Haberler

Unutulan Konseptler: 1989 Porsche Panamericana




Neden Panamericana?

İsim: Porsche Panamericana

Tanıtılma tarihi: 1989 Frankfurt Otomobil Fuarı

Efsane 911’lerden birisi olan 964‘ün şasisi üzerinde şekillenen konseptin gövdesi ise tamamen karbon fiberden üretilmişti. Boxer dizilimindeki 6 silindiriyle 250 hp ve 310 Nm tork üreten 3.6 litrelik motor 5 ileri şanzıman ve 4 çeker ile gücünü yola aktarmaktaydı.

Tartışmaya açık bir tasarım

Panamericana’yı hatırlamamızın başlıca sebebi ise Porsche armasına yani ünlü Crest‘e sahip en sıra dışı otomobil olması. 1960’lı yıllardan bu yana 911 ufak değişimler ile günümüze kadar orijinal hatlarını koruyarak gelmeyi başaran nadir otomobillerden biridir. Panamericana ise bu geleneği bozan “nadir” modellerden birisi. 964 Cabriolet olarak hayatına başlayan otomobil, BMW Z1‘inde tasarımından sorumlu olan Dr. Ulrich Bez tarafından bir dizi değişim geçirdi.

Tasarımın çıkış noktası ise 1950’li yıllarda yapılan dayanıklılık yarışları. Model, üretim aşamasına geçemeyen otomobiller arasında yerini alırken Porsche “Buradaki tasarım detaylarını gelecek 911 modellerinde görebilirsiniz.” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Diğer Porsche’ler ile benzer noktaları

Lastiklerin çevresindeki tasarımdan süspansiyonuna, fermuar ile yerine sabitlenen tavanından büyük lastiklerine kadar otomobili standart bir 964’ten ayırmak için yeterli miktarda fark bulunmakta. Ön kısmında 959‘un, arkada ise 928 GTS‘in birleşik tasarıma sahip olan farlarından yararlanan Panamericana’nın rengi ise otomobili daha ilgi çekici hale getirmekteydi.

Otomobilin 0-100 süresi 5.8 saniye olarak açıklanmıştı. İlginç tasarımına rağmen otomobil 257 km/h’ye kadar çıkabilmekteydi. Lastik deseninde yer alan Porsche arması ise iilginç detaylar arasında yerini almakta.

Otomobilin ortaya çıkış sebebine gelirsek, markanın kurucusu Ferdinand Porsche‘nin oğlunun yani Ferdinand Anton Ernst Porsche‘nin 80. yaş günü olmasından dolayı türünün tek örneği olan bu konsept üretilmiş.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu