Haberler

Çarpışma testleri sanal mı olacak?




Teknolojinin her an geliştiği dünyamızda, çarpışma testleri artık bilgisayarlar tarafından yapılabiliyor.

Bu teknoloji aslında çok yeni değil, fakat her geçen gün geliştirilmeye devam ediyor. İşte dijital testlerin nasıl yapıldığı hakkında CNET’in paylaşmış olduğu bir video:

Güvenlik için paramparça edilmeye devam eden bir sürü araba var, muhtemelen bu teknoloji tamamlanana kadar da devam edecek. Şu anda, CNET bu teknolojiden %90 civarında verim sağlanacağını belirtiyor.

Dijital çarpışma testleri, sanal olmayan testlere göre gerçek yollarda güvenliğe zarar verici olarak görünüyor olabilir fakat gerçek çarpışma testlerinde kullanılan mankenler çarpışmaya dair bilgileri vücudun yaklaşık 20 noktası üzerinden verebiliyor, buna karşılık sanal çarpışma testleri ise kemiklerin veya dokuların çarpışmadan nasıl etkilenebileceği gibi tıbbi bilgileri bizlere sağlayabiliyor.

Sanal çarpışma testleri arabanın her bir noktasını içeren, bilgisayar destekli dizaynı üzerinde, istediğiniz kadar çarpışma yaptırıp, aracın en doğru şekilde geliştirilmesine yardımcı oluyor. Fakat böyle bir durumu gerçek testlerde oluşturmak isteseniz oluşacak masrafı siz düşünün.

Bilgisayar destekli çarpışma işlemi ile sonuçları almak 10 saat ile 1 gün arasında değişiyor. Bu teknoloji tamamlanmadığından, araştırmalar, her iki tarafın sonuçlarını karşılaştırmak için hala gerçek çarpışmaları da kullanıyor. Umarız ki bu teknoloji tamamlandığında güvenliğimiz için faydalı olur.

Tarık Erbaş

Arabalara olan tutkum, pantolonlarımın dizleri yırtılana kadar, halı motiflerinde model arabalarımı sürmem ile başladı ve aynı tutku ile devam ediyor. 1998 doğumluyum, Vefa Lisesi'nde okuyorum. Otopark ailesinin bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Dassault Systèmes tecrübesini konuşturmuş.

    Dijital simülasyon işi uzun sürelerdir var ve aracın mekanik parçaları bu şekilde sürekli test ediliyor. Gerekli düzeltmeler önce bilgisayar ortamında yapılıp daha sonra nihai yani gerçek hayat testlerine başlanıyordu. Çarpışma testleri ise neredeyse bu iş için yapılabilecek en karmaşık testlerden bir tanesi. Bilgisayarlar geliştikçe, daha doğrusu işlem güçleri arttıkça artık nimetlerinden daha fazla yararlanıp daha kesin sonuçlar alınabiliyor. Teknolojinin hızla ilerlediğini görmek, hele ki nimetlerinden bu şekilde faydalanıldığına şahit olmak da ayrı haz veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu