Haberler

Türklerin gönlü hibrid otomobilden yana




KPMG’nin Küresel Otomotiv araştırması sonuçlarına göre Türkiye’deki sürücülerin yüzde 43’ü, gelecek 5 yıl içinde araç almaları halinde hibrid elektrikli modelleri tercih edeceklerini söylüyor.

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG’nin hazırladığı Küresel Otomotiv Raporu, 2019’da otomotiv sektörüne yön verecek trendleri ele alıyor.

Sektör devi şirketlerin yöneticileriyle gerçekleştirilen araştırma, teknolojik gelişmelerin ve bağlanabilirliğin günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ortaya koyuyor. Bu gelişmelerin otomotiv endüstrisinde en önemli trendlerin başında gelmeye devam etmesi sürpriz değil. 5g ve bağlantılı trafik altyapısı gibi yeni gelişmeler bu durumu iyice pekiştiriyor. Dünya, geleneksel otomotiv endüstrisinin teknoloji ve telekom sektöründeki büyük oyuncularla ve devlet kurumlarıyla işbirliği yaptığı yeni bir ekosisteme doğru adım adım ilerliyor.

Paylaşım ekonomisi de bu ekosistemde önemli bir rol oynuyor. Araç paylaşımının giderek

artan popülerliği bunun sadece bir örneği. 2019’da Türkiye’deki otomotiv sektörüne yön verecek trendlerin başında hibrid elektrik hareketliliği geliyor.

Araştırmaya katılan otomotiv yöneticilerine göre 2019 trendlerinde ilk 5’te yer alan maddeler öncelik sıralamasına göre şöyle:

  • Bağlanabilirlik ve dijitalleşme
  • Bataryalı elektrik hareketliliği
  • Otonom ve sürücüsüz araçlar
  • Gelişen ülkelerdeki piyasa büyümesi

Dizel, seçenek değil

Rapora göre Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 72’si, dizel araç almanın ya da elinde tutmanın artık kendileri için seçenek olmadığını söylüyor. Tüketicilerin yüzde 43’ü, önümüzdeki 5 yıl içerisinde otomobil alacak olsalar, güç aktarım teknolojisi olarak hibrid elektrikli modelleri tercih edeceklerini belirtiyor. Hibrid araçları sırasıyla, yakıt hücreleri elektrikli araçlar (yüzde 15), şarj edilebilen hibrid elektrikli araçlar (yüzde 15), iç yakımlı motorlar (yüzde 13), bataryalı elektrikli araçlar (yüzde 9) ve mesafesi uzatılabilen bataryalı elektrikli araçlar (yüzde 6) takip ediyor.

En büyük sorun şarj

Türkiye’deki yöneticilerin yüzde 39’u tamamen elektrikli araçlarla ilgili en büyük sorunun ‘şarj etme’ olduğunu belirtirken, yüzde 30’u ‘fiyat\masraf’ olduğunu söyledi. Yöneticilerin yüzde 83’ü, “Eğer elektrikli bir araç alırsam, araç üreticisinin her türlü şarj etme problemiyle ilgilenmesini beklerim (uygun bir elektrik sözleşmesi sağlanması, evde kullanım için şarj kutusu kurulumu, hızlı şarj etme hizmetleri, vb) ifadesine katıldıklarını ifade etti. Katılımcıların yüzde 61’i, enerji deposu olarak hidrojenin, geleneksel bataryalara göre çok daha tercih edilir olacağını düşündüklerini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. dizel hybrid aslında en mantıklısı ama dizel başlı başına bi yüksek maliyet abidesi olunca ekstra bide hybrid sistemle araç satmak firmaların içine gelmiyor malesef. Anastasiya Tregubova nın Volvo V60 D6 plugin hybrid testinde arabanın 1 küsür litreleri gördüğünden bahsetmişti. benzinli hybrid lerin 3,5 4 yaktığı yerde dizelin 1,5-2 yakması tabiki normal olacaktır. ama ilk alım maliyeti malesef yüksek olacaktır çünkü o dönem o araba rusyada bmw 640d ile aynı fiyata gidiyordu malesef

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu