FeaturedHaberler

Modern otomobillerde sinyal verildiğinde gündüz farları neden söner?




Sinyalini yakan araçların gündüz farları kapanır, hiç fark ettiniz mi? Özellikle dönüşlerde sinyal verdiklerinde tek gözlüymüş gibi hareket ediyorlar ve garip bir şekilde bu olay insanın dikkatini çekiyor.

Gündüz Farları Tanımı

Gündüz sürüş farları (DRL), normal farlar sürüş için gerekli olmadığında ön ve arka yanlardan bir aracın görünürlüğünü iyileştirmek için kullanılan sürekli yanan lambalardır.  Başka bir deyişle, bunlar diğer sürücülerin sizi görmesine yardımcı olmak için her zaman yanan ışıklardır.

Gündüz Farı Kullanımı Koşulları

Yukarıdaki tanıma göre görevleri gereği gündüz farları devamlı yanıyor ve siz sinyal verdiğinizde, sinyal lambası da gündüz farına yakın konumlandıysa bu sefer sinyal ışığının görülmesi zorlaşıyor yada görülemiyor. Bu durumda araçlardaki sinyaller işlevini kaybetmiş oluyor ve gündüz farları yüzünden güvenlik zafiyeti ortaya çıkıyor.

Kurallar

Bu durumda bazı yaptırımlar devreye giriyor. Amerika’da ve Avrupa’da koyulan kurallarla bazı sınırlamalar getirilmiş. Bu kurallar iki kısma ayrılıyor, optik olarak gündüz farı ile sinyali birleştirmiş olan araçlar ile birleştirilmemiş araçlar.

Birleştirilmiş olan araçlarda sinyal çalıştığında gündüz farı devre dışı kalacak, sinyal kapatıldığında gündüz farı devreye girecektir. Sinyal ile gündüz farı birleştirilmemiş olan araçlarda ise eğer sinyal lambası gündüz farına 100mm ve daha yakınsa gene sinyal çalıştırıldığında gündüz farı devre dışı bırakılması gerekmektedir.

Sonuç

Gündüz farları sizin görünmeniz için yanarken, sinyal verdiğinizde de kendilerini kapatarak güvenliği hep en üstte tutmayı başarıyorlar. Görmek ve görünmek trafikte güvenliğimiz için gerekli bir unsurdur.

Hakan Karagözgil

1972 doğumluyum. Bir firmada yazılım mühendisliği yapmaktayım. Arabalara ilgim her zaman olmuştur ve arabaları görsel olduğu kadar teknik tarafları ile birlikte incelemişimdir. Arabaların mühendislik detayları beni daha çok çekmiştir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu