FeaturedHaberler

Hyundai’nin hot hatch hamlesi: i30N




Hyundai üreteceği ilk hot-hatch olan i30N için titiz çalışıyor. Öyle ki marka profesyonel sürücülerden yardım alarak i30N’ye en iyi şeklini vermeyi amaçlıyor. Test için WRC pilotu Thierry Neuville ile anlaşan marka, test yeri olarak tercihini İsveç’in Arjeplog kasabasından yana kullanmış. Bu küçük kasabanın özelliği donmuş bir göle sahip olması. Bu gölde BMW, Mercedes Benz, Jaguar gibi markalar sık sık sürüş deneyimi organizasyonları yaparak modellerinin zorlu koşullar altındaki performansını sergiliyor.

BMW i8,Arjeplog’da maharetini gösterirken.
Arjeplog’da yapılan 2016 AMG Driving Experience’dan bir kare.

 

 

 

 

i30N Ona Emanet

Thierry Neuville’den gelen bildirimler doğrultusunda i30N’nin diferansiyel sistemi, direksiyon ve süspansiyonlarına kalibrasyon yapılıyor. İlk hot-hatch’ini piyasaya sürecek firma en iyisini ortaya koyarak iyi bir başlangıç yapmak istiyor.

 

 

 

 

N Nereden Geliyor?

Hyundai tüm bu emeği N harfini hak etmek için sarfediyor. N harfi; pist ve yollarda iki düzlük arasını viraj ile bağlayarak araçların yüksek hızlara ulaşmasını engelleyen bir ara yolu temsil ediyor. Harf seçiminin Nürburgring’de bulunan Hyundai tesisine de atıf yaptığına inanılıyor.

 

 

 

 

 

Genel beklenti Eylül ayındaki Frankfurt Otomobil Fuarı‘nda yapılacak tanıtımın ardından Avrupa pazarında teslimatlara başlanacağı yönünde.

Motor Seçenekleri

i30N standart versiyonunda 250 beygir güç üreten bir motora sahip. Opsiyonel olan performans paketiyle beraber alındığında ise aynı motor 275 beygir güç üretiyor. En tepede konumlandırılacak modelde ise performans paketine ek olarak daha güçlü frenler ve daha hızlı vites değiştirmek için optimize edilmiş şanzıman bulunacak.

Şanzıman

i30N’de aktarma için sadece 6 ileri manuel seçeneği bulunuyor. 6 ileri çift kavrama otomatik şanzımanın ise önümüzdeki senelerde sunulması planlanıyor. Önden çeker olarak çıkacak i30N için Hyundai, 4 çeker sistemi üzerinde çalışmalar yapıldığını ancak kesin kararın verilmediğini açıkladı.

Mert

1995'te İstanbul'da doğdum. 2013 yılından beri takipçisi olduğum Otopark.com'un bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. Gönlümde 991 kasa Turbo S var.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. 2 litre olmazsa satar yoksa Turkiyede 2 Litre artık Hayal. 1.6 olsa 120.000 TL olsa efsane olurdu.

    1. Bence araç 250 bg in üstünde olacaktır. o zaman bu 2 litre turbo motor demek, sonuçta rakip sayılabilecek; megane rs 2.0, leon çupra 2.0, golf r 2.0 ile geliyor. hepsi %100 ötv yiyor. Fiyatına bakmak lazım, Hyundai kendi karından kısıp satarsa iş yapabilir. Dediğinize katılıyorum; keşke 1.6 turbo 7 ileri dct ile getirseler, (ki önceden i30 turbo olarak gelmişti, sadece manuel vitesti.) %100 ötv yemeyeceği için güzel olurdu, sektörde iyi bir boşluk doldurur, leon fr ile rahat kapışır, hatta 180 bg civarı olacağı için daha iyi satabilirdi. Muhtemelen bende 1 tane alırdım. hem aile otomobili, hem arada biyerlerde gazlamak, keyifli sürmek için ideal olurdu. Bir de Hyundai 5 yıl garantiyi verdimi, yok şanzıman güm oldu derdinde yok. Evet, buna Türkiye pazarı açısından efsane denebilirdi.

  2. Hyundai'yı anlamak çok zor. Adamlar sürekli çocuk yapan bizim eski kürtler gibi 40 yılda bir yeni model tanıtıyorlar

  3. Hyundai iyi işler yapıyor. bunda Peter schreyer'in etkisi de muhakkak. tasarım olarak çok iyiler ama bence i30'un kasasını bozdular. biraz makyajlayarak eski kasaya devam etselerdi, i30n daha yakışıklı olurdu. tabii Hyundai'nin acilen genel bir arge mantığıda belirlemesi lazım. özellikle araçların sağlamlığı artırılıp, ağırlığı azaltılmalı. birde i20 de olduğu gibi 4 ileri otomatik şanzımanları v.s artık terk etmeli, bi zahmet o şanzımanın içine 1-2 dişli daha koyuver arkadaş. yoksa sadece tasarımla da karın doymuyor.

  4. Focus ST, VW Golf GTI hot hatch en iyisidir. Focus ST sürüş dinamikleriyle rakipsizidir GTI Focus ST ve Subaru Impreza kadar potansiyele sahibi olmayabilir ancak bu araçlara göre daha verimli ve istendiği takdirde oldukça güçlü olabiliyor. Focus ST de Golf GTI da muazzam araçlar. GTI ise yukarıda bahsettiğimiz, opsiyonlu 2015 model örneğinden sadece 920 dolar (yaklaşık 2,821 TL) daha pahalı – 28,815 $ (yaklaşık 88,367 TL)

  5. Sanırım Hyundai mühendisleri aracı sadece kendileri turlamak için yapmışlar. Ne zaman görsem i30 N her zaman testte, her zaman testte. Ne bu kardeşim aracı artık tanıtacaksınız tanıtın..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu