Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Yeni Toyota Supra resmi olarak tanıtıldı




Toyota’nın efsane modellerinden biri olan Supra, yeni jenerasyonuyla resmi olarak Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Sürprizler ile beraber gelen yeni Toyota Supra ile ilgili tüm detayları haberimizde!

Efsane, yeniden: Karşınızda yeni Toyota Supra!

BMW Z4 ile aynı platform, motor, şanzıman ve teknik alt yapıyı paylaşan yeni Toyota Supra, tasarım anlamında kardeşine hiç benzemiyor. 3 yıl önce tanıtılan FT-1 konsepti ile oldukça benzer bir tasarım ile karşımıza çıkan otomobil, 1990’ların efsane A80 kasa kodlu model ile benzer detaylara sahip.

Dış tasarımda olduğu gibi iç tasarımda da kendine has tasarımı olan detayları olan Supra, BMW Z4 ile aynı alt yapıya sahip. İki araç da Avusturya-Graz’da yer alan Magna Steyr tesislerinde üretilecek.

Yeni Toyota Supra’da BMW Z4’te bulunan motorlar kullanılıyor. Ancak yazılımsal olarak farklı olan yeni Supra’nın 3.0 litrelik 6 silindir motoru 340 beygir güç ve 495 Nm tork üretiyor. Ayrıca bu versiyon BMW’de 387 beygir güç ve 500 Nm tork ile Z4 M40i olarak adlandırılmış. Motor gücü arka tekerleklere, BMW modellerinden tanıdık ZF üretimi tork konvektörlü 8 ileri otomatik şanzıman ile aktarılıyor. BMW Z4 M40i ile aynı motora ancak bir miktar daha az güce sahip olan yeni Toyota Supra’nın 0-100km/s hızlanması 4.2 saniyede tamamlanıyor. Bu değer daha güçlü olmasına rağmen Z4 M40i’de 4.5 saniyede gerçekleşiyor. Aracın ağırlık dağımı ise Z4 ile aynı ve 50:50. Bu da ikonik Japon’un kardeşine benzer yol tutuş özelliklerinin olduğuna işaret ediyor.

A80 kasa Toyota Supra’nın efsaneleşen 3.0 litre 6 silindir, üstten çift eksantrik (DOHC) çift turbo benzinli 2JZ-GTE kodlu motoru özleyeceğiz. Hatta Toyota mühendisleri 2JZ motorun yeni Supra’ya swap yapılabilmesi için planlar yapmışlar bile. Bu nedenle, yeni Toyota Supra satışa sunulur sunulmaz, yeni Supra 2JZ swap haberlerini bol bol yapacağız gibi görünüyor.

ABD’de 49.900 dolar başlangıç fiyatıyla satılmaya başlanacak olan aracın 53.990 dolarlık Premium paketi ve 55.250 dolarlık Launch Edition olmak üzere 3 farklı donanım versiyonu bulunuyor. Bu iki versiyonda 252 beygir güç üreten, 2.0 litre sıralı 4 silindir turbo benzinli motorun mevcut olduğunu belirtelim.

BMW Z4 3.0i ABD’de 49.700 dolar fiyat etiketi ile satılırken Z4 M40i’nin fiyatı ise yaklaşık 65.000 dolar. Ülkemizde ise 3.0 litre motorlu versiyonun gelmesi durumunda 1 milyon TL’ye yakın bir fiyatlar görülebilir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Aslında araç tasarım olarak güzel olmuş, insan tabii ki 2JZ’yi özlüyor. Z4 ve Supra için iki firmada yıllardır çalışıyor. Araç ne tamamen Toyota mühendisliği ne de tamamen BMW. İki firmanın kombine bir emeği var. İç tasarımda BMW esintileri bariz ancak asıl önemli olan sürüş karakteristliğinde firmalar ne kadar kendi geleneklerine bağlı kaldılar. Biz binebilir miyiz? Sanmam en azından testler çıkana kadar bu araçların asıl özelliklerini bilemeyeceğiz.

  2. Dış tasarım güzel ama iç mekan resmen toplama olmuş orta konsol ve göğüs BMW, araç özgünlüğünü kaybetmiş.

  3. bmw nin n20b16 motorunu koyup tr ye getirseler cok acayip satar ki neden bmw z4 te bu motorla getirmiyor o da ayri bi konu…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu