Haberler

Bosch iDisc, geleneksel fren disklerine alternatif üretiyor!




Araç trafiğinden kaynaklanan çoğu parçacık kirliliği; yol, lastik ve fren aşınmasıyla oluşuyor. Baden-Württemberg eyaletinin çevre müdürlüğüne göre, frenler ve lastikler araç sürüşüyle ilgili emisyon partiküllerinin yüzde 32’sinden sorumlu ve bunların yaklaşık yarısı da fren tozundan oluşuyor. Bosch’un yeni geliştirdiği fren diski iDisc, geleneksel fren disklerine kıyasla fren tozu oluşumunu yüzde 90’a kadar azaltıyor.

Bosch iDisc ile fren disklerinde paslanma devri kapanıyor

iDisc, Bosch’un özel olarak kullandığı tungsten karbür kaplama sayesinde farkını gösteriyor. Geleneksel bir diskin iDisc’e dönüşmesi için sürtünme yüzeyi kaplanmadan önce mekanik, termal ve galvaniz işlemlerden geçmesi gerekiyor. Bu işlemler sebebiyle dökme demir diskten yaklaşık 3 kat daha pahalı olan iDisc, seramik fren disklerinden ise aynı oranda daha ucuz olmasıyla dikkat çekiyor.

Bosch iDisc’in lehine olan diğer bir argüman da aşınma süresinin uzunluğu. iDisc, karbür kaplama sayesinde tıpkı seramik fren diskleri gibi stabil frenleme ve düşük aşınma sunuyor. Ayrıca sürtünmeden kaynaklı olarak paslanma ve korozyon da olmadığı için bakım masrafları olabildiğince düşük tutuluyor.

iDisc, bu özellikleri ile görünüm açısından da avantajlı konumda bulunuyor. Aşınmaya dayanıklı ve korozyon oluşturmayan yapısıyla Bosch iDisc, fren disklerini kimyasal maddeler ile temizlemenize gerek bırakmıyor. Böylece kirli jant sorunu da bir nebze olsun çözülmüş oluyor. 2016’da satılan 330 milyon adet fren diski talebinin önemli bir kısmına aday olan Bosch iDisc’in önümüzdeki günlerde satışa sunulması bekleniyor.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Vallahi çok güzel bir hamle olmuş diyebilirim.. Aracın jantında oluşan siyahlıkları temizlemek için elim, belim ağrıyor artık. Jant temizleyici ürünlerle bile zor çıkıyor.

  2. Bosch yedek parça işinden iyi kazanıyor. Bu da ona benzer bir olay olmasın ?
    Amaç inovasyon olsa retarder benzeri bir sistem geliştirilemez mi sanki ? Tamam retarder çok dayanıklı bir şaft istiyor ama yapılabilir bence.
    Halk otobüsünde seyrediyorum, şoför bir çekiyor retarder kolunu sıfır sürtünmeyle 80' den 10' a kadar yavaşlıyor mis gibi.

  3. Oldukça güzel D sınıfı ve üstü her araçta görmek güzel olur. Fren aynı zamanda bir güvenlik unsuru ve 3 kat pahali dahi olsa sonuçta 1 kez disk değişiminden kurtardiginda ki %90 daha az yiprandigina göre disk değişmeden aracın ömrü dahi Dolabilir maliyetini çıkaracaktîr. Asıl pahalı olan seramik fren hem pahali hemde kısa ömürlü. Bu hem daha iyi duruyor hem daha uzun ömürlü o nedenle fiyati kendini amorti ediyor aslında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu