FeaturedTestler

Ferrari F12 Berlinetta | TEST




Bu haftaki konuğumuz bugüne kadar kullandığım en güçlü, en hızlı otomobildi. O bir Ferrari F12 Berlinetta. Volkan ve Can ile bir Temmuz öğleden sonrası, ter içinde bu güzelliği kameraya alıyorduk, ancak herkes halinden fazlasıyla memnundu. F12’yi oturup izlemek bile zevkli. Peki ya kullanması?

F12, modern çağın sanat eseri. “Böyle arabam olsa salonumun ortasına koyarım!” diyeceğiniz cinsten. Her bir köşesi güzel, her köşesi Ferrari.  Otomobile yandan baktığınızda sanki, doğal downforce yaratan kaputundan arka difüzörüne kadar, otomobilin üzerinden akan havayı izliyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Koltuğuna oturduğunuzda kendinizi başka bir boyutta hissediyorsunuz. İçerideki “Frau” derilerin kokusu ciğerlerinize işledikten sonra, mutsuz bir insan olmanız imkansız.

Benim için bir Ferrari’yi sonuna kadar Ferrari yapan en önemli detay V12 motorudur. F12’de ise bu işin, tam anlamıyla, “Nirvana”sı mevcut. Otomobil 2012’de piyasaya çıktığında yer yerinden oynamıştı, çünkü burada mühendisliği sanata dönüştüren, 6.3 litre hacminde, 740 HP güç üreten, atmosferik bir V12’den bahsediyoruz. Günümüzde turbo otomobiller ile bu güçlere ulaşmak hayli kolay iken bu gücü atmosferik bir makinadan almak gerçekten her babayiğidin harcı değil.

Yalan yok, kullanmaya ilk başladığımda biraz korktum, çünkü bu kadar güçlü atmosferik bir otomobili daha önce deneyimlememiştim. Ama bu korku, 15 dakika içinde hayranlığa, tarifi zor bir zevke ve sonunda da aşka dönüştü. Boşuna “atmosferik candır” demediğimi bir kez daha anladım 🙂 Gazlamaya başladığınızda, beyninize giden sinyaller “herşey yolunda, devam et diyor. Artık vitesin yükseleceğini zannederken, sarı devir göstergesine gözünüz ilişiyor: Kırmızı bölgeye daha 2000 devir var! Bir motor nasıl hem bu kadar güclü, hem de bu denli kullanılabilir olur diye hayret ediyorsunuz. Sorunun cevabı 7 ileri çift kavrama şanzımanda yatıyor. Şanzıman Auto modunda, amortisörleri ‘Bumpy road’ (engebeli yol) modunda kullanırken o azgın canavar ehlileşiyor, rahatlıkla kullanılabilen bir otomobil halini alıyor. Bir kez daha hayran kalıyorsunuz. Kullandıkça O’na hayranlığınız ve saygınız artıyor.

Direksiyon üzerindeki Manetino düğmesini Race moduna getirince, otomobil “ben hazırım!” diyor. F12 ne yaptığını bilen insanların otomobili. Gaz pedalını iyi kullanıyorsanız o da size güven veriyor ve inanılmaz şekilde hızlanıyor: 0-100 3 saniye, 0-200 8.5 saniye.

Direksiyon adeta beyin dalgalarınızla çalışıyor. Avcunuzun içindeki direksiyon, vücudunuzun bir parçası oluveriyor ve gerçekten o direksiyonu iki elle tutmadan otomobili kullanmak istemiyorsunuz. Zaten bunu destekleyen direksiyon tasarımı gerçekten ellerinizi kaldırmadan otomobili kullanmanıza olanak tanıyor. Direksiyon arkasındaki gerçek alüminyum vites kulakçıkları, koşullar ne olursa olsun kolaylıkla ulaşabileceğiniz şekilde ve o kulakçıklara dokunup vites değiştirmek, otomobilin her detayında olduğu gibi, tarifi zor bir zevk.

F12 bir Grand Tourer, ama çok çok hızlı bir GT, ve sadece bu özelliği bile saygıyı hak ediyor. F12 ile İstanbul Park’ta zamana koşmak ve kendi limitlerimin üzerinde gitmek çok isterdim, çünkü F12 çelik gibi sinirler ve bolca tecrübe isteyen bir otomobil. F12’yi kullanırken onun limitlerinin her zaman sizinkinden daha fazla olduğunu hissediyorsunuz ve bu çok değişik bir his. Bu hisleri çok az otomobilde yaşadım.

Ferhat Albayrak “Artık zehirlendin” diyip güldüğünde pek anlamamıştım, ama zaman geçtikçe gerçekten zehirlendiğimi fark ettim. Motor sesini kayıt edip akşam yatarken dinlemek istiyorsunuz, otomobilin posterini duvarınıza asıp izlemek istiyorsunuz.

Ferrari F12 Berlinetta bugüne kadar kullandığım en etkileyici otomobildi. Bu duyguları anlatmaya kelimeler yetmiyor, kullanmaya başladığınız zaman onun dünyasına girip kendinizi kaybediyorsunuz…

Sinan KOÇ

      • Motor: 6.3-litre V12 atmosferik benzinli
      • Güç: 740 HP @ 8250 d/d
      • Tork: 690 Nm @ 6000 d/d
      • Şanzıman: 7-ileri otomatik
      • 0-100 km/s: 3,1 sn
      • Son hız: 340 km/s
      • Test tüketimi: Ortalama 15 litre/100 km
      • Ağırlık: 1525 kg
      • Bagaj hacmi: 320 litre

Can Tangüner

"If God had meant for us to walk, why did he give us feet that fit car pedals?" - Sir Stirling Moss

İlgili Makaleler

47 Yorum

  1. Bir anlık şaşırmam sonucu yaptığım yorumdan sonra vay anasını diyorum.Harbi nerden nereye.İtalyan sevmem lakin ben bile heyecanlandım.

  2. Mustang sanıyordum ben de 🙂 Farklı bi makine geldi.. Sıradaki test listesi chiron, gt3 rs lava orange, m4 gts falan herhalde.. Motor Trend channel misali..

  3. Biraz spekülatif olacak ama, sinan reis yalnız olmasaydı bence bunlar olmazdı!!!

    Sinan'ın birey olarak enerjisi bir başka, insanlar kendisini çok seviyor. İnşallah daha da ileriye gidilecek…

  4. jantlar çizik özellikle son öndeki.Bunun için iyi bir pazarlık yapalım ortada bulusalım nakıt 200 verırım

  5. araç çok güzel maşallah ama ön tarafa bi laguna lip
    tamam şaka
    @ctanguner ben şeyi merak ettim fotolarda kullanılan efektin ismi nedir üstad?

  6. maximaorhan demiş ki:

    araç çok güzel maşallah ama ön tarafa bi laguna lip
    tamam şaka
    @ctanguner ben şeyi merak ettim fotolarda kullanılan efektin ismi nedir üstad?Hepsini görüntüle…

    Ben de en çok o efekti merak ettim. (Ya da varsa filtre) Öğrenince yarın gidip babamın lineayı sağlı sollu bi fotoğraflıyacam. O da italyan sonuçta 😀

  7. Daha dün i30 çekiyorduk. Bildirim de Ferrari yazınca telefon error verdi. Otopark.com kendini aşmıştır artık tartışmasız TR nin en iyi otomobil kanalı. @sinan Testin etkisinden çıkamadım gidip oyuncak arabalarımla oynucam. 🙂

  8. Ferrari FF, F12 Berlinetta gibi HB tarzı araçlar üreterek tasarımda 5-10 yıl geriye gitti. Ferrari tasarımda geriye giderken Lamborghini yaptığı tasarımlarla otomobil dünyasına yön veriyor. Aventador’un yanından bile geçemez. Ne varsa Ferrari’nin klasiklerinde var yenileri eski modellerinin yanından bile geçemez (Testarossa, California Spyder, F43O Spider, Superamerica).

  9. Ferrari’yi Ferrari yapan Michael Schumacher’dir. Michael Schumacher Ferrari’ye gelene kadar Ferrari performanslı ama kalitesiz ve dayanıklılığı çok olmayana arabalar üretiyordu. ikonlaşmış 250 GTO, 288 GTO ve F40 Ferrari tarihinde ortaya çıkmış araçlardı. 308,328 ve 348’in iç mekan kalitesi şahinden bir tık ileri değildi. İsteyenler internetten araştırıp bakabilir. Lambo her zaman ikon olmuş hatta top gear dan hammond dun dediği gibi poster arabaları üretirdi. Yani herkesin rüyasını kuracağı arabalar. ilk önceliği her zaman son sürat olmuştu. kaldı ki hayatı yarışlarla geçen, bu yarışların tecrübesinden damıttığı otomobilleri üreten birine bir traktör üreticisi bile rakip olabiliyorsa fazla söze gerek yok

  10. f12 mi 😀 ağızım kulaklarımda şuan, gördüğüm gibi heycan dan telefonu attım gülmeye başladım. Can evimden vurmuşsunuz beni çocuğa döndüm resmen tişikkürler.

  11. Keşke eski Fiorino'muza daha iyi davransaydım, tasarımcısı aynıymış akraba sayılırlar:p Şaka bir yana test efsane olmuş dahalarını beklemekteyiz. Acaba Ferhat abimiz bizede bir tur verir mi?

  12. FF ve F12 gibi iki tane HB tarzı araç çıkararak kara bir lekeye imza attıar.

    AVENTADOR şu anda herkesin bildiği meşhur markalar arasında, supercar markalar içinde en iyi tasarıma sahip olan araç

  13. berkertekin demiş ki:

    Hele o direksiyonundaki F1 style shift light… Anlayamazsınız… :')Hepsini görüntüle…

    harbiden çok iyi ya bunu yazmaya geldim baktım yazan var:D

  14. Şimdi fark ettim;
    32:22'de yürek yemiş bir Qashqai,Ferrari sollayayım derken neredeyse katliam yapıyormuş.

  15. @sinan i tutabilene ask olsun, helal sana super is cikarmissin yine, tebrikler.
    Bende nacizane birkac yorum yapicam arac ve test hakkinda;
    – Test esnasinda izolasyonun iyi oldugundan bahsedildi ama ciddi eksoz sesi geliyordu izlerken, dusuk suratlarde bile.
    – Ferhat bey masallah cok bilgili tabiki ama ilk 3-5 dakka tasarimcilar konusundaki hikayeyi biraz fazla uzatti sanki 😀
    – Geri vites butonunu begenmedim, keske baska biryer bulsalardi, konsoldaki 3 butondan biri o olmamaliydi bence.
    – Koltuklar efsane (hele recarolara baktigim gunun aksami, beni iyice heyecanlandirdi)
    – Parkur secimi neye gore yapildi bilmiyorum ama yetersiz tabi. Hos TR de bu makinenin kendini gosterecegi yol da yok zaten 😀
    – Kornasinin yerine, havalandirma kanallarina ve eksoz patirtisina ayrica hayran oldum.

    Iyi guzel hos ama bu arabayi alip TR de gazlayamamak cok aci degilmi? max 243 kmh nedir ki? bugun D segmenti 2.0 motorlu neredeyse butun araclarin gorebilecegi bir rakam. Gercekten cok uzucu 🙁

  16. Beyler bu arada Bos vites yok galiba aracta, bi bilgisi olan var mi? @sinan nedir olayi bu isin 😀
    @ctanguner aga fotolar guzel ama hep saturation dan yiyosun 🙁 renkleri patlatsan biraz super olcak, sarilar, kirmizilar pat pat pat 😀

  17. saracer demiş ki:

    Beyler bu arada Bos vites yok galiba aracta, bi bilgisi olan var mi? @sinan nedir olayi bu isin 😀
    @ctanguner aga fotolar guzel ama hep saturation dan yiyosun 🙁 renkleri patlatsan biraz super olcak, sarilar, kirmizilar pat pat pat :DHepsini görüntüle…

    Bildiğim kadarıyla 1. vitesteyken vitesi düşürünce boşa geçiyor. Onun haricinde bir yolu olmaması lazım.
    İzolasyon konusundaysa, muhtemelen düşük hızlardaki egzoz frekansını mikrofon çok algılamış, çünkü gaza basınca o kadar ses gelmiyor.

  18. "abi maalesef 3.200.000 tl lik ferrari kullandim yazmadiğın için milyon izlenemeyecek"
    Haklı bir izleyici isyanı 🙂

  19. bizim arabayı tasarlayanla bu arabayı tasarlayan kişi aynı demekki. 500.000 tl ye satıyorum hadi bakalım 😀 :p

  20. saracer demiş ki:

    Beyler bu arada Bos vites yok galiba aracta, bi bilgisi olan var mi? @sinan nedir olayi bu isin :DHepsini görüntüle…

    Ikı kulakcigi aynı anda çekince araba boşa geçiyor.

  21. saracer demiş ki:

    2 yilda 490K € dusmus degeri. Piyasasi kotu demekki, alinmaz bosver :pHepsini görüntüle…

    Bizim enişte Doblo alıyo 2 yıl binip 5 bin fazlasına satıyo yav

  22. saracer demiş ki:

    Beyler bu arada Bos vites yok galiba aracta, bi bilgisi olan var mi? @sinan nedir olayi bu isin 😀
    @ctanguner aga fotolar guzel ama hep saturation dan yiyosun 🙁 renkleri patlatsan biraz super olcak, sarilar, kirmizilar pat pat pat :DHepsini görüntüle…

    Paddle shiftlerin ikisini birlikte kendine doğru çektiğinde boşa geçiyor araç

  23. Sinan bey Lamborghini Aventador testi bekliyoruz..Tasarım konusunda Ferrari Lambo’nun eline su bile dökemez. Ferrari asla Lambo’nun forsunu, havasını, prestijini veremez bence. Ferrari F355, F360 Modena, F430, F550 gibi tasarım harikalarından sonra FF ve F12 Berlinetta gibi araçlar gayet kötü geliyor. F12 kötü demiyorum, tasarım olarak F355, F360, F430, F550 gibi modellerin çok gerisinde diyorum

  24. stan demiş ki:

    Şimdi fark ettim;
    32:22'de yürek yemiş bir Qashqai,Ferrari sollayayım derken neredeyse katliam yapıyormuş.
    Hepsini görüntüle…

    Harbiden ha. Büyük kıyımın kıyısından dönülmüş. O ara sahne geçişi de olmuş. İstem dışı tedirginlikle küfür çıkmış olabilir ağızlardan 🙂

  25. Bu arada Volkan Isik anktodu cok iyiydi 😀
    33:23 den 34:03 e kadarki sileceklerle savas ta cok eglenceli olmus 😀

  26. berkertekin demiş ki:

    Harbiden ha. Büyük kıyımın kıyısından dönülmüş. O ara sahne geçişi de olmuş. İstem dışı tedirginlikle küfür çıkmış olabilir ağızlardan :)Hepsini görüntüle…

    Geçen gün benzer bir durum benim de başıma geldi ve tabi can havliyle karşıdaki dallamaya baya bir küfrü istemsiz şekilde o anda savurdum.
    Sonra dedim, iyi ki araç içi kamerayı arabaya taktım, allah korusun başımıza bişi gelse, en azından ne olduğu belli olacak. Ama yan etkisi, ettiğimiz küfürler hep kayıt altında, birşey olsa, kayıtı açıp bakana sağlam rezil olacağım :p

  27. stan demiş ki:

    Geçen gün benzer bir durum benim de başıma geldi ve tabi can havliyle karşıdaki dallamaya baya bir küfrü istemsiz şekilde o anda savurdum.
    Sonra dedim, iyi ki araç içi kamerayı arabaya taktım, allah korusun başımıza bişi gelse, en azından ne olduğu belli olacak. Ama yan etkisi, ettiğimiz küfürler hep kayıt altında, birşey olsa, kayıtı açıp bakana sağlam rezil olacağım :pHepsini görüntüle…

    Niye rezil olucaksınki adama hareketinden dolayı pastoral şiirmi bestelemek gerekiyor 🙂

  28. Üst devirlerdeki çığlıklar, o vites düşüşleri….. ahhhhh ahhhh çok güzel test olmuş valla iyi geldi.

  29. Ellerinize sağlık, mükemmel bir iş çıkmış.

    Fakat milyar eurolarım olsa almayacağım otomobiller sınıfında. Benim kıçı kırık 1'e gösterdiğim ihtimamın 1000 katını buna göstermeye kalkarım, psikolojim biter 3 günde.. Ha alıp garaja koyar mıyım seyirlik? Ona da gerek yok 😀

  30. AlkanExclusive demiş ki:

    Ellerinize sağlık, mükemmel bir iş çıkmış.

    Fakat milyar eurolarım olsa almayacağım otomobiller sınıfında. Benim kıçı kırık 1'e gösterdiğim ihtimamın 1000 katını buna göstermeye kalkarım, psikolojim biter 3 günde.. Ha alıp garaja koyar mıyım seyirlik? Ona da gerek yok :DHepsini görüntüle…

    Aynen öyle arabaya toz konsa psikoloji bozar 😀

  31. Abi bu video mükemmel oldu ya!vallahi F12 yi tanimiyodum videodan sonra aşık oldum Allahimiza şükürler olsun bugünleride gördük!mükemmel bi test olmuş elinize emeğinize sağlık!@ctanguner abi bi şey soracam da merak ettim abi video da varda fotoda otopark.com plakaligi yok abi neden yok abi duvar kağıdı için süper olurdu! Ama yine altta logo varya sıkıntı yok

  32. Ferrari maalesef tasarımda sürekli geriye giden bir firma oldu son 5 yıl içinde. FF ve F12 gibi iki tane HB tarzı araç çıkararak kara bir lekeye imza attılar. AVENTADOR şuan herkesin bildiği meşhur markalar arasında, supercar markalar içinde en iyi tasarıma sahip araç. Lamborghini supercar lar içinde tasarım olarak 1 numaradır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu