Haberler

2018 Toyota Supra: Bildiğimiz her şey




Toyota Supra, 1998 yılında üretimi son bulana kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘efsane’ statüsüne ulaştı. Çok yüksek güç kapasitesine sahip olan sıralı altı silindirli çift turbo motoru ile Hızlı ve Öfkeli film serisinde ve Gran Turismo oyunlarında ününe ün kattı. Şimdi ise ikonik makine geri dönmek üzere! Şu ana kadar araç ile ilgili ortaya çıkan özellikleri ve spekülasyonları derlediğimiz haberimizde bildiğimiz her şeyi sizinle paylaşacağız.

Yıllardır hep otomobil camiasında Toyota Supra’nın geri döneceğine dair haberler dönüp dolaşır. Fakat bunların hiç biri gerçeğe dönüşmedi. Elimizde ise bu sefer gerçeğe dönüşeceğine dair kanıt var. O kanıtta şu, BMW ile Toyota Ocak 2013 yılında yeni bir spor araba platformu için anlaşma yaptı. Daha sonra Kuzey Amerika’da yapılan uluslararası bir fuarda ortaya çıkan FT-1 konsepti neticesinde dedikodular ayyuka çıktı. Bu araç, eski bir efsanenin devam modeli olabilirdi.

Toyota henüz bu projeye resmi olarak Supra adını koymadı fakat gelen duyumlara göre çalışan mühendisler bu ismin artık koyulması için bastırıyormuş. Ayrıca bir kaç yıl öncesine kadar Toyota’nın Supra ismi ile ilgili ticari haklarına yasal bir düzenleme getirdiği de biliniyor.

Ne olursa olsun, şirket yeni bir isimle yeni bir araç ortaya çıkaracak bile olsa bu model, Supra’nın devamı niteliğinde olacak.

Neye benziyor?

Henüz hiç bir casus fotoğraf yok. Fakat gelen haberler aracın FT-1 konseptine benzeyeceği yönünde. Bize göre iyi bir tercih. Görülen araç klasik bir tasarım diline sahip. Uzun kaput, kısa yolcu ve bagaj bölümü. Toyota’nın yarışçı kimliğinden ilham alan hava girişleri ve adaptif arka kanat. Gayet güzel bileşimler. Casus fotoğrafçılar projenin BMW kısmını aslında fotoğrafladılar. Ancak gelen raporlara göre o araç yeni Z4! Platform kardeşi olacakları için iki aracında boyutlarının aşağı yukarı aynı olacağını hesaplayabiliriz. Tabi Toyota, üstü açık model yerine coupe bir araç tasarlayacaktır.

Kaputun altında ne var?

Ne yazık ki bu şu an için hala büyük bir sır. Bir kaç ihtimal mevcut. İhtimallerden biri BMW kaynaklı bir sıralı altı silindirli turbo motor. Bu spekülasyon kulağa mantıklı geliyor çünkü eğer Toyota geçmişe dair bir alıntı yapmak isterse bu en iyi seçenek olur. Ayrıca motorun BMW kaynaklı olması yüksek ihtimal çünkü bu platformu Toyota, BMW ile ortak kullanacak. Bunun yanında Toyota, başka bir markanın motorunu kaputu altında kullanmak istemiyor.

Toyota Motorsport Gmbh şirketinden üst düzey bir mühendis, Japon otomotiv devinin bir turbo hybrit motor geliştirdiğini belirtti. Bu söz konusu motorun yeni Supra’da kullanacağını kesin olarak söyleyemeyiz fakat ihtimal dahilinde değerlendirilebilir.

Araçla ilgili bir diğer önemli spekülasyon ise, aracın dört çeker olacağı yönünde. Önde iki adet elektrik motoru, arka bölümde ise BMW kaynaklı 2.0 litrelik dört silindirli bir turbo ünite. Bu bize biraz şüpheli geldi çünkü tanıtılan FT-1 konsepti önden motor, arkadan itiş şeklindeydi.

Ne zaman görücüye çıkacak?

Bu soruya da bir cevabımız var. Söylentiler her zamanki gibi burada da önemli yer kaplıyor. Bu söylentilere göre BMW ve Toyota, Magna Steyr şirketi ile bir anlaşma imzaladı ve bu anlaşma neticesinde Z5 ve Supra modellerinin geliştirme süreci başlayacak. Üretim 2018 yılında Graz’da bulunan bir fabrikada başlayacak. Eğer zaman aralığı doğru ise 2017 yılının sonunda veya 2018 yılının başında üretilecek modeller hazır olacak.

Detroit’teki Kuzey Amerika Otomobil Fuarı bu aracın tanıtımı için muhteşem bir yer olabilir.

Dilerseniz aşağıdaki fotoğraflardan Supra’nın evrimini inceleyebilirsiniz.

Kaynak: www.motor1.com

Furkan ALPERGİN

1988 doğumluyum. Uluslararası Ticaret mezunuyum. Kendimi bildim bileli otomobille yatıp kalkan, otomobillerden kopamayan biriyim. Otomobilin, bir ihtiyaçtan ziyade daha çok bir tutku ve bir yaşam tarzı olduğuna inanırım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. O güzel,eski her yerinden karakter akan güzelliklerin fotoğraflarını incelerken en sonunda saçma salak bir tasarımlı konseptin fotoğraflarına denk geldim.Bir efsanenin zaten ancak böyle içine edilebilirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu