FeaturedHaberler

Hyundai ve Kia, yeni modellerinde solar teknoloji kullanacak!




Pek çok otomobil üreticisi daha temiz enerji için farklı teknolojiler üzerinde çalışıyor. Bu markalardan Hyundai ve Kia, önümüzdeki yıldan itibaren kullanmaya hazırlandığı solar şarj teknolojilerini duyurdu.

Hyundai ve Kia, solar şarj için güçlerini birleştirdi!

Temiz enerji için harekete geçen Güney Koreli iki marka; içten yanmalı, hibrit ve elektrikli modellerinde kullanılmak üzere solar sistemler geliştirdi. Güneş panelleri kullanılan sistemlerin hem menzile, hem de araçların elektrik ile çalışan ekipmanlarına katkı sağlayacağı açıklandı.

Geliştirilmekte olan üç sistemden ilki olan silikon bazlı sistem, hibrit modellerin tavanına montaj edilmek üzere tasarlanmış. Hava şartlarına bağlı olarak gün içerisinde bataryayı %30 ile %60 arasında şarj edebileceği söylenen sistem dışarıdan bakıldığında fark edilemiyor.

İkinci sistem olan yarı saydam sistem, içten yanmalı motorlara sahip modeller için kullanılacak. Panoramik sunroof’a montajlanan paneller hem karbondioksit salınımı sınırlarına uyulmasına yardımcı olacak, hem de elektronik donanımların aküden bağımsız olarak çalışmasını sağlayacak.

Halihazırda gelişim çalışmaları süren hafifletilmiş gövde panelleri sistemi ise farklı bir çalışma mantığına sahip olacak. Tavan haricinde kaput ve bagaj kapağı gibi kaporta parçalarına uygulanabilen paneller daha yüksek bir verimlilik sunacak.

Kia e-Niro ve Hyundai Ioniq başta olmak üzere grubun pek çok modelinde kullanılacak sisteme sahip araçlar 2019 itibarıyla yollarda olacak.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Hibrit sistemin bataryasını %60 sarj etmek başarı değil ki zaten 5kw batarya bile yok 10km ya gider ya gitmez. Sistemin maliyeti önemli burada

  2. MehmetP55 demiş ki:

    Hibrit sistemin bataryasını %60 sarj etmek başarı değil ki zaten 5kw batarya bile yok 10km ya gider ya gitmez. Sistemin maliyeti önemli buradaHepsini görüntüle…

    Kia'nın iddaasına göre Niro 40 km elektrikle ilerleyebiliyor. Bu da oldukça iyi bir değer.
    Bataryası ise 8.9 kWh kapasitede.

    Sistemin %60'ını sarj edebilmek bence büyük bir başarı olur. Yazın 24 km havadan gelmiş oluyor. Bu da çoğu insanın şehir içi işlerini halletmesine yeterli. Neye göre başarısızlık olarak nitelendirdiğinizi anlayamadım…

    1. Diğer Haber sitelerinde veriler ioniq üzerinden verilmiş ve bataryası 1.56kw ki zaten Tesla da benzer bir girişim için kapasite ve maliyet hesabı yaptığında hiçbir işe yaramadığını ispatlamîştı. 10km dahi iyimser bir öngörüydü ki yüksek ihtimal panelleri maliyetinin cam tavan maliyeti ile aşağı yukarı aynı seviyeye getirilmesi ile elde edilmiş bir verimlilik olduğu için yapıyorlar dir yani ekstra maliyet azdır ve ağırlık artışı getirmez. Yoksa getirdiği ağırlık artışı daha da kötü bir sorun doğurur çünkü asıl pazar Abd ve orada günde 50km oldukça normal değerler

  3. alptamer demiş ki:

    Kia'nın iddaasına göre Niro 40 km elektrikle ilerleyebiliyor. Bu da oldukça iyi bir değer.
    Bataryası ise 8.9 kWh kapasitede.

    Sistemin %60'ını sarj edebilmek bence büyük bir başarı olur. Yazın 24 km havadan gelmiş oluyor. Bu da çoğu insanın şehir içi işlerini halletmesine yeterli. Neye göre başarısızlık olarak nitelendirdiğinizi anlayamadım…Hepsini görüntüle…

    Bence en önemli şey Hyundai/kia grubunun en büyük sorunu da diyebiliriz aslında arabanın ağırlığı. Şuanki ioniq 1500 kilo Niro bir türlü bulamadım. Hani öyle bir sistem olmalı ki o ek gelecek olan ağırlığı kurtarabilmeli (zaten hybrid in genel olayı bu) bence başarmaları ile bu mantıklı proje başarılı olduğu söylenebilir.

  4. BerkayT demiş ki:

    Bence en önemli şey Hyundai/kia grubunun en büyük sorunu da diyebiliriz aslında arabanın ağırlığı. Şuanki ioniq 1500 kilo Niro bir türlü bulamadım. Hani öyle bir sistem olmalı ki o ek gelecek olan ağırlığı kurtarabilmeli (zaten hybrid in genel olayı bu) bence başarmaları ile bu mantıklı proje başarılı olduğu söylenebilir.Hepsini görüntüle…

    Katılıyorum…
    Yalnız unutmamak gerek ki, piller oldukça ağır. Bunun yanında iç izolasyonda iyileştirmeler yapılıyor diye biliyorum Hybridlerde. Özellikle rüzgar sesi biraz daha az gelsin diye. Yanlışım varsa düzeltin lütfen…

  5. alptamer demiş ki:

    Katılıyorum…
    Yalnız unutmamak gerek ki, piller oldukça ağır. Bunun yanında iç izolasyonda iyileştirmeler yapılıyor diye biliyorum Hybridlerde. Özellikle rüzgar sesi biraz daha az gelsin diye. Yanlışım varsa düzeltin lütfen…Hepsini görüntüle…

    İoniq özellikle lastik sesi konusunda hiç başarılı bulmamıştım. Bu tür arabalarda iç izolasyon iyileştirmesi dediğiniz gibi yapılıyor hatta Nissan Leaf (aşağıda resmini atacağım oradan bakarsınız) farın hemen üstüne bir çıkıntı bırakmışlar. Bu çıkıntı gelen rüzgarın aynalara gelmesine engel olup oradan gelecek rüzgar sesini engelliyormuş.

  6. Tamam da Hyundai-KIA birlikteliği yapıyor teknolojiyi. Herhalde sadece Ioniq için yapmazlar bu teknolojiyi.

    Ayrıca nereden ne hesapladınız ya da ne hesabı gördünüz bilmiyorum fakat Hyundai ve KIA'nın dediğine göre %30 ve %60 arasında doldurulabiliyor piller. Piller tam dolu haldeyken 40 km menzili varsa, %60 doluyken 20-25 km yapabiliyor olması lazım.
    Tesla'nın solar panelli otomobil yapmamasının sebebi maliyeti ve verimsizliğiydi. Hızlı gelişen teknoloji ile maliyetler de azalıyor, verimlilik de artıyor. Bu sebeple bu teknolojiyi hala nasıl başarısız bulduğunuzu anlayamadım.

    Özellikle 10 km bile iyimser bir görüydü falan kısmının hesabını nasıl yaptınız ve nerede okudunuz? Bizi de bilgilendirebilir misiniz?

  7. Sizin 40km dediğiniz menzile sahip model plug in hybrid modeller, içten yanmalı motorlardaki hybrid modeller 1.56 kw bataryaya sahipler ve yurtdışı haber kaynakları %30-60 arası dolumu hybrid modeller için vermiş. Ki Tesla da solar panel ile bir model s 75kw in 1 ayda ancak şarj olabileceğini hesaplamıştı ki bu da gunde yaklaşık 2 kw yapıyor. Tesla nin otomobilin her yerini panel ile kaplayarak günde 2kw elde ettiği teknoloji 5 yılda %300 verim artışına sahip olmadı ki günde 5kw üretebilsin hem de sadece cam tavanda. Hyundai ve Kia bunu yüksek ihtimal maliyeti cam tavanın kendisi ile eşit olduğu için yapıyor yani ceplerinden ekstra para çıkmayacak tıpkı teslanin solar roof ile enerji üreten çatıyı normal kiremit çatı ile ayni maliyette üretmesi gibi

  8. Anladım, başarısızlıkmış hakikaten haklısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu