Haberler

Goodyear, geleceğin lastiklerini Cenevre’de sergiliyor




Goodyear, kentsel mobilite ve çevreye odaklanarak geliştirdiği inovatif lastiklerini Cenevre Motor Show’da ziyaretçilere tanıtıyor. Marka, fuarda geleceğe ışık tutan pek çok konseptini ziyaretçiler ile buluşturuyor.

Goodyear, akıllı lastiğinin prototipini yolda test ediyor

Cenevre Motor Show’da tanıtılan Goodyear’ın akıllı lastik prototipi, mobil bir uygulama sayesinde filo operatörleri ile gerçek zamanlı iletişim sağlıyor. Sensörler ve bulut bazlı algoritmaları kapsayan lastik bilgi sistemini içeren uygulama, gerçek zamanlı veri paylaşımıyla en uygun lastik kullanımını sağlıyor.

Akıllı lastiğin içindeki sensörler, araç ve üçüncü parti bilgisi ile birlikte Goodyear’ın tescilli algoritmaları için gerçek zamanlı veri sağlıyor. Bu algoritmalar sayesinde aşınma, sıcaklık ve basınç dahil olmak üzere lastik durumu hakkındaki bilgi filo operatörleri ile paylaşılıyor.

Geleceğin elektrikli sürüş teknolojisi Goodyear ile şekilleniyor

Elektrikli sürüş teknolojisi ile geliştirilen EfficientGrip Performance prototipi, Goodyear’ın, elektrikli araçlara özel lastikleri geliştirmedeki en yeni adımı olarak öne çıkıyor.

Goodyear tarafından yapılan testlere göre elektrikli araç lastikleri standart lastiklere göre yüzde 30 daha hızlı yıpranıyor. Ayrıca yuvarlanma direnci ile lastiğin sessizliği ve konforluğu, bu araçlarda kullanılan lastiklerin tercih sebebi oluyor. Bu zorlukları karşılamak üzere EfficientGrip Performance prototip lastiği aşağıdaki performans çözümlerini sunuyor:

  • İnovatif Sırt Deseni İle Daha Yüksek Kilometre: Lastik sırtında bulunan ince kanallar, geleneksel radyal kanallara göre yol yüzeyinde daha geniş bir kauçuk temasını sağlar. Yol ile daha fazla kauçuk teması sayesinde lastik, ıslak koşullardaki performansını korurken ortaya çıkan yüksek tork seviyeleri ile daha iyi bir şekilde başa çıkabiliyor. Sırt deseni ayrıca ses dalgalarının kanalların içine girmesini engelleyerek hem iç, hem de dış lastik gürültüsünü azaltıyor.
  • Ağır Yük Taşıma Yapısı: Lastiğin oyuk şekli yüksek performans için en uygun sırt izini korurken, bataryalardan kaynaklanan ilave araç ağırlığını desteklemek üzere optimize edilmiştir.
  • Genişletilmiş Sürüş Çeşitliliği: Sırt hamurunun malzeme özellikleri, yüksek tork seviyeleriyle daha iyi başa çıkarak düşük yuvarlanma direncine göre ayarlanmıştır. Buna ek olarak lastiğin yanakları; aerodinamik sürtünmenin azaltılması ve daha az kütlenin dönmesini sağlaması için tasarlanarak enerji tüketiminin azaltılması sağlanmıştır.

“Oxygene” ile daha temiz ve sürdürülebilir çevre

Oxygene konsepti ise havanın kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen bir sürüş çözümünü içeriyor. Konsept, lastiğin yanak kısımlarının içinde yaşayan yosun içerme özelliği ile eşsiz bir yapıya sahip. Bu açık yapı ve lastiğin akıllı sırt deseni, nemi ve yol yüzeyindeki suyu absorbe edip yayarak fotosentez oluşumuna izin verir. Böylece oksijeninin havaya aktarımı sağlanır.

Oxygene; atık madde, emisyon ve enerji kayıplarının azaltılmasına odaklanarak çeşitli performans çözümleri içerecek şekilde tasarlanmıştır:

  • Soluduğumuz Havayı Temizliyor: Konsept; yoldaki nemi sırt hamuru sayesinde absorbe eder, havadaki karbondioksidi çekerek yanaklardaki yosunun besler ve fotosentez aracılığıyla da oksijeni salar. Bu; Paris gibi 2.5 milyon aracın bulunduğu bir şehirde yıllık 3.000 ton oksijen üretimi ve 4.000 ton karbondioksidin emilimi demektir.
  • Yıpranmış Lastiklerin Geri Dönüşümünü Sağlıyor: Oxygene konsepti, geri dönüştürülmüş lastiklerden elde edilen kauçuk tozu ile 3-boyutlu olarak basılmış havasız bir yapı içeriyor. Hafif ve emici yapı lastiğin kullanım süresini uzatırken, servis sorunlarını da azaltmayı hedefleyerek uzun süreli bir çözüm sunar. Ayrıca lastiğin sırt bölgesindeki suyun absorbe edilmesine yardım ederek ıslak zemin yol tutuş performansını iyileştirir.
  • Kendi Elektriğini Üretiyor: Oxygene konsepti; lastiğin yanaklarında bulunan renkleri değiştirerek yoldaki sürücüleri ve yayaları şerit değişimi veya frenleme gibi durumlar hakkında uyarır. Konsept bu verileri kişiye özel olarak uyarlanma özelliğine sahip ışık şeridini de kapsayan elektronik yapının çalıştırılması için saklar.
  • Işık Hızında İletişim Kuruyor: Oxygene konsepti, ışık hızında yüksek kapasiteli mobil bir bağlantısallık için açık ve görünür bir ışık iletişim sistemi (LiFi) kullanmaktadır. LiFi IoT teknolojisini gerçekleştirerek araçlar arasında ve araç ile altyapı arasında verilerin değişimini sağlar.

 

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu