FeaturedHaberler

Sürücüsüz servis aracı daha ilk günden kazaya karıştı




Las Vegas’ta test edilen sürücüsüz servis otobüsü işinin ilk gününün ilk saatinde kendi hatası olmasa da kazaya karıştı.

Las Vegas’ın akıllı şehir altyapısının pilot uygulaması olarak başlayan sekiz kişilik araç, teslimat kamyonunun geri geri gelmesiyle kazaya karışmış oldu. Kamyonun geri manevra yaptığını fark eten otomobil durdu fakat kamyondan kaçmayı başaramadı. Çarpışma anında aracın içinde birkaç kişi vardı.

Sürücüsüz araçlarla yapılan kazalarda diğer aracın sürücüsünün kusurlu olduğu bir vakaa ile daha karşı karşıyayız.

Hatayı sürücüsüz otomobiller değil, sürücüler yapıyor

Google’ın sürücüsüz araç bölümü Waymo tarafından kaydedilen olayların hemen hemen tümü sürücülerin başka otomobillere çarpmasından ibaret. Aynı şekilde Mart ayında da Uber’in sürücüsüz otomobiline başka bir otomobil çarpmıştı.

Bir yandan sürücüsüz otomobiller en azından eşit koşullarda sürücülerden daha güvenli olarak kabul edilirken öte yandan da aşırı temkinli ve fazla robotik olması nedeniyle aracın hamlelerinin insanlar tarafından öngörülmesi zorlaşıyor.

Amerikan Otomobil Birliği, Fransız ulaşım şirketi Keolis ve otonom araç grubu Navya’nın işbirliğiyle oluşturulan Las Vegas pilot projesi döngü şeklindeki 1 kilometrelik rotadan oluşuyordu. Ücretsiz biniş imkanı sunan otomobil trafiği yöneten akıllı trafik ışıklarıyla da iletişim kurmak üzere tasarlanmış.

Sergen Satır

Merhaba, ben Sergen. 1997 doğumluyum, İzmirliyim. Mütercim-tercümanlık öğrencisiyim, bir de otomobillere son derece meraklıyım. Otomobillere olan ilgim ve bilgim her geçen gün artıyor. Edindiğim deneyimlerin çoğunu Otopark.com'a borçluyum. Şimdi ise hedefim Otopark'ı olduğundan çok daha iyi bir konuma getirmek.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Yalnız burada sürücüsüz araç hatalı, kamyon değil. Anlaşılan o ki kamyon sürücüsü treyleri soktuktan sonra düzeltmek için sol yapıp geri geri gelmeye başladı.

    Ufak tefek sürüş detaylarına hakim olan bir sürücü, bu manevrayı görüp, adamın ne yapmak istediğini anlayıp ona göre açıkta durur, birşey yapar.

    Belli ki bu salak alet dibine kadar gelmiş, önünde engel/trafik var diye durmuş. Demek ki bu işler sadece sensörlerle falan olmuyor, bu tip insan davranışlarını taklit etmesi gerek.

  2. Otonom sürüş şeriti takip etmek hızı ayarlamak birsey gördüğünde durmak ve trafik işareti okumaktan ibaret olduğu için bunlar doğal maalesef manevra kabiliyeti yada o anki durumu değerlendirme gibi yetenekleri yok. Bana göre geliştirilir uzun yolda otobanda kullanılabilecek bir sistem şehir içinde yanlış buluyorum destek sistemleri yeterli mesela sehiricinde ben kullanayım fakat sen birsey görünce otomatik durdur yada hızı ayarla çarpışma önle vs fakat sürücü hiç olmadan değil sürücüye destek olarak

  3. bu isi anca deep learning cozer google calisiyor. dibine girmis tiri tanimlayamadan cunku o tecrubeyi edinemiyor. Sonraki seferde de aynisi olacak. Tehlikeli

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu