FeaturedHaberler

Alman otomobil devlerine soruşturma şoku!




Avrupa Birliği’nin ticari denetim organı Avrupa Komisyonu, son zamanlarda Alman otomobil markalarını hedef aldı. Hemen hemen bütün Alman devlerinin şüpheli olarak yer aldığı soruşturma neyi kapsıyor?

Alman markaları aralarında tekelcilik mi yapıyor?

Avrupa Komisyonu’nun bu yıl BMW‘ye yaptığı baskın sonrasında pek çok üst düzey yönetici şüpheli olarak gösterilmişti. Komisyon, bu soruşturmanın uzantısı olarak geçtiğimiz günlerde Volkswagen, Audi ve Daimler’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada marka ismi vermeden bir denetim yapıldığı belirtilse de daha sonra grup yöneticilerine ilişkin inceleme başlatıldığı duyuruldu.

Komisyonun bu 4 şirket üzerinde inceleme yapmasının sebebi ise tekelcilik içeren ihbarlar. Bu ihbarlarda markaların kendi aralarında anlaşmalar yapıp tedarikçilere fiyat konusunda baskı uyguladığı iddia ediliyor. Ayrıca son tüketiciye ilişkin satış fiyatlarında da bir kartelleşme olduğu gelen iddialar arasında yer alıyor.

İddialar doğrulanırsa ağır cezalar kapıda!

Şu anda iddia düzeyinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi durumunda ise bu 3 grup ağır cezalar ile karşı karşıya kalabilir. Komisyonun soruşturma sonucunda suçlu firmaların cirolarının %10’una kadar ceza kesme yetkisi bulunuyor. Tüm dünyayı şok eden “Dieselgate” olayı henüz soğumamışken gelen bu haberler bakalım piyasayı nasıl etkileyecek?

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

8 Yorum

    1. Ya bas git bilader. Saçma sapan ne yaptığı belli olmayan bi sayfa açmışsın daha parayı ne için topladığın bile yazmıyor. Folyo şapka takanlardansın galiba. B17 vitaminiymiş…

      1. İngilizce öğrenmeni tavsiye ederim. Yapacağımız kanser araştırmalarına fon arıyoruz ve proje bir kişinin projesi değil arkasında 13 kişilik tıp fakültesi öğrencileri ve 1 de doç. hocamız var. Okulumuz fon aramamıza kurum olarak izin vermediğinden bu yola başvurduk ve bağımsız hareket edeceğiz. B17 vit. Anti kanser blocklayıcıdır. Fakat hücrede aktif olmadığı düşünüldüğünden kemoterapi ile kanser hücrelerinin etkinleştirmesi sağlanır. Videodaki iddia buna gerek olmadığı ilaç endüstrisinin bunu bilerek yaptığı vücutta etkinleştiği yönünde. Kemoterapi gibi kanser tedavilerinin başarı oranı %60 dan fazla değildir ve bu oran hastaların 5 yıl içinde ölmesi ile sonuçlananları saymazsak %15’in altına düşer. O nedenle onlarca makaleyi okuyan saatlerce ders çalışan bu işin bilimini yapmaya çalışan gençlere çamur atmadan klavye kahramanlığı yapmadan önce bir düşün derim. İnşallah Kurumumuz yada Tabipler Birliği tarafından deteklendiğimiz açıklanır ve yurtdışında fon aramak zorunda kalmayız.

  1. tekelcilik var ama bunun ne kadari yasal ne kadari yasadisi bilmiyorum. Belirli bir seviyeye kadar tekelciligi yasalar bile engelliyemiyor. Hadi bakalim hayirlisi

  2. Doğal seleksiyondur
    Adamlar piyasayı domine ediyor ve diğer markalara kıyasla kaliteli otomobiller üretiyorlar, aynı zamanda çok satıyorlar
    Sen de böyle bir markayla çalışacaksan (ki çalışmak istiyorlar) belli şeylerden feragat etmen gerekir
    Her sektörde vardır bu, önüne geçmek de kolay değildir. Yasa dışı mı ? Tartışılır..Bana kalırsa normal

  3. Zaten yasalar belirli bir yere kadar ticari anlaşmaya izin veriyor. Bunların yaptığı kendi aralarında anlaşıp tedarikçileri düşük fiyata mal vermeye zorlamak. Bu da doğal olarak yasak 🙂

  4. Bence bu iddialar büyük oranda doğrudur. Ancak bu her sektörde olan birşey sadece otomobil sektöründe değil. Yoksa Audi, BMW, Mercedes, VW gibi markalar nasıl ayakta durabilirler ki asıl bence sorgulanması gereken budur diye düşünüyorum. Alman devlerinin kendi aralarında tekelcilik yapıyordur ancak Volkswagen emisyon skandalından sonra büyük bir marka imajı, prestij ve güven kaybetti. İddialar doğru çıkarsa ki çıkma ihtimalleri yüksek o zaman Audi, BMW, Mercedeste büyük bir marka imajı ve prestij kaybedecektir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu