FeaturedHaberler

Motosiklet Sürüş Teknikleri: Yağmur ve ıslak yol




Yağmur ve rögar kapakları

Listenin ilk sırasına bilerek aldığım bir başlık bu. Çoğu kişi bunu önemsemiyor. Zaten kaygan olan metal rögar, elektrik ve telefon kapakları ıslandığında daha da tehlikeli oluyor. Dikkat etmekte fayda var.

Vizör

Vizörler bizi yağmur damlalarından direk olarak koruyan şeffaf parçalardır. Ne kadar şeffaflığını kaybederse, o kadar tehlikeli olur. Görüş açısı azalan bir vizör kazaya davetiye çıkarır. Vizör silecekli eldivenler tercih edebilirsiniz. Ayrıca soğuk ve yağmurlu havalarda pinlock takmalıyız ki, buğuyu önleyelim.

Ziya Çelik (2012)

Takip mesafesi

Ülkemiz yollarında otomobil sürücüleri tarafından pek bilinmeyen ve bilinse de özellikle önemsenmeyen bir konu olsa da biz yazmaya siz okumaya devam edeceksiniz. Motosiklet sürücülerinin ıslak zeminde yaklaşık iki kat daha uzun fren mesafesi vardır. Bu yüzden takip mesafesini arttırmalıyız. Ayrıca yağmurluk üzerimizde yoksa, öndeki araçtan serpen çamur ve su montumuzu mahvedebilir.

Hangi şerit daha güvenli?

Genelde, çift şeritli anayol ve otoyollarda sağ şerit ve emniyet şeridinde daha fazla bulunur. Bunun sebebi ise çift tekerli kamyonların tekerlerinin arasında oluşan oluk ve yolun su tahliyesi için eğimli olması. Solda olmak biraz daha güvenli gibi.

Su birikintileri

Yolda oluşan su birikintilerinin derinliğini bilmediğimiz sürece dikkatli yaklaşmakta fayda var. Olabildiğince kaçınmak gerek su birikintilerinden. Girmek zorunda kalırsanız ise frenlemeyi suya girmeden kesmekte fayda var.

Doğru lastikler

Öncelik yaşadığınız iklim koşullarına göre bir lastik seçmek. Gelişen teknolojiyle birlikte lastiklerin ıslak zemin performansı da geçmişe göre ileri seviyede arttı. Şunu da unutmamalıyız ki kış lastiği ile ıslak zemin lastiği arasındaki fark sandığınızdan çok fazladır. Sürekli yağmur yağan bir bölgedeyseniz, su tahliyesi başarılı lastikler almanızı öneririz. Doğru lastikten sonra tekerin basıncı da önemli. Yüksek veya basınçta lastikler doğru çalışmayacaktır.

Elektronik yardımlar

Teknolojinin nimetlerinden faydalananlardan iseniz, yağmurlu günün şanslı sürücüsü sizsiniz. Çekiş kontrolünü mutlaka açın ve ABS’nin çalışır olduğundan emin olduktan sonra yola başlayın. Hele motosikletinizde ıslak yol modu varsa sizden güzeli yok.

Sürücü faktörü

Çoğu motosiklet sürücüleri yağmurda motosiklet sürmez veya sürmek istemez. Yağmura yakalandıklarında ise ıslak yol tecrübeleri normale göre çok daha düşüktür. Yağmurda sürmeyecek olsanız bile ıslak yol tecrübesi adına pratik yapmakta fayda var.

Keyifli ve güvenli sürüşler.

Faik Gökhan Gök

1994 Amasya doğumluyum. Kültür Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyorum. Otopark; senelerdir otomobil hakkında bilgi alırken, şimdi motosiklet hakkında yazabileceğim bir yer olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu