FeaturedHaberler

Otomotivde ihracat şampiyonu kim oldu?




Türkiye’de otomotiv sektöründe geçen yıl en çok ihracat yapan ilk üç firma belli oldu.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine dayanarak yaptığı yazılı açıklamaya göre, geçen yıl toplam 31,6 milyar dolar ihracata imza atan otomotiv sektöründe zirvede Ford yer aldı. Otomotivde en çok ihracat gerçekleştiren firmalar sıralamasında ikinci Toyota, üçüncü ise Tofaş oldu. İlk üç şirketi sırasıyla Kibar Dış Ticaret, Oyak Renault, TGS Dış Ticaret, Mercedes-Benz Türk, Bosch Sanayi ve Ticaret, Man Truck & Bus ile Tırsan Treyler Sanayi ve Ticaret takip etti.

13 yıldır lider olmayı başardı

OİB verilerine göre, Türkiye ihracatının 13 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinin ocak ayı dış satımı da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,9 artarak 2 milyar 330 milyon dolara ulaştı. Endüstrinin Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 17,7 olarak gerçekleşti.

üretim

Bu seneye iyi bir başlangıç yapan otomotiv endüstrisi, geçen yılki yüksek ihracat ortalamasını devam ettirdi. Geçen ay binek otomobillerdeki ihracat düşüşüne rağmen diğer ana sanayi ürün gruplarında çift haneli ihracat artışı yaşandı.

Ürün grupları bazında bakıldığında, otomotiv yan sanayisi ihracatı ocak ayında yüzde 3 azalarak 872 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Binek otomobil ihracatı yüzde 15 gerileyerek 813 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 43 artarak 381 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 47 artışla 169 milyon dolar oldu.


İlginizi çekebilir

Çıldır Gölü üzerinde kar ve buz sürüş eğitimi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu