FeaturedHaberler

MTV’de ölçütler arasına ‘motor gücü’ de ekleniyor




Maliye Bakanı Ağbal, “MTV Kanunu’na ‘motor gücü’ tanımı koyarak, vergileme ölçütleri arasına motor gücünü de ekliyoruz.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine devam ediliyor.

MTV güncellemesi elektrikli araçlara destek verecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarının, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na, ‘motor gücü’ tanımının eklenmesini ve elektrikli araçlardan muadillerinin yüzde 25’i oranında vergi alınmasını öngören maddeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

“Elektrikli araçların satışına, üretimine destek veren bir düzenleme”

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda motor silindir hacmine bağlı bir vergileme sistemi olduğunu, tasarıyla, kanuna “motor gücü” tanımı eklediklerini belirten Ağbal, şöyle konuştu:

“Bu tanımı eklemekle, vergileme ölçütleri arasına motor gücünü de ekliyoruz. Kanunda, böyle bir tanım ve elektrikli araçlarda da motor silindir hacmi olmadığı için, motorlu taşıtlar vergisi alma ile ilgili bir boşluk var. Böylece hem kanundaki bu boşluğu düzenliyoruz hem de elektrikli araçlar bakımından teşvik edici, destekleyici şekilde, muadili olan araçların motorlu taşıtlar vergisinin dörtte biri oranında motorlu taşıtlar vergisi alınmasını öngörüyoruz.

Bu düzenleme, Türkiye’de elektrikli araçların satışına, üretimine destek veren yeni bir düzenleme. Bundan önce de Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda, elektrikli ve hibrit araçların ülkede üretimini ve satışını desteklemek amacıyla, Özel Tüketim Vergisi oranlarını diğer muadil olan araçlardan çok daha düşük belirlemiştik. Aynı yaklaşımı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde de sürdürüyoruz. Eğer muadil olan aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi 2 bin lira ise elektrikli araç için 500 lira vergi alınacak.”

“452 tane elektrikli otomobil var”

Türkiye’de 452 elektrikli otomobil olduğunu söyleyen Ağbal, “Elektrikli otobüs veya kamyon için böyle bir sorun yok. Çünkü bu araçların vergilendirilmesinde motor silindir hacmi vergileme ölçütü değil. Onlar için vergileme ölçütü istiap haddi, koltuk sayısı. Biz kanundaki boşluğu doldurmuş oluyoruz.” diye konuştu.

Naci Ağbal, şunları kaydetti:

“Sektörün şu konuda talebi var; bence üzerinde çalışmamız lazım. Araçlarda, motor silindir hacminin yanına motor gücünü de vergileme ölçütü olarak koymakta fayda var. Çünkü, burada esas olan, motor silindir hacmi teknolojinin geldiği nokta itibariyle, vergide ödeme gücü ilkesini çok kavramıyor.

Türkiye’de satılan araçların, sanıyorum yüzde 96’sı 1.600 cc araçlar. Neden? Çünkü bizim vergileme sistemimiz, ithal edilen araçlar da dahil olmak üzere hep Türkiye’ye 1.600 cc araç gelmesine teşvik ediyor. Çünkü, motor silindir hacmi arttıkça vergileme artıyor. Onun için birçok firma 1.600 cc motora sahip ama beygir gücü çok daha yüksek araçları piyasaya sokarak rekabette avantaj elde etmeye çalışıyor.”

Tasarının 33 maddesi kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun bugünkü görüşmelerinde, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının 33 maddesi kabul edildi.

 

OTOPARK

Sürücünün Adresi.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Olmayan vergiyi getirerek muhteşem destek Tebrikler. Yalnız bu elektrikli araçların motor gücü yüksek mesela tesla ort 500beygir muadili 5 litre motorlar oluyor 20.000 Bölu 4 5.000 tl yapar oldukça fazla. Bari ÖTV ye el atmasınlar o avantajlı kalsın. Teşvik vermeseler daha iyi siz en iyisi teşvik falan vermeyin karışmayın yeter

  2. Aman vergilendirmede “bosluk” kalmasin. Boslugunuz batsin emi, en ufak seyden bile vergi alin.

  3. Elektrikli araç diye başlarlar sonra genele yayılır o konuda hiç şüphemiz yok. Araçların değeri bazında Mtv gelmesi gerekli 120bin civarı 200 pc Opel Astra araç var iken 350bin TL lik Mercedes E class 150 pc araç da var. Adamın parası yetmiyor diye ucuz otomobil alsın peki neden 350bin TL’lik araçtan daha fazla vergi ödesin.
    Değer bazlı MTV vergi sistemi olması gerekli adaletli olan bu dur. Kasko değeri üzerinden Vergilendirme adil olanıdır.

  4. Tek avrupalaşmak istediğim konu, karbon salınımı ve yaşa göre vergilendirme. Avrupada yaşlı araçlar dolayısıyla eski teknoloji motorlarda yaşlı araçlarda, daha fazla vergilendirme alınıp ikinci elde de araçlar bedava satılırken bizde tam tersi. Yazık bu insanlara emeklere iliklerine kadar sömürdünüz insanları biz iyi arabaya binemeyecek miyiz. Herkez gidiyor Mersine biz gidiyoruz Tersine. Çok büyük bir ayıp daha elektrikli araçlar yaygınlaşmadan teşvik edicez diye neşter vuruyorsunuz sayın bakan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu