Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

İstanbul’da kullanılan otomobiller için dizel yasağı mı geliyor?




Dünya metropollerindeki dizel yasaklamalarının git gide arttığı şu yıllarda akıllara yeni bir soru geldi. Gelecekte İstanbul da aynı kaderi paylaşacak mı?

Kendi alanında yerkürenin en önemli birliği olan Dünya Elektrikli Araçlar Birliği’nin Avrupa koluna bağlı olarak Türkiye’de faaliyet geçen AVERE’nin Genel Koordinatörü Haluk Sayar’a göre özellikle İstanbul’daki Büyükşehir Belediyesi başkan adaylarının şehrin havasına ne kazandıracakları konusu önümüzdeki 5 yılı doğrudan etkileyecek.

Dünyada ikinci sıradayız

İstanbul’un trafik sıkışıklığında Moskova’dan sonra dünyanın ikinci şehri konumunda olduğunu anlatan Sayar, “Avrupa çevre ajansı EEA tarafından yayınlan 2018 hava kalitesi raporuna göre trafik kaynaklı gaz konsantrasyonu yoğunluğunda İstanbul’un Avrupa birincisi olması bunun bir sonucu” şeklinde konuştu.

Dizel motorla şehir merkezine girmek hayal olacak

“Elektrikli araçları şarj etmek için kullandığımız elektriğin yüzde 100’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesini sağlayabilsek, trafikte sıfır emisyona ulaşmak mümkün” diyen Sayar, şöyle devam etti:

“Dünya da birçok şehir, elektrikli araç, taksi ve toplu taşıma araçları dışında özellikle dizel motorlu araçların şehir merkezine girmesini yasaklamaya başladı. Stuttgart’ta bu durum mevcut. Aynı yasak Kopenhag’da bu yıl başlayacak. Bu yaklaşım, Atina, Madrid, Meksiko City, Paris, Roma gibi metropollerde de kademeli olarak 2025 yılına kadar uygulanacak. Yasaklar bununla sınırlı kalmayacak, takip edecek 5 yıl içerisinde de benzin, LPG ve benzer tüm petrol türevli yakıt kullanan araçların şehir merkezine girmelerine izin verilmeyecek.”

Yasakları bakanlıklar değil belediyeler alıyor

Dünya metropollerindeki bu yasaklamaların tamamen yerel yönetimler tarafından alındığına dikkati çeken Sayar, “Türkiye’de Nisan başında göreve başlayacak başkanlar 2024 yılına kadar görevde kalacak. AVERE olarak yeni dönemde özellikle büyükşehirleri kazanacak başkanların, yukarıda örneklerini anlattığımız diğer dünya şehirlerindeki gibi önemli sorumluluk almalarını bekliyoruz” dedi.


İlginizi çekebilir

Tesla son teknolojisi ile şaşırttı; Köpek Modu

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. inşallah hemen uygulamaya alınır, çevre kirliliğinin baş düşmanı saçmasalak dizel motor sevdasından kurtulur böylece bu millet, yoksa hala dizel ekonomik diye almaya devam edecek hesap-kitap yapmasını bilmeyen acizliğin son mertebesindeki şu dizel tutkunları..
    umarım Hybrid otomobillerle ilgilide yeni bir cezbedici kanun düzenlemesi çıkarılır en kısa zamanda..

    1. Hersey iyi hoş da bana en çok çocuk kadın yaşlı demeden dunyayi kan ve gözyaşına mahkum eden Batının iki yüzlülüğü garip geliyor acaba nasıl bu kadar iki yüzlü olabiliyorlar

  2. Daha dizel Linea'ların Clio'ların kredisi bitmedi nasıl olacak 😀 Ben hayal bile edemiyorum nasıl olacak dizeli getir hybrid'i götür falan yapmaları lazım.

  3. Bir sonraki seçimi kesin kaybettirir. Kimse o riske girmez. Saydığınız şehirler plan program abidesi, İstanbul ise eşsiz bir güzellik olmasına rağmen çarpıklığı mide bulandırıcı bir seviyeye ulaşmış durumda. Araçları yasaklamadan önce insanlar neden arabaya biniyor diye sormak lazım.

  4. Uzun vadede kaçınılmaz son, ama ülkemizde bu geçişi sağlayacak plan proje altyapısı var mı? Bence yok, asla da olamayacak. Bir gün elbet gerçek olacak ama o zamanda emrivakiden öteye gitmeyecek.

  5. Yayalarin yol hakkinin, yaya gecidinde gecis ustunlugunun 2019 yilinda konusulmaya basladigi bir ulkeden bahsediyoruz. Beklentinizi cok yuksek tutuyorsunuz 😀

  6. Bu yapılsa da birden yapılmaz arkadaşlar, önce 2000 model Turbo-dizellerin emisyon standartlarına(Euro kaç bilmiyorum), sonra diğer emisyon standartlarını yasaklaya yasaklaya aşamalı olarak geçer.Ayrıca emisyon üzerinden vergi vermediğimiz için bu durum çok da olası bir seçenek değil.o_O

  7. Daha vergi sistemi (MTV) bile emisyona göre değil ki. Düşük emisyonlu araçları almaya teşvik edecek bir yasa yok ortada. Bu durumdayken İstanbul'da dizel araçların trafiğe çıkışına engel koyulması komik olur.

    1. tamam işte hiç bir altyapı yokken çaaat diye yasak gelmesi tam da ülkemizden beklenen bir durum değil midir? 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu