FeaturedHaberler

Yeni Civic Type-R otomatik şanzımanla üretilmeyecek




Honda, yeni Civic Type-R ‘ı sadece altı-ileri manuel şanzımanla üreteceğini, ağırlık kaygılarından ötürü otomatik şanzımanın planlarında olmadığını açıkladı.

Yeni Civic Type-R manuel şanzımanla daha dengeli

Yeni nesil Civic’in proje müdürü Yuji Matsumochi’nin yeni Type-R’ın uluslararası tanıtım etkinliğinde Car Advice sitesine verdiği röportajda otomatik ya da çift kavramalı bir şanzımanın otomobilin kağıt üzerinde albenisini arttıracağını, fakat performansını kötü etkileyeceğini belirtti.

“Yeni Type-R önden çekişli aktarma organlarına sahip olduğu için hafif bir şanzımana ihtiyaç duyuyor. Otomobilin motoru zaten bir miktar ağır, dolayısıyla şanzıman tarafında fazla ağırlıktan kurtulmamız gerekiyor. 400 Nm tork ile başedecek otomatik bir şanzıman ya da çift kavramalı bir ünite geliştirseydik, manuel şanzımandan çok daha ağır olacaktı, bu da otomobilin ağırlık dağılımını olumsuz etkileyecekti.”

Soyu tükenen nesil

Son yıllarda ateşli hatchback sınıfı önden çeker/manuel şanzıman kombinasyonundan sıyrılıp dört çeker/çift kavrama kombinasyonuna dönüyor. Hala manuel şanzıman seçeneğine sahip otomobiller bulunsa da, eski usül hızlı hatchback’lerin artık soyu tükeniyor.

İlk kalkışta Civic Type-R’ın kimi rakiplerinden geride kalacağı aşikar, ancak okuduğumuz ve izlediğimiz çoğu inceleme otomobilin dört çeker rakiplerinden çok farklı sürüş hisleri yaşattığını söylüyor. Bizce de hızlı bir hatchback’in tek yeteneği 0-100 hızlanması olmamalı. Neyse ki Honda fanatiklerinin bu konuda endişelenmelerine gerek yok!

Can Tangüner

"If God had meant for us to walk, why did he give us feet that fit car pedals?" - Sir Stirling Moss

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bence tamamen yanlış bir karar. Hem manuel vites hem de iyi bir otomatik vites seçeneği olmalıydı. Tabii ki hardcore meraklıları manuel vitesli versiyonu tercih edecektir. Otomatik vitesi tercih etmek için ise sebep sadece 0-100 hızlanması değil ki. Şahsen bir spor otomobili 5 kapılı liftback bir karoser ile satın alıyorsam, otomobilden en önemli beklentilerimden biri çok yönlülük olur. Çünkü böyle bir otomobil yalnızca gazlamak, piste girmek vb. için kullanılmaz. Örneğin, o otomobili, sabah ve akşam yoğun trafik saatlerinde ev – iş arası yolculuklarımda yorulmadan kullanabilmeliyim. Hafta sonu yine alışveriş ve benzeri aktiviteler için şehir trafiğine girdiğimde, o otomobil beni yormamalı. Böylesi yüksek torklu spor otomobillerin debriyaj pedallarının ne kadar sert olduğunu da düşününce, Type R'ın çok yönlülük açısından sınıfta kalacağı aşikar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu