikle ön freni kulanmıyoruz. Dediğimiz gibi eğer hızlı bir u dönüşü yapmak istemiyorsak yani yarışmıyorsak. Ön fren kullanımı ön amortisörlerin kapanıp açılmasından dolayı u dönüşü yaparken motosikletin dengesini bozan şeylerin en başında gelmektedir.

Scooterlar için u dönüşü biraz daha kolay diyebiliriz çünkü kontrol edecek bir debriyaj bulunmamakta. Dönüş yapacağımız yöne gidonu tam çevirirken elimiz arka frende olmalı ve aynı zamanda kavramaya yetecek kadar, yani motosikleti yavaşlatmayacak kadar gaz kullanımı kaybolan dengeyi geri kazanmamızı sağlayacaktır.
Vitesli motosikletlerde ise u dönüşünde dengemizi kaydebebileceğimiz şeylere debriyajı da ekleyebiliriz. Dönüş yaptığımız sırada sağ ayağımız frene şiddet artmadan sabit bir şekilde basarken debriyaj yine kavrama noktasından çıkmayacak şekilde gaz vermeye devam ediyoruz. Eğer debriyajı tamamen çekersek arka tekeri dengeleyecek olan gazı iptal etmiş oluruz ve düşebiliriz.

Dönüşü gerçekleştirirken ayakların pozisyonu

U dönüşü, binlerce kilometre tecrübesi olan motosiklet sürücülerinin bile yapamadığı bir şey olabiliyor. Yapıldıkça öğrenilen bir şey olduğunu da unutmayalım. Özellikle scooter kullanan sürücülerin dönüşü gerçekleştirirken döneceği taraftaki ayaklarını yere koyduğunu görürsünüz. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de bu. Sonuçta sürtünme etkisiyle hız kaybedersiniz ve bu yüzden denge de kaybolur. Ayrıca ayağınız yerde olan beklenmedik bir engele takılırsa, dengeyi tekrar toparlamak mümkün olmayabilir.
Bol bol pratik yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Güvenli ve keyifli sürüşler…

Faik Gökhan Gök

1994 Amasya doğumluyum. Kültür Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyorum. Otopark; senelerdir otomobil hakkında bilgi alırken, şimdi motosiklet hakkında yazabileceğim bir yer olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu