Haberler

Dodge Demon’a piste girme yasağı




Gereğinden fazla hızlı?

Dodge, piyasaya yeni çıkarttığı 850 hp’lik Demon‘un drag pistlerine girmesinin yasaklandığını gururlu bir şekilde açıklıyor. Bunun arkasında yatan sebep ise otomobilin sahip olduğu 9.65’lik 400 metre süresi. Ulusal Hot Rod Kurumuna (NHRA) göre otomobilin drag yarışlarına katılabilmesi için özel bir ehliyete ve ek güvenlik ekipmanlarına ihtiyaç bulunuyor.

Güvenlik bunun gibi etkinliklerde önemli bir yer tuttuğu için stok bir otomobilin ortaya koyabileceği, NHRA tarafından belirlenmiş, en hızlı süre 2012 yılına kadar 11.5 saniyeydi. Teknolojinin gelişimine ayak uydurmak zorunda kalan NHRA ise hızlanmaya devam eden otomobil sektörü için bu süreyi 9.99‘a ve uyulması gereken maksimum hızı ise 217 km/h olarak değiştirdi.

Kuralları ne kadar çiğniyor?

Sahip olduğu 850 hp ve teknolojik yardımcılar sayesinde yeni Dodge Challenger SRT Demon her iki kuralı da ortaya koyduğu 9.65 sn ve 225 km/h değerleri ile çiğnemekte.

NHRA yarış lisansı, kask, yangına dayanıklı yarış tulumu, roll cage ve sürücü kapısında cam yerine file gibi ekipmanlar ile yarışabilirsiniz. Ekipman almanın ise lisansı almaktan çok daha zahmetsiz olduğunu hatırlatalım.

Sahip olmanız gerekenler

Eğer lisans olmaksızın herhangi bir drag pistine gidip 400 metrede 9.99’un altında bir süre ortaya koyarsanız etkinliğin sonunu göremeden yarıştan çıkarılma ihtimaliniz bir hayli yüksek. Eğer bir Demon sahibiyseniz etkinlik boyunca yarışabilmeniz için özel bir lisansa ve gerekli güvenlik ekipmanlarına ihtiyacınız bulunmakta.

Belki de direkt olarak yasaklandı kelimesini kullanmak doğru değil çünkü otomobil ile bu haliyle yarışabilirsiniz ancak 9.65’e inmek için bugüne kadar hiçbir seri üretim ihtiyaç duymadığı yarış lisansına sahip olmanız gerekiyor. Fabrika çıkışlı ve garantili bir otomobilin ise bunları yapabilmesi Dodge mühendislerinin ortaya koydukları eforu gözler önüne seriyor.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. En üstteki resimde arabanın ön tekerleri niye yarım boy stepne gibi acaba? Standart tekerler bunlar değildir herhalde?

  2. Dagasan demiş ki:

    En üstteki resimde arabanın ön tekerleri niye yarım boy stepne gibi acaba? Standart tekerler bunlar değildir herhalde?Hepsini görüntüle…

    Yok standart değildir, drag yarışları için eklemişlerdir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu