FeaturedHaberler

AB’de emisyon salınımı yüzde 35 düşürülecek




Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, otomobillerin emisyon salınımlarını yüzde 35 düşürmeye yönelik düzenleme konusunda uzlaşı sağladı.

AB Konseyi, otomobil ve kamyon gibi taşıtlardaki karbondioksit emisyonu salınımlarını sınırlandıracak düzenlemede üye ülkelerin ortak tutum belirlediğini açıkladı.

Avrupa ekonomisinin öncü alanlarından olan otomotiv sektörünü etkileyecek düzenlemeye göre, otomobil ve kamyonların emisyon salınımları ilk etapta 2025 yılına kadar 2021 yılı seviyelerinin yüzde 15 altına indirilecek.

Otomobiller için emisyon salınımı 2030’da 2021 yılı seviyelerinin yüzde 35 altına, kamyonlar için de yüzde 30 altına düşürülecek.

Düzenlemeyle, elektrikli ve hibrit araçların kullanımına da destek verilecek.

Bu aşamadan sonra, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında konuyla ilgili ortak bir tutum belirlemek üzere müzakereler başlayacak.

Emisyon salınımının düşürülmesi konusunda AB Komisyonu’nun hazırlamış olduğu düzenleme teklifinde, söz konusu kesinti oranı yüzde 30 olarak belirlenmiş, AP Çevre Komitesi ise bunun yüzde 45 olmasını talep etmişti.

Avrupa otomobil sektörü ise yüksek oranda emisyon kesintisinin sektör yapısına uygun olmadığını ve yüksek hedeflerin yakalanamayacağını savunuyordu.

İlgili Makaleler

14 Yorum

  1. elektrikli araclar da hibrit araclar da ederinden cok fazla fiyata satiliyor, nerede tesvik, hibrit alana kadar ayni gucte benzinli alir kenara da 5 senelik benzin parasi koyarim ne anladim bu isten ?

    1. Hibrit için sonuna kadar katılıyorum saçmalık. Lakin elektrikte sıkıntı seri üretimin tam olarak oraya kaymaması yoksa 5 yıl sonra düşen batarya maliyeti ve seri üretimin artışı vw gibi firmaların ise el atması ile elektrikli otomobiller normal motorlara göre çok daha ucuz olacak. Focus elektrik benzeri araçların 15.000$ olmasi hayal değil gelecek

  2. inzfatih demiş ki:

    elektrikli araclar da hibrit araclar da ederinden cok fazla fiyata satiliyor, nerede tesvik, hibrit alana kadar ayni gucte benzinli alir kenara da 5 senelik benzin parasi koyarim ne anladim bu isten ?Hepsini görüntüle…

    Anladığım kadarıyla daha çok otomobillerde ve kamyon gibi ticari araçlarda dizel motoru ortadan kaldırmaya yönelik bir hamle gibi duruyor. Dizelin tamamen ortadan kalktığı yahut ciddi oranda kullanımının azaldığı bir ortamda oldukça verim yakalanabilir diye düşünüyorum hocam.

  3. çok doğru

  4. Cenk demiş ki:

    Anladığım kadarıyla daha çok otomobillerde ve kamyon gibi ticari araçlarda dizel motoru ortadan kaldırmaya yönelik bir hamle gibi duruyor. Dizelin tamamen ortadan kalktığı yahut ciddi oranda kullanımının azaldığı bir ortamda oldukça verim yakalanabilir diye düşünüyorum hocam.Hepsini görüntüle…

    ben bu yaptirimlarda cevreyi onemsediklerini sanmiyorum, filtresiz bacalara filtre takilsa, komurle calisan themal santraller asama asama donusturulse cevre cok daha fazla korunur, uzaya firlatilan herhangi bir cisimin ozona verdigi zarari biz yillarca veremiyoruz, zaten suanki guncel motorlar eskisi kadar kirletmiyor bunu daha da hersene daha cok kismaya calismanin bence en onemli amaci otomotiv endustrisine hareket kazandirmak.

  5. inzfatih demiş ki:

    ben bu yaptirimlarda cevreyi onemsediklerini sanmiyorum, filtresiz bacalara filtre takilsa, komurle calisan themal santraller asama asama donusturulse cevre cok daha fazla korunur, uzaya firlatilan herhangi bir cisimin ozona verdigi zarari biz yillarca veremiyoruz, zaten suanki guncel motorlar eskisi kadar kirletmiyor bunu daha da hersene daha cok kismaya calismanin bence en onemli amaci otomotiv endustrisine hareket kazandirmak.Hepsini görüntüle…

    Tabii ki.. Zaten dizel emisyonu diye cikarilan sey havayi kirletme konusundan dolayi degil, ureticilerin pahali uretim maliyetine sahip dizel motor konusundan musterileri vazgecirmeye calismasi cabalari. Bugun her sene zorlasan emisyon mevzuatina uygun dizel teknolojisini gelistirmek zor. Hava kirliligi cok umurlarinda olsa pilleri insanlar cop yerine geri donusu kutusuna ne kadar atiyor ? Bugun 1 kalem pilin toprakta dogada kaybolma sureci 1 asira yakin. Yani dedigin gibi mevzu kirlilikten ziyade maliyeti dusurmek

  6. Cenk demiş ki:

    Tabii ki.. Zaten dizel emisyonu diye cikarilan sey havayi kirletme konusundan dolayi degil, ureticilerin pahali uretim maliyetine sahip dizel motor konusundan musterileri vazgecirmeye calismasi cabalari. Bugun her sene zorlasan emisyon mevzuatina uygun dizel teknolojisini gelistirmek zor. Hava kirliligi cok umurlarinda olsa pilleri insanlar cop yerine geri donusu kutusuna ne kadar atiyor ? Bugun 1 kalem pilin toprakta dogada kaybolma sureci 1 asira yakin. Yani dedigin gibi mevzu kirlilikten ziyade maliyeti dusurmekHepsini görüntüle…

    Avrupa öyle değil. En azından benim gördüğüm Almanya ve Belçika'da çok ciddi geri dönüşüm var. Ayrıca plastik mevzusuna da ciddi kafa yoruyorlar. Hollanda falan zaten inanılmaz çalışıyor bu konulara, çünkü küresel ısınmayla deniz seviyesi yükselecek, adamların ülkesinin yüzde bilmem kaçlık kısmı su altında kalacak. Aşağıda su 2 metre yükselirse Belçika, Hollanda, Almanya'nın durumunu ekliyorum.

    http://www.floodmap.net/

    Mesela şöyle bir alet de var. İstanbul Belediyesi de bunlardan getirecekti ama ne oldu bilmiyorum. Depozitolu şişeyi alete geri veriyorsun, karşılığında akbile para doldurabiliyorsun diye bir amaçları vardı.

  7. mgdedeoglu demiş ki:

    http://www.floodmap.net/

    Mesela şöyle bir alet de var. İstanbul Belediyesi de bunlardan getirecekti ama ne oldu bilmiyorum. Depozitolu şişeyi alete geri veriyorsun, karşılığında akbile para doldurabiliyorsun diye bir amaçları vardı.
    Hepsini görüntüle…

    Çok güzel sistem, çok mantıklı..
    Bizim insanımıza geri dönüşümü ancak bu şekilde aşılayabilirsin 🙂

  8. O otomatlardan yerleştirilmiş birkaç adet. Şişe başına 4 kuruş veriyor.
    Emisyon standartlarını ben mantıklı buluyorum Euro 1'den Euro 6'ya kadar çeşitli zehirli gazların salınımında araç türlerinde değişiklik göstererek 3-4-5 kat azalma var. Hem araç üreticilerini yeni teknolojiler kullanmaya itiyor. Bir düzenleme getirilmese belki de 90'lı yıllar araç teknolojisi günümüzde revaçta olacaktı.
    Avrupa'da emisyonunu ülke bazında belirli dönem hedeflerine göre düşürmeyenler de çok büyük cezalar alıyor, İngiltere'de büyük şehirlere benzinli için Euro 4 dizel için Euro 5-6 altı araçlar günlük yüksek vergilerle şehirde araç kullanabilecek. Küresel Isınma ve karbon salınımı önemli konular belki de sıradaki büyük yok oluşu biz hazırlıyoruz.

  9. Bazı markalar için çok kötü bir haber, bir çok iyi otomobilin banttan inmesi an meselesi, dizeller iyi zorlanacak anlaşılan, yavaş yavaş atmosferik benzinliyi de silerler.Spor otomobillerin ahvalini hiç söylemek istemiyorum, zaten azdılar daha da az olacaklardır.o_OSUV'lerden bir kaçını bari silse piyasadan, şu emisyonlardan koca koca araçlar nasıl geçiyor anlayamıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu