Haberler

Ford, Magna ile ortak bir karbon fiber alt şasi tasarladı




Çelik muadillerine göre %34 daha hafif bir şasi.

Kimi zaman yakıt tüketimini iyileştirmek kimi zaman da sürüş performansını artırmak için otomobillerde ağırlık azaltmanın yolları aranıyor. Ford, bu kapsamda Magna ile ortak bir karbon fiber alt şasi tasarladı.

Karbon fiber en doğru seçim

Hafifliği ile en çok tercih edilen malzeme şüphesiz karbon fiber. Motorun yerleştirildiği alt şaside karbon fiber kullanılmış. Ağırlığı, çelik muadillerine göre %34 azaltılmış.

Daha az parça

Bu alt şaside oldukça az parça kullanılmış. 2 adet kalıp ve 4 adet metalik malzeme kullanılmış. Çelik şaside 45 adet parça bulunuyordu. Yapılan bu çalışma ile parça adedinde %87 oranında muazzam bir azalma sağlanmış.

Şasi tüm kontrollerden geçti

Bilgisayar Destekli Mühendislik (CAE) analizlerinin tamamından geçen şasinin seri üretimine başlandı. Çeşitli Ford modellerinde test edilerek daha fazla geliştirilmeye çalışılacak.

Geliştirmeye devam edilecek

Magna Exteriors’un Başkanı Grahame Burrow, “Tasarım ve mühendislik aşamasında bir müşteriyle yakın ortaklık kurmak, Magna’nın tüm kabiliyetlerini göstermesi için bir fırsat. Dizaynda, malzemelerde ve süreçlerde temiz bir yaklaşım izledik. Ürün yelpazemizde bir müşteriyle birlikte çalışmak performanstan feragat etmeden hafifliği yakalama konusundaki potansiyelleri çözüme dönüştürmemize yardımcı olacak.” dedi.

Test aşamasında korozyon, taş sıçratma testi ve somun yük muhafazası gibi bilgisayar analizleriyle ölçülemeyen şeyler denenecek.

Kaynak: Ford ve Magna

 

Abdullah YEŞİL

18 yaşındayım. Çanakkaleliyim, Tekirdağ'da yaşıyorum. Beykent Üniversitesi'nde İlk ve Acil Yardım bölümü öğrencisiyim. Bu aralar OTOPARK'a nihayet benim de katkım olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Güzel bir hamle olmuş, umarım söylenildiği gibi ford araçlarının şasilerinde ki yeteneği köreltmeden bunu sunmayı başarabilirler. Acaba hangi modellerden itibaren bu şasiyi görebiliriz merak ettim. Mk4 focus'a yetişmeyeceği belli gibi.

  2. Muhteşem şasiye sahip oil zeytinyağı kutusu pardon Ford tan yine şaheser bir sürüş keyfi şasisi

  3. Ford büyük bir üretici, çok hafife almamak lazım. Türkiye'de çok adamdan saymazlar, bir iteleme, kenara atma söz konusudur hep. Ancak Amerika'da, senede tek bir seriden 700 bin sattığını düşündüğümüzde ne büyük bir üretim kapasitesi olduğunu tahmin etmek güç değil. 200.000 üzerinde çalışanı ve 60'ın üzerinde fabrikasıyla dev bir üretici.

  4. gelecek nesil mustang mondeo ve performanslı st aileleri için olacak gibi duruyor ama gayet güzel bir atılım ford oldukça büyük ve saygın bir üretici başaracaktır

  5. Sadece şimdiki nesil otomobiller için de değil, gelecek nesil hibrit ve elektrikli otomobiller için de önemli gelişme çünkü bunların menzillerini uzatmak için otomobili olabildiğince hafifletmek gerekiyor. Piller çok ciddi ağırlık yapıyor otomobilde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu