FeaturedHaberler

Mazda’nın “yeni nesil” Rotary motoru duyuruldu!




Mazda modelleriyle duyduğumuz Rotary tipi motor, RX-8 üretiminin 2012 yılında durdurulmasıyla tarihin tozlu sayfalarında yerini almıştı. Japon marka, aradan 6 yıl geçtikten sonra yeni modellerinde Rotary motoru yeniden kullanacağını açıkladı!

6 yıl sonra yeniden: Rotary motoru menzil uzatıcı olarak dönüyor!

Paris Otomobil Fuarı’nda yeni model duyurusu yapmayan Mazda, gelecek modelleri ile ilgili sürpriz bir bilgi paylaştı. Yakın zamanda ilk elektrikli aracını duyuracağını açıklayan marka, bu kapsamda Rotary motorun da yeniden ele alınacağını duyurdu. Buna göre Mazda, saf elektrik motorunun yanı sıra menzil uzatıcı motora sahip bir versiyon da sunacak. Yeni nesil Rotary motor da bu amaca hizmet edecek.

Rotary tipi motorlar daha çok kompakt boyut ve yüksek güç üretimi ile biliniyor. Mazda da yaptığı açıklamada motorun bu özelliklerinin menzil uzatıcı için oldukça ideal olduğunu belirtiyor. Rotary motor denilince akla RX serisi spor otomobiller gelse de Japon markanın ilk elektrikli otomobilini kompakt hatchback şeklinde üretmesi bekleniyor. Bu nedenle RX-Vision konseptinden hareketle yeni RX-8 bekleyen kullanıcılar biraz hayal kırıklığına uğrayabilir.

* Görseller Mazda RX-Vision konseptine aittir.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. çok işlevli bir motor aslında. Yıllar geçse bile kolay kolay eskimeyecek, sorun çıkartmayacak yapısı oldugunu düşünüyorum

    1. Tam tersi olduğunu düşünüyorum. Güçlü olmasının yanısıra çalışma prensibi ve kompakt olma sebebiyle sık sık bakıma ihtiyaç duyan bir motordur kendisi. Hatta yanlış bilmiyorsam piyasada kendi özel yağı bulunmakta ve bunu yaklasık 2 bin kmde bir değiştirmek gerekiyor. Mazdanın eski rotary motoru için konuşuyorum.

  2. Bir çukura bir kere düşülür, Mazda bu Rotary teknolojisinden hem çok ekmek yedi hem de çok ekmek kaybetti, emin olmadıkları bir şekilde piyasaya girmezler, Rotary’lerin tipik problemlerini çözerlerse çok başarılı bir hibrit model çıkarabilirler.Şahsen ben Mazda’nın bunu yapabileceğine inanıyorum ve yapabilirse de spor modellerinde de uygulayıp bizleri şaşırtabilir.

  3. Motor tamamen mühendislik harikası. Tek eksi yönü Türkiye için üretilmiyor olması. Buda onu kötü motor yapıyor sanırım. Rotary motor kendine has bir yağ kullanıyor ama Türkiyede 5-30 kokuyorlar. Buda 100,000 km olan motor ömrünü 30,000 lere çekiyor. Şunu diyebilirsiniz e 100,000 çok mu evet çok. Bizim motor parasına orda arabanın bütünü satılıyor. Dediğim gibi bir ürün Sadece Türkiyeye uymuyorsa o kötü ürün değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu