FeaturedHaberler

Elektrikli otomobil üreticisi NIO zor durumda!




Tesla’nın ortaya çıkarttığı elektrikli otomobil pazarı, başta Uzakdoğu merkezli girişimler olmak üzere pek çok yeni marka doğurdu. Bunların arasında yer alan Çinli NIO, şu sıralarda zor günler geçiriyor!

NIO büyük zarar açıkladı, Şangay fabrikasını askıya aldı!

Yakın geçmişte Faraday Future, Lucid, Karma ve Fisker gibi pek çok marka Tesla’dan pay kapabilmek için oldukça iddialı modeller duyurdu. Bu markalardan Faraday Future dönem dönem iflas haberleri ile duyulurken, diğer markalar ise henüz seri üretime geçebilmiş değil. NIO ise geçtiğimiz yıl ES8 SUV modelini satışa sundu ve Çin pazarında 11.348 teslimat gerçekleştirdi. Buna rağmen bugünlerde markanın üzerinde kara bulutlar dolaşmaya başladı.

Çinli üreticiden yapılan finansal duyuruda geçtiğimiz yıl 720 milyon dolar gelir elde edilmesine karşılık 1.4 milyar dolar zarar açıklandı. Bunun sebebi ise üretimin ilk yılında yapılan yüklü yatırımlar olarak gösteriliyor. Ancak marka üretimini JAC’a yaptırıyor ve bu zarardan dolayı Şangay’da kurmayı planladığı fabrika inşaatını ertelemiş durumda. Üstelik Çin-ABD arasındaki ticaret savaşı ve yeni yıl tatilinden dolayı satışların düşmesi bekleniyor.

Bu olumsuz durumlara rağmen patron William Li, markanın geleceği için olumlu konuşuyor. Gelecek yıl müşterilerinin artacağını söyleyen Li, yeni modelleri ES6 ve Avrupa pazarına satışların açılması ile beraber işlerin yoluna gireceğini belirtiyor. Öte yandan yapılan açıklamaların ardından NIO’nun ABD borsasındaki hisseleri %10’dan fazla değer kaybetti. Marka Eylül ayında girdiği Amerika borsasında 1 milyar dolar değerinde hisse arzı gerçekleştirmişti.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu