FeaturedHaberler

BMW xDrive mı? Audi Quattro mu?




Alman devleri bu sefer de dört çeker sistemleriyle yarışıyor. Peki hangi markanın dört çeker sistemi daha iyi; BMW’nin xDrive’ı mı, Audi’nin Quattro’su mu?

Ralli fatihi Audi Quattro

Audi’nin ilk olarak 1980 yılında satışa sunduğu ve otomotiv dünyasında bir devrim olarak nitelendirilen efsanevi Quattro dört tekerden çekiş sistemi, ralli etaplarını domine ederek kendini kanıtladı. Ayrıca 2015 yılında, dünya çapındaki Audi müşterilerinin yüzde 44’ünün, quattro modellerini tercih etmesi de Audi’nin başarısını kanıtlar nitelikte. Öte yandan, BMW xDrive son yıllarda çok değerli ve çok popüler bir seçenek haline gelmeye devam ediyor. Ancak hangi sistem daha iyi?

Audi’nin yeni dört çeker sistemi

Piyasadaki her Quattro sistemi eşit yaratılmıyor. Seçtiğiniz model, aldığınız AWD sisteminin türünü belirleyecektir. Audi, yakın zamanda Torsen tabanlı Quattro sistemi yerine Quattro teknolojisinin geldiği son noktayı temsil eden yeni elektronik kontrollü Ultra-Quattro sistemini tercih ettiği için eleştirildi. Bu değişimin nedeni BMW’nin xDrive’ının başarısından gelmiş olabilir.

Çoğu BMW fanatiği, üstün sürüş makinesi olarak adlandırılan bir dört çeker otomobili küçümseyebilir. BMW xDrive sistemini üretirken, özellikle kar ve buz olmak üzere her türlü hava koşulunda arkadan itiş BMW hislerini isteyen otomobil severlerin isteklerini dikkate almış. xDrive’ın nasıl çalıştığının ardındaki ayrıntıları incelediğimizde, BMW’nin bu hisleri de göz önünde bulundurduğunu anlayabiliyoruz.

Mekanik ayrıntılar ve iki sistem arasındaki farklar gözetilmeksizin, gündelik sürüş için üstün sistemi kimin oluşturduğu konusunda ilginç bazı sonuçlara varılıyor.

Mert CEYLAN

İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği okuyorum. 1995 yılında İstanbul/Bakırköy'de dünyaya geldim. Küçüklüğümden başlayan otomobil sevdam artarak devam ediyor. Koyu bir Mercedes-Benz E55 AMG hayranıyım.

İlgili Makaleler

18 Yorum

  1. Aslında bu sistemi en iyi kullanan markanın Mercedes olması gerekiyor. Netice en iyi 4 çeker üreten markalardan biri ancak otmobil ve ağır arazi koşulları için üretilmemiş arazi araçlarında ki 4 matic sistem çok iyi değil gibi görünüyor. Ancak yineden GLK, ML ve GL’nin rakiplerinden en az 1 gömlek üstün olmazı gerekir diye düşünüyorum. ilk zamanlar Quattro da çok iyi bir sistemdi belki ama şuan zaten herkes aynı teknolojiyi kullanıyor. Audi de Quattro, BMW de Xdrive, Mercedes’te ise 4Matic olarak adlandırılıyor

    1. Quattro ile aynı teknolojiyi kullanan yok. BMW ve Mercedes-Benz’in sistemleri elektronik yönüyle öne çıkarken, Audi mekanik ve sürekli 4 çeker ile Subaru’dan sonra bu piyasanın kralı.

      1. Alp bey Audi’nin S ve RS serileri dışında birkaç istisna dışında hiçbir markanın 4 çekeri doğru düzgün değil, diff kilitleme olayı yada tekerleklerdeki çekiş gücünü değiştirme özellikleri yok.. Eski Audi Quattrolarda falan bu özellikler var.. Yeni ve orta model Quattroların ve bazı model subarularun diğer 4 çekişlere göre avantajı da ortada torsen diferansiyel (kilitli sayılabilir) olması..O yüzden ön arka arası dağılım çok güzel ancak yine de ön ve arka tarafta ayrı ayrı kilit olmadığı için problem çıkabiliyor

        1. Alp bey Subaru her tekere %25 iletiyor ve bunu mekanik olarak yapıyor aslında Subaruyu diğerlerinden ayrı tutmak gerekiyor. Gerçi torsen Quattroda da durum mekanik, diğerleri hissedince dört çekere alıyor yani sürekli değil. Quattro geneleksel bir dort cekerdir, Xdrive is yeni nesil bir dort cekerdir, Quattro araziye aitken, Xdrive pistlere ve caddelere aittir
          Quattro simetrik dort ceker oldugu icin, gucu en az tutunma saglayan, yani bosta olan tekere verir. Xdrive ise on ile arka tekerlerin patinajini olcer, arka patinaja kaldikca gucu one verir yada tersini yapar ve tamamiyle elektorniktir Xdrive araclar genelde arkadan itisli arabanin bir bir aynisinin, kartere diffransiyel ve sanzumandan 2. bir shaft eklenmis halidir

          1. Emre bey merhaba,
            Subaru her tekere %25 güç dağıtımı yapabiliyor bu doğru. Fakat Subaru’nun öne çıktığı nokta bu değil. Subaru aktif bir şekilde zemini algılayarak torku doğru tekerleğe dağıttığı için çok çok başarılı bir sistem.
            Ayrıca bir xDrive kullanıcısı olarak söylüyorum. xDrive sistemi çok başarılı bir sistem değil. Özellikle yüksek hızda viraj dönerken bilgisayarın geç tepkileri sürüşü iyi şekilde değil, maalesef kötü şekilde etkiliyor.

            1. Audi neden bir BMW bir Mercedes yada diğer kaliteli markalar gibi arkadan itiş değilde,, önden çekiş? Audi bu çekiş sistemi üzerine yıllardır arge yürütmüş ve bunun üzerine önden çekiş bazlı bir firma haline gelmiş.
              Demek istediğim Subaru’nun yaptığı gibi en ucuz aracını bile AWD yapsan, kalitene yakışmaz mı 3 büyük alman firması içerisinde… Ne öyle Fransız ve Japon araçları gibi ucuz olsun diye ve ağırlıktan kısmak için önden çeker hiç anlam veremiyorum bu olaya

                1. Audi ile BMW arasında bunun gibi yıllardır bir rekabet vardır. Çünkü Quattro bu araçlarda elektronik kontrollü çalışan bir sistem. 4 çeker konusunda bence bmw,bu işin üstadı olan Audi’ye denk değildir. Nasıl ki Audi sürüş keyfi konusunda BMW’ye rakip değilse

        2. Burak bey merhaba,
          Audi Q5’e göz atmanızı öneririm. İsterseniz video linki de atarım. 4 çeker sistemlerinin farkını arazide görürsünüz. Cadde 4 çekeri diyenlere cevaben; her aracın şasi burkulması, ağırlık dağılımı vs. farklıdır. Bunu sizler de biliyorsunuz. Ayrıca Audi Q serilerinin hepsinde Active Torque Vectoring denilen sistem var.

  2. “Piyasadaki her Quattro sistemi eşit yaratılmıyor.” Iste bunu ogrenin artik, her quattro ayni degil, her quattro kaliteli degil.
    Videonun basligi bile yanlis anlasilmaya itiyor, quattro vs xdrive diyor ama hangi quattro ile hangi xdrive karsilastiriliyor, torsen vs haldex olacakti sonrasinda torsen kullananlar ve haldex kullananlar listelenecekti. olmasi gereken budur.

    Umarim bu yazidan birileri biseyler ogrenir artik. Agzi olan konusuyor.

  3. Valla Ultra-Quattro dediği şey eskiden beri gelen Haldex sistemdir. S3 lerde GolfR larda olan sistem. Daha az yakıt yaktırır düzde gücü öne verir vsvs. Asıl sistem ise mekanik kilitli torsendir. Şuan bende kullandığım için direk yorumlıyım 🙂 Hiç bir haldex in yanına bile yaklaşamıcanı söyliyebilirim. Ben X drive ile hiç kıyaslamıyorum zaten. Bu sene ben 525xd ın düz yolda kaldığını görmüşlüğüm var.
    Haldex Torsen farkına gelirsek. Haldexler ortadan mekanik kilitli önden arkadan elektroniktir. Torsen önden arkadan mekanik kilit 🙂 ortadan elektroniktir. Zaten daha başka birşey söylemeye gerek kalmadığını düşünüyorum.

    1. bu arada kac nesil torsen ve kac nesil haldex oldu, sadece torsen soyledir demek bile yanlis olur siz en son nesil icin konusuyorsunuz sanirim.
      elektronik sistem suan ikisinin de icine girdi ama eski landroverlar eski land cruiserlar gibi degismez oranli 4×4 lerde elektronik yok, %100 mekanik torsen var.

      ayrica elektronik sistem sacmaladigi zaman yolda birakir bu en amarokta olsa ayni bmw 5 serisi de olsa aynidir. Orada firmanin elektronik sistemlere yaptigi arge ve yatirim konusacak, cunku mekanik sistemi satin aliyorlar ama elektronik kismini firmalar kendi yapiyor yada taserona yaptiriyor.

  4. Bmw’nin xdrive’i pazarlama çabaları bunlar..Geçiniz..Xdrive gelecekte ne olur bilemem ancak, bana kalırsa şu anda quattro’dan üstün bir sistem değil. Youtube’da xdrive yazdığınızda bile quattro videoları çıkıyorsa, bunun bir sebebi var :D..

  5. BMW ve Mercedes’in yanında Audi 3.çocuktur. Her zamanda böyle olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Audi’nin BMW ve Mercedes gibi olabilmesi için 40 fırından fazla ekmek yemesi lazım

    1. Audi quatro sistemini yarattığı yıllarda diğer iki firma aarabalarını arkadan ittiriyordu bizim köydeki Ahmet ağanın eşeğini ittirdiği gibi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu