FeaturedHaberler

Bakan’dan Yerli Otomobil Hakkında Açıklama




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilin üretileceği yerle ilgili, “Projenin geldiği noktada yer seçimiyle ilgili bir konu yok ama talepler var. Talepler gelecek sene değerlendirilecek.” dedi.

Yerli otomobil üretim yeri için 22 ilin talebi bulunduğuna işaret eden Özlü, “Hepsi değerlendirilecek. Biz devletiz, neden bir ilimizi başka bir ilimize tercih edelim. Bu, önümüzdeki yılın, inşallah 2019’un konusu. Kastamonu da bizim gündemimizde. Projenin geldiği noktada yer seçimiyle ilgili bir konu yok ama talepler var. Talepler gelecek sene değerlendirilecek.” ifadelerini kullandı.

Özlü, yerli otomobil üretimi için Filyos’un şansının yüksek olduğu yönündeki haberlere işaret ederek, “Filyos’un geldiği aşama itibarıyla önemli bir bölge, cazip bir bölge olduğunu ifade etmeye çalıştım. Sadece motorlu kara taşıtları değil, elektrikli ev aletleri de olmak üzere Filyos Endüstri Bölgesi’nde yatırım yapılabilecek alanlar var. O alanları anlatmaya çalıştım. Yoksa yerli marka otomobille ilgili bir değerlendirme yapıldığı gibi bir şey yok. Ben her gittiğim ilde de değerlendirme aşamasında olduğunu söylüyorum.” diye konuştu.

Yer seçiminin projenin ikinci fazında yer aldığını belirten Özlü, “İkinci fazında bize gelen 22 ilden biri de Kastamonu’dur, bunlar değerlendirilecek. Sayın Cumhurbaşkanımız perşembe akşamı bir televizyon kanalında programa katılacak ve bu konuları cevaplandıracak.” dedi.


Yerli otomobil hakkında diğer haberler için BURAYA tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

14 Yorum

  1. Yerli otomobil mi oy toplama otomobili mi anlamadım ben :S sadece seçimlerde gündeme geliyor. O da tırı vırı boş boş şeyler.

  2. Yerli otomobilin markası seçim olsun. Bu ne biçim açıklamadır ya herşeyi yaptın hallettinde bi yer belirlemek mı kaldı kaybettikleri hergün ülkenin gelişmiş ülkeler ile farkı kapatılamaz şekilde artıyor. Yerli araç projesi falan yok yalan dolan hepsi

  3. e bu araba 2-3 seneye hani yollarda olacaktı? Daha yer belli değil. Fabrika nasıl kurulacak? ne ara devreye alınacak? seri üretime ne zaman geçecek? Şuan hangi evin garajında arge yapılıyor ?
    Kurulu fabrikalarda bile yeni bir modelin gelişim süreci 2-3 sene sürüyor 🙂
    Bu proje ile ilglili tek beğendiğim nokta CEO oldu. Kariyeri oldukça başarılı ve parlak birisi, çok da deneyimli. Ama gel gelelim sadece CEO ile olacak iş de değil.

  4. ali_tremonti demiş ki:

    ya ankarada adamın biri etox yapmıştı . noldu o.Hepsini görüntüle…

    Yalan oldu, bence gayet başarılıydı. Şu an üretilmiş araçlar kapalı bir garajda çürüyor.

  5. Ozgur Gunes demiş ki:

    Yalan oldu, bence gayet başarılıydı. Şu an üretilmiş araçlar kapalı bir garajda çürüyor.Hepsini görüntüle…

    kafalarına silah dayanmadıysa bişey bilmiyorum.

  6. Üff yetti bu bakanların atıp tutmaları.Yerli uçak diye manşetleri süslediler 1 milyar doları hiç ettikten sonra 3. sayfada en küçük puntoyla yerli uçak projesinin bitirildiğini duyurdular gazetelerinde.Yerli otomobil yapana kadar bu ülke saman ithal eder oldu;saman saman ot yani,ot ithal eden ülkeyiz,ot üretsin bu ülke önce.Seçime 1 ay kala uçak,otomobil,emekli,işçi mi aklınıza geldi.Kendilerine "torunlarınızla aranız nasıl,ramazan nasıl gidiyor" şeklinde röportaj yapılmayınca insan gibi soru sorulduğunda konuşamıyorlar bile,bağırıp öfkelenip duruyorlar."Tez zamanda yerli otomobil yapıla…" diyince olmuyor işte.

  7. saman önemli, araba fiber olacaktır belki de 🙂 ithal 1.sınıf fiberglassdan imal edilmiştir yazarlar 🙂

  8. Hakikaten her şey bitti fabrikanın nereye kurulacağı kaldı. Bizim ülkemizde yapılan iş harici her şeyi oturup saatlerce, günlerce, yıllarca konuşuluyor. Fabrika açılana kadar önce bir prototip çıkması gerekli. Üzerinde ARGE yapılması gerekli. Tutturmuşlar bir fabrika kuralım. Yav arkadaş belki de üretemeyeceksin sen bu otomobili. O zaman da çıkıp "Yhaa biz yapmaya çalıştık. Dış mihraklar bize engel oldu." mu diyeceksin? Yemin ediyorum vizyon sıfır.

  9. lozlevent demiş ki:

    Hakikaten her şey bitti fabrikanın nereye kurulacağı kaldı. Bizim ülkemizde yapılan iş harici her şeyi oturup saatlerce, günlerce, yıllarca konuşuluyor. Fabrika açılana kadar önce bir prototip çıkması gerekli. Üzerinde ARGE yapılması gerekli. Tutturmuşlar bir fabrika kuralım. Yav arkadaş belki de üretemeyeceksin sen bu otomobili. O zaman da çıkıp "Yhaa biz yapmaya çalıştık. Dış mihraklar bize engel oldu." mu diyeceksin? Yemin ediyorum vizyon sıfır.Hepsini görüntüle…

    Ygs ye çalışırken 1 saat ders çalışıyorum diyorsam bunun 45 dakikası odayı ve masayı toplamaktan 15 dakikası dersten ibaretti. Türkiye Cumhuriyetiyle ayni sistemi yapıyormuşum is yaparken bu beni mutlu etti dhshxsb

  10. denizyenilmez_ demiş ki:

    Ygs ye çalışırken 1 saat ders çalışıyorum diyorsam bunun 45 dakikası odayı ve masayı toplamaktan 15 dakikası dersten ibaretti. Türkiye Cumhuriyetiyle ayni sistemi yapıyormuşum is yaparken bu beni mutlu etti dhshxsbHepsini görüntüle…

    Aynen, Türkiye ' de işler böyle yürüyor. Usulüne uydurmak lazım 🙂

  11. Biri de çıkıp bu dangalaklara demiyor ki "Ulan bunun fabrikasını "natamam" hale getirmek en az 1 yıl sürer". 3 senede tamponu anca üretirler…

  12. Boşa uğraş. Geçmişten bu yana dünyadaki araba markaları günden güne azaldı. Gün geçtikçe daha da azalması muhtemel.

    Elektrikli bir araba üretip gidipte dünyaca ünlü markaların fosil yakıtlı araçlarının seviyesine satmadıkları sürece Türklerin bile tercih edeceğini düşünmüyorum (en azından ben etmem). Maddiyat önemli. Onun başında güven önemli. İnsanlar araca güvenebilmeli. Neredeyse yüzyıldır satılan araba markalarının bir kısmına bile güvenmeyip almayanlar var. Sıfırdan çıkmış, ne idüğü belirsiz bir aracı satmak zor. Hele de Türkiye gibi araba fiyatlarının çok yüksek olduğu bir ülkede. 10 maaşla araba alınabilen bir ülke olsak o riski göze alabilirdik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu