FeaturedHaberler

Elektrikli otomobillere büyük ÖTV zammı! [GÜNCEL]




Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba tasarının görüşmelerinde, elektrikli otomobillerle ilgili vergi düzenlemesi kabul edilirken, kimsenin fark etmediği fahiş bir ÖTV zammının yapıldığı ortaya çıktı. Herkes elektrikli otomobillere yönelik sadece motorlu taşıtlar vergisi (MTV) yükünün eklendiğini düşünürken, arka planda ÖTV oranları 10 katın üzerinde artırıldı. Bu da dünya teşvik ederken Türkiye’de fiyatların yüzde 33 ila 60 arasında zamlanmasına yol açacak.

Sıfır emisyonlu olmaları ve petrole bağımlılığı ortadan kaldırmalarıyla otomotiv sektörünün geleceği olarak görülen elektrikli otomobiller tüm dünyada teşvik edilirken, Türkiye’de art arda vergi darbesi yiyor. Meclis’e sevk edilen torba tasarıya kadar elektrikli otomobillerden sadece yüzde 3 ila 15 arasında ÖTV alınırken, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise alınmıyordu. Bu da bu araçlara yönelik bir teşvik olarak algılanıyordu. Ancak torba tasarıyla birlikte ilk önce elektrikli otomobillerden de artık MTV alınacağı ortaya çıktı.

Fark edilmedi

İşte Naci Ağbal’ın bu konuşmasının ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba tasarının görüşmelerinde, elektrikli otomobillerle ilgili vergi düzenlemesi kabul edildi. Herkes elektrikli otomobillere yönelik tek vergi düzenlemesinin MTV olduğunu zannederken aslında kimsenin, hatta muhalefet partilerinin bile fark etmediği fahiş bir zam yapılmıştı. Tasarının içerisinde herhangi bir gerekçe ve açıklama belirtilmeden sadece ‘ÖTV Kanununun II sayılı listesi güncellenmiştir’ ifadesi yer aldı. Bu fark edilmeyen zamma göre elektrikli otomobillerin ÖTV oranları 10 katın üzerinde artarken, Meclis’ten geçmesi halinde mevcut elektrikli otomobillerin fiyatları yüzde 33 ile yüzde 60 arasında zamlanacak.

Gözler meclisin üzerinde

Bu fahiş zammı Maliye Bakanı Naci Ağbal ve kurmaylarının neden gizlediği, kimsenin hatta muhalefet partilerinin bile fark edememesi düşündürücü. Tüm dünya elektrikli otomobillerden bırakın vergi almayı teşvik etmek için 10 bin Euro’ları bulan destekler verirken, kuşkusuz böyle bir dönemde elektrikli araç vergisini fahiş derece arttıran ülke olmayı herhalde hükümet de pek duyurmak istemedi. Sonuçta 15 Şubat tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu madde (madde 51) kabul edildi. Şimdi gözler komisyonda fark ettirilmeden kabul edilen bu maddedin Meclis’teki görüşmelerine çevrildi. Eğer Meclis’ten de geçerse o zaman zaten Türkiye’de düşük ÖTV’ye rağmen bile 5 yılda 400 adetleri geçmeyen satış rakamlarına sahip elektrikli otomobillerin satışları tamamen duracaktır.

Yerli otomobil için büyük darbe

GEÇTİĞİMİZ hafta ‘yerli otomobil’ için çalışmalara başlayan 5 babayiğit ilk resmi açıklamasını yaparak üretilecek otomobillerin tek platformda geliştirilecek 3 elektrikli modelden oluşacağı bilgisini verdi. Yani Türkiye’nin otomobili için elektrikli motorda karar kılındığı resmi olarak ilk kez duyuruldu. 5 babayiğit ilk prototipleri 2019’da ortaya çıkaracağını, ilk yerli elektrikli otomobili ise 2020 yılında satışa sunacağını açıkladı. Ama tam bu noktada elektrikli otomobillere yönelik hem fahiş ÖTV zammı hem de sıfır olan MTV oranlarının en az 500 TL olarak belirlenmesi, yerli otomobile de büyük darbe vuracak.

Güncelleme: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yaptığı açıklama ile elektrikli otomobillerin ÖTV oranlarının arttırılacağına ilişkin yapılan haberleri yalanladı. Bakanlığın yaptığı açıklama şu şekilde;

“Konuya ilişkin, gerek Bakanlık tarafından 2 Şubat 2018’de yapılan basın açıklamasında gerekse de Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki yasa görüşmeleri sırasında, önerilen düzenlemeyle kesinlikle bir vergi artışı yapılmadığı, düzenlemenin ÖTV Kanunu’na ekli listelerde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaraları ile Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde belirlenen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaraları’nın uyumlulaştırılmasından ibaret olduğu belirtilmiştir. Söz konusu açıklamalarda ayrıca, halihazırda uygulanmakta olan oranların aynen korunmasını teminen bu kanun tasarısının yasalaşıp yayımlandığı gün Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağı ve ÖTV’ye tabi söz konusu mallarda herhangi bir vergi artışı olmayacağı vurgulanmıştır. Netice olarak, elektrik motorlu otomobillerin ÖTV’sinde 1 kuruş dahi zam yapılmayacaktır.”

Sergen Satır

Merhaba, ben Sergen. 1997 doğumluyum, İzmirliyim. Mütercim-tercümanlık öğrencisiyim, bir de otomobillere son derece meraklıyım. Otomobillere olan ilgim ve bilgim her geçen gün artıyor. Edindiğim deneyimlerin çoğunu Otopark.com'a borçluyum. Şimdi ise hedefim Otopark'ı olduğundan çok daha iyi bir konuma getirmek.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Milletin sesini duyuracagi bir platform falan kurulmalı bu ülkede. Meclistekiler sözde bizim vekilimiz fakat alakası yok grup başkanı ne derse ona elini kaldıran zihniyet ten artık usandik. Tesla Türk mtv ile ilgili bir video çekti orada açıkça görülüyor ki elektrikli den alınmayan mtv ve otv ve benzinden alinmayacak olan vergi cari açığa sağlanan katkı ile kendini nötrlüyor. Evet litrede 2.5 tl vergi alıyorsunuz evet alırken otv alıyorsunuz fakat elektrikli nin doğaya ve petrol ithal eden bir ülke olarak cari açığa olan katkısı bunu dengelerken birde vergi getiriyorlar tek kelime ile söylüyorum Ahlaksızlık. Elektrik liler zaten muadili nden %30 daha pahali üretim maliyeti nedeniyle birde vergi eklenince avantajını kaybediyor maddi olarak benzinli araca binerim net devlet ne halt yerse yesin. Model 3 long Rage + Premium 50.000 dolar yeni otv ve KDV ile 100.000$ = 370.000tl. Onun yerine bence çok daha güzel olan BMW 5.20i alırım daha konforlu daha luks daha premium daha keyifli algisi cok daha yuksek bir arabaya binerim. 100.000km yol yapsam 10 litre yaksa 50.000tl yapar ki o da saydığım onlarca daha için değer. Ayrıca bence benzinli motor elektrikli den daha keyifli birde BMW olunca tadından yenmez.

  2. Model X ve S için ise 100.000$ + Ötv + KDV= 220.000$ = 800.000tl yapar o parayi vereceğime gider Range Rover Velar alırım Mercedes GLS alırım BMW 7.30i alırım 5.30i alırım 300k da cebimde kalır. RS6 alırım alırım da alırım. Türkiyede elektrikli otomobil başlamadan bitti hayırlı ugurlu olsun. Tahminim kimse almaz inşallah boykot falan da ederiz bakarlar bu iş böyle olmuyor mecbur düşürürler. Yada bunu yerli den vergi almayacak yerli sattı rma için yapıyorlar ki o durumda kimse kusura bakmasın yerli otomobil diye egea Corolla dacia ayarında kalitesiz falan yaparsanız isterseniz bedava verin almam. He mondeo superb gibi kaliteli yaparsanız o zaman pahalı dahi olsa zaten yerli yi desteklerim. Bu bağlamda allah akıl fikir versin bu vergiyi belirleyen ahrazlara. Mtv alırlar adalet olmaz otv alırlar adalet olmaz. Ya alında bari adaletli alın. Şimdi 4X2 X class alırsın mtv 500tl 4X4 alırsın aynı araba ama mtv 4.000 tl 5.20i alırsın vergi 1 500tl Clio 1.5 alırsın vergi yine 1500tl harbi kim belirliyor bunları merak ediyorum doğrusu. Bu ülkeye akıllı adam lazım net.

  3. Bakanlık son dakika açıklama yaptı herhangi bir artış söz konusu değilmiş yalan haber

  4. şu ülkeyi yönetemiyorsanız kapatın fişi çekin ya. bıktık artık sizin vergi zamlarınızdan. vergileri arttırarak bende yönetirim ülkeyi. bakanım vekilim diye geçinen insanlar kafalarını çalıştırıp vergi dışında gelir kaynağı bulsunlar şu ülkeye. bunu da yapamıyorsanız kapatın ülkeyi gidin yeter artık.

  5. Arkadaşlar zam falan yok 2 Şubat da yapılan açıklamayıbakan bugün de aynen doğruladı dedi ki %84 e kadar yapma hakkımız gmrük mevzuatında vardı onu yasalaştırıyoruz fakat bu yapacagız demek değil zam falan yapmayacağız dedi. Sakin olalım eğer yaparlarsa almayız bizde. Oy bizim elimizde merak etmeyin

  6. Yahu bu yine hükümetin “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” taktiği değil mi? Hatta son anda sevgili cumhurbaşkanı devreye girip “şu zamları düşürün gençler” ayağı çekip kahraman olmaz mı? Oy bizim elimizde diyen arkadaşım da derin bir oh çekip oyunu yapıştırmaz mı YENİDEN?

  7. yanlış haber bu. bakan zam olmayacağını açıkladı. otopark haberi kopyala yapıştır yapmış 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu