FeaturedHaberler

Ford Amerika’da Binek Araç Satışlarını Kesiyor!




Otomobil severler Ford’un şu sıralar yaptığı açıklamayı tartışıyor.

Bu hafta yapılan açıklamaya göre, 2019 sonuna kadar  Fiesta, Focus, Taurus modellerinin satışları kesiliyor.

Binek araç katagorisinde satışlar sadece Mustang ve 2020 de tanıtılacak olan Active üzerinden devam edicek. SUV ve Pick-up segmentlerinde ise herangi bir değişiklik yok.

Peki Ford neden böyle bir hamle yaptı?

2020’ye kadar Ford’un Kuzey Amerika’da elde ettiği gelirin %90’lık kısmının SUV, Pick Up ve diğer işlevsel araçlardan olması bekleniyor. Aynı zamanda firma düşük fiyat ve çok satış stratejisi yerine daha yüksek fiyat, daha az satış ve sonucunda daha yüksek kar programlarını tercih ediyor.

Kaynak: CNN

İlgili Makaleler

28 Yorum

  1. Trump, Ford'un içinden geçti.. Şirketin bu kararlarında Trump'ın Ford'u uğrattığı zararlar da etkili.

  2. Mondeo'nun üretimi ya Avrupa'ya alınacak ya da tamamen üretimden kalkacak. Ama tamamen üretimden kalkması daha büyük olasılık çünkü bir kaç ay evvel bu tarz haberler çıkmıştı.

  3. İnşallah Avrupa da sonlanmaz çünkü her segmente en keyifli ve en iyi altyapıya sahip otomobillerden mahrum kalırız. Özellikle Mondeo ve Focus’un rakibi de yok segmentinde C ve D segmenti öksüz kalacak. Ben konfor için şimdi Mercedes E ve Bmw 5’e 400 vermek zorunda mıyım ne güzel mondeo 180’e aynı konforu hatta Mercedes E o kadar iyi değil onun bir tık üstünü sunuyordu

  4. En son yeni Mondeo çalışmalarını askıya aldılar haberleri çıkmıştı sanırım sebebi bu habermiş.

  5. Mondeo tamamen kalkmaz. zaten amerika pazarında fusion olarak satılıyordu. Amerika pazarı apayrı. orada insanlar mpv, truck veya suv tercih ediyor. Microcar ve muscle carlar da diğer tercihleri. Sedan diğer modeller de Amerika pazarından kalksa da diğer pazarlar için üretilmeye devam edecektir. Yeni Focus'un sedanı çin'de tanıtıldı zaten. Pazarlara göre araba üretimi artık olası zaten. Her pazarda her araba iş yapmıyor.

  6. Krizden ziyade satılan 100 aracın 90 tanesinin F-150 olmasındandır o. Sadece tek bir ayda satılan F-150 sayısı 70.000 iken Fiesta 4.000 adet satmış. Şöyle söyleyeyim Amerika'da VW Golf satışı bile aylık 20 bin adet imiş tabii bu emisyon krizi öncesi 2016 yılı rakamı. Ford 2016 yılında Amerika'da 1 milyon 300 bin araç satışı gerçekleştirmiş bunun 400 bini F serisi kamyonet. 100 bini Ford Focus. Fiesta listede yok 100 bini geçemdiği için. Adamlar binmiyor ufak arabaya VW'nin Amerika satışlarını gözden geçirdim en az satan araç Avrupa'da en çok satılan araç ünvanını elinde bulunduran Golf LOL. Aylık 22 bin Golf satılırken 49 bin Jetta ve 27 bin adet Passat satılıyormuş. 2016 yılında tabii. Şu an çakılmıştır Audi ve VW satışı muht.

    1. Golf passat vs satilmama sebebi kalitesiz bulmaları VW genel olarak satış yapamıyor Amerikan pazarında. Yoksa Corolla camry D ve c sınıfı satılıyor. Amerikalılar otomobil kültürü olan insanlar her türlü markayı kullanma fırsatı ve imkanları olduğundan passat in aslında kalitesiz olduğunun farkındalar VW bizim gibi otomobili pahalı ve prestij sebebi sanan toplumlarda satış yapar birde Orada Doğuş olmadigindan az satışlar DSG ye 25.000tl isteyen ve 6 ay araba bekleten Doğuş da bir faktör

  7. Mondi'nin üretimini muhtemelen Avrupa'ya kaydırırlar. Otomobil üretiminin tamamen kalkması zaten zor, hele sedan kasalı üretimler hiç kalkmaz çünkü dediğin gibi Çin'de satışı fazla. Türkiye'de de satışın büyük bölümü sedan otomobiller. Fiesta'da oldukça satıyor. Belki mondi'nin üretimi devam ederse Türkiye'ye getirmekten vazgeçebilirler, malum burada son sıralara yakın satış adeti.

  8. üretim zaten mondeo'nun avrupada. Valencia'dan çıkıyor onlar da. Her ne kadar az satılsa da tamamen çekeceklerini sanmam. Filoda satışları düşük olsa da var.
    Fiesta'yı biz yollarda pek göremesek de fabrikası üretime yetişemiyor bile. Sedanlar zaten hem bizde, hem Çin,Hindistan gibi ülkelerde oldukça fazla. Fiesta Sedan bile var. Bugün bir çok platformda haberleri sanki Ford tamamen binekleri kesiyor gibi yapmış sırf tık almak için. İnsanlar da satalım elimizde kalır kafasına bile gelmiş, çok gülüyorum. İnsanlar haberleri sadece başlıktan takip ediyor. 3-5 satır okumaktan acizler.

  9. OzanDnz demiş ki:

    üretim zaten mondeo'nun avrupada. Valencia'dan çıkıyor onlar da. Her ne kadar az satılsa da tamamen çekeceklerini sanmam. Filoda satışları düşük olsa da var.
    Fiesta'yı biz yollarda pek göremesek de fabrikası üretime yetişemiyor bile. Sedanlar zaten hem bizde, hem Çin,Hindistan gibi ülkelerde oldukça fazla. Fiesta Sedan bile var. Bugün bir çok platformda haberleri sanki Ford tamamen binekleri kesiyor gibi yapmış sırf tık almak için. İnsanlar da satalım elimizde kalır kafasına bile gelmiş, çok gülüyorum. İnsanlar haberleri sadece başlıktan takip ediyor. 3-5 satır okumaktan acizler.Hepsini görüntüle…

    Evet bazı kaynaklarda Ford, otomobil satışını bitirp suv ve ticari üretmeye devam edecek gibi paylaşımlar oldu, böyle algılayanlar da oldu. Ama mevzu tamamen ABD satışları ile alakalı. Mondi'de hem Avrupa'da hem ABD'de üretiliyordu farklı isimlerle. Benim demek istediğim muhtemelen üretimi tamamen Avrupa'ya alırlar. Bir ara üretimi durdurulacak diye haber çıkmıştı ama şimdilik o yönde kesin bir açıklama yok.

  10. ABD şubat ayı satışları aşağıda. Listede ilk 10 içinde Corolla, Civic, Camry var. Talep tamamen SUV ve pickup araçlara kayıyor. Ancak ne olursa olsun benim anlayabileceğim bir durum değil bu. Sen Ford'sun yahu, nasıl tümden bir aracı ana vatanında satmam dersin. Koreliler yıllardır çabalıyor, VW aynı şekilde, Alfa ABD'ye geri döndü satışları düşük ama düzenli şekilde artıyor, Peugeot ve Renault bu pazara girmeye uğraşıyor ayrıca.
    http://carsalesbase.com/us-sales-february-2018-models/

  11. Amerikalılar şatış düşünce direk kepenk kapatıyor. General Motors da Avrupa'da aynı şeyi yapmıştı. Mazda yılda 2000 araba satabiliyo mu hatta 1000 ? General Motors ve Ford'un satış politikasını anlamıyorum.

  12. yaso demiş ki:

    Amerikalılar şatış düşünce direk kepenk kapatıyor. General Motors da Avrupa'da aynı şeyi yapmıştı. Mazda yılda 2000 araba satabiliyo mu hatta 1000 ? General Motors ve Ford'un satış politikasını anlamıyorum.Hepsini görüntüle…

    Mazda 2017 satışları
    Türkiye: 1.412
    ABD: 289.470
    Avrupa: 227.784
    Çin: 318.588

  13. sputnik demiş ki:

    Mazda 2017 satışları
    Türkiye: 1.412
    ABD: 289.470
    Avrupa: 227.784
    Çin: 318.588Hepsini görüntüle…

    Türkiye'yi kastetmiştim Mazda dan örnek verirken belirtmeyi unutmuşum 🙂 Yani Ford'un bahsi geçen satış rakamlarıyla modelin satışını iptal etmesi saçma geliyo bana. Türkiye'de Mazdanın satış rakamını elde etseler komple ülkeden çekilecekler demek ki. Düşünsenize kimse Focus veya Fiesta veya Mondeo alamıyor..

  14. yaso demiş ki:

    Türkiye'yi kastetmiştim Mazda dan örnek verirken belirtmeyi unutmuşum 🙂 Yani Ford'un bahsi geçen satış rakamlarıyla modelin satışını iptal etmesi saçma geliyo bana. Türkiye'de Mazdanın satış rakamını elde etseler komple ülkeden çekilecekler demek ki. Düşünsenize kimse Focus veya Fiesta veya Mondeo alamıyor..Hepsini görüntüle…

    Tahmin ettim Türkiye olduğunu da diğerlerini de ekleyeyim dedim. Avrupa'da sayıldığımız için geliyor bence, Avrupa'da da çok düşük olsa Türkiye'ye de getirmezler herhalde. Söylenene göre ciddi bir organizasyonları da yok Türkiye için. Kotaları düşük tutuyorlar, araç bulunamaması bile oluyormuş.

  15. mgdedeoglu demiş ki:

    ABD şubat ayı satışları aşağıda. Listede ilk 10 içinde Corolla, Civic, Camry var. Talep tamamen SUV ve pickup araçlara kayıyor. Ancak ne olursa olsun benim anlayabileceğim bir durum değil bu. Sen Ford'sun yahu, nasıl tümden bir aracı ana vatanında satmam dersin. Koreliler yıllardır çabalıyor, VW aynı şekilde, Alfa ABD'ye geri döndü satışları düşük ama düzenli şekilde artıyor, Peugeot ve Renault bu pazara girmeye uğraşıyor ayrıca.
    http://carsalesbase.com/us-sales-february-2018-models/Hepsini görüntüle…

    Bu karar sadece otomobillerin karlılık oranı üzerinden belirlenmedi maalesef. Ford şirketi Meksika'da 1.6 milyar dolarlık bir üretim tesisi yatırımı yapacaktı. Sonra Trump dedi ki ya ABD'de üretim yaparsınız ya da büyük sınır vergisi ödersiniz dedi. Aynı açıklamayı GM için de yaptı Trump. Ford bu yatırım iptalinden sonra yaklaşık 700-750 milyon dolarlık bir zararla geçen yılı kapattı. Buna ek bahsedilen modellerin ABD'de satışının düşüklüğünün getirdiği maliyette eklenince bu karar alınmak zorunda kaldı denebilir.

  16. mgdedeoglu demiş ki:

    ABD şubat ayı satışları aşağıda. Listede ilk 10 içinde Corolla, Civic, Camry var. Talep tamamen SUV ve pickup araçlara kayıyor. Ancak ne olursa olsun benim anlayabileceğim bir durum değil bu. Sen Ford'sun yahu, nasıl tümden bir aracı ana vatanında satmam dersin. Koreliler yıllardır çabalıyor, VW aynı şekilde, Alfa ABD'ye geri döndü satışları düşük ama düzenli şekilde artıyor, Peugeot ve Renault bu pazara girmeye uğraşıyor ayrıca.
    http://carsalesbase.com/us-sales-february-2018-models/Hepsini görüntüle…

    2017

    Hyundai: 664.943
    Kia: 589.668
    Genesis: 20.612

    Toyota: 2.129.177
    Honda: 1.486.827
    Nissan: 1.440.049
    Lexus: 305.229
    Acura: 154.602
    Infiniti: 153.415
    Mazda: 289.470
    Mitsubishi: 103. 686
    Subaru: 647.956

    Alfa: 12.031

    Jeep: 828.522
    Chrysler: 188.545
    Cadillac: 156.440
    Chevrolet: 2.065.879
    Ford: 2.464.041
    Buick: 219.231
    Dodge: 446.994
    Lincoln: 111.159
    GMC: 560.687

    Audi: 226.511
    Volkswagen: 339.676
    Mercedes: 372.240
    BMW: 305.685

    Listelere baktım da özellikle Korelilerde şaşırdım, daha çok sattıklarını zannediyordum.

  17. sputnik demiş ki:

    Tahmin ettim Türkiye olduğunu da diğerlerini de ekleyeyim dedim. Avrupa'da sayıldığımız için geliyor bence, Avrupa'da da çok düşük olsa Türkiye'ye de getirmezler herhalde. Söylenene göre ciddi bir organizasyonları da yok Türkiye için. Kotaları düşük tutuyorlar, araç bulunamaması bile oluyormuş.Hepsini görüntüle…

    Teşekkür ederim hocam. Dediğiniz mantıklı, bu satışı iptal etme konusunda mesela çekikler genelde kepenk kapatmak yerine satışları artırmaya çalışıyor. Amerikan firmalar da direk o bölgeden çekiliyor başka bölgelere yatırım yapıyor. Bence satışları artırmaya çalışmak daha mantıklı gibi

  18. sputnik demiş ki:

    Toyota: 2.129.177
    Honda: 1.486.827
    Nissan: 1.440.049
    Lexus: 305.229
    Acura: 154.602
    Infiniti: 153.415
    Mazda: 289.470
    Mitsubishi: 103. 686
    Subaru: 647.956Hepsini görüntüle…

    Bunun adı resmen işgal.2.Dünya savaşında yapamadıklarını sanayiyle yapmışlar

  19. DouglasAdams demiş ki:

    Bunun adı resmen işgal.2.Dünya savaşında yapamadıklarını sanayiyle yapmışlarHepsini görüntüle…

    Toyota'nın ülkesi dışında bu kadar büyümesinin başlıca nedeni petrol kriziydi. O krizle birlikte başta Toyota markasının araçları olmak üzere az yakan Japon araçları ABD'de yüksek satış adetlerine ulaştı. Yanlış bilmiyorsam o zamandan beri çok satan markalar arasında Japonlar hep var. Toyota'nın dünyanın en çok satan markası oluşu ABD'deki başarısıyla doğrudan bağlantılı.

    Müşteri memnuniyet anketlerinden, araştırmalarından da bahsetmiştik daha önce forumda. Yine Japonlar en başlarda.

  20. Herkes saçma demiş de nesi saçma yahu? Adam ülkesinde küçük araba satamıyor, diğer markalarda satamıyor, adamlar küçük arabaya binmiyor, mantıklı bir hamle olmuş Ford'un yaptığı.

  21. sputnik demiş ki:

    2017

    Hyundai: 664.943
    Kia: 589.668
    Genesis: 20.612

    Toyota: 2.129.177
    Honda: 1.486.827
    Nissan: 1.440.049
    Lexus: 305.229
    Acura: 154.602
    Infiniti: 153.415
    Mazda: 289.470
    Mitsubishi: 103. 686
    Subaru: 647.956

    Alfa: 12.031

    Jeep: 828.522
    Chrysler: 188.545
    Cadillac: 156.440
    Chevrolet: 2.065.879
    Ford: 2.464.041
    Buick: 219.231
    Dodge: 446.994
    Lincoln: 111.159
    GMC: 560.687

    Audi: 226.511
    Volkswagen: 339.676
    Mercedes: 372.240
    BMW: 305.685

    Listelere baktım da özellikle Korelilerde şaşırdım, daha çok sattıklarını zannediyordum.Hepsini görüntüle…

    @DouglasAdams model model bakınca satış adetleri aşağıdaki gibi gözüküyor, daha başka modeller varsa da bakmadım.
    (Satış adedine göre sıralı)

    407.594 : Rav4
    387.081 : Camry
    308.695 : Corolla
    215.775 : Highlander
    198.124 : Tacoma
    128.296 : 4Runner
    116.285 : Tundra
    111.489 : Sienna
    108.662 : Prius
    44.380 : Yaris
    33.819 : Yaris sedan (Mazda 2'nin aynısı olan araba)
    32.583 : Avalon
    25.755 : C-HR
    20.936 : Prius Prime (plug-in)
    12.415 : Prius C
    12.156 : Sequoia
    1.838 : Mirai (hidrojenli araç)
    3.100 : Land Cruiser

    Auris ise Toyota'ya ait olan Scion markası adında iM adıyla satılıyor. 2017'de 20.501 adet satılmış.

  22. Amerikalı ne yapsın Fiesta'yı, Focus'u
    Bugüne kadar ABD'de ürün gamında tuttuğu hata

  23. Fiyatlara baktığında burada driver car diye geçen modeller yerine gayet de alınabilir fiyatlarda hem Ford çatısı altında hem diğer markalarda Focus'un tutunabileceği bir piyasa yok aslında.Doğru tespit

  24. DouglasAdams demiş ki:

    Fiyatlara baktığında burada driver car diye geçen modeller yerine gayet de alınabilir fiyatlarda hem Ford çatısı altında hem diğer markalarda Focus'un tutunabileceği bir piyasa yok aslında.Doğru tespitHepsini görüntüle…

    Adamlar 2,3 litrenin altındaki hacimleri motordan saymıyor..Bir de pickup kültürü var o ayrı bir olay zaten

  25. byilmaz demiş ki:

    Adamlar 2,3 litrenin altındaki hacimleri motordan saymıyor..Bir de pickup kültürü var o ayrı bir olay zatenHepsini görüntüle…

    Pick uptan ziyade Gt kültürüyle rekabet edemeyen bineklerini çekmiş

  26. DouglasAdams demiş ki:

    Pick uptan ziyade Gt kültürüyle rekabet edemeyen bineklerini çekmişHepsini görüntüle…

    Genelde adamların araç tercihleri pickup, SUV ağırlıklı..Yani araç seçiminde ilk eğilimleri o yönde
    GT kültürüyle rekabet edemeyen binek diye hiç düşünmemiştim bak o da var 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu