Sizden Gelenler

Hyundai I30 Test / Tanıtım – AutoengineeR




Takipçimiz Alper Dağdemir’den gelen 2012 Hyundai i30 Elite testi

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

46 Yorum

  1. Elinize sağlık Alper hocam. Anlatımınızdan arabanın özellikle şehiriçi yüksek yakıt tüketimi dizel olmasının avantajını kaldırıyor gibi geldi bana. Ne dersiniz?

    1. Dizel olmasının avantajını kaldırıyor değil de, çok konforlu güzel bir arabanız oluyor ama normalden de biraz fazla yakıyor diyebilirim. Sonuç olarak sınıfındaki bir benzinli bir manuelden halen çok daha ekonomik.

      1. ş.içi 10 l/100 km de e yakan bir dizel oto.aracın ben pek avantajını anlamayadım benzin manuele göre.tek artısı kısa süre binlip satılacaksa degerını korur . ben alsam i30 dizel manuel alırım o zaman yakışı da bariz azalıcaktır.1500 kg luk ağırlık ve 6 ileri tork konvertörlü şanzımanlı bir arabadan da daha az yakmasını da beklemiyorum tabii ki .i30 hyundainin önyargıları silmesinde bir kilometre taşı oldu.ama gerek ağırlık gerek sanızman gerek atmosferık motor lar hyundainin geliştirmesi gereken konular ki onlarda farkında .makyajlı i30 a 1.2 turbo,yeni i20 ye 1.0 turbo gelecek,

      2. Burak Bey benim testimde bahsettiğim yakıt tüketimi şehir içi 10 değil, 7.5-8 litre. Test esnasındaki tüketim 6 litre oldu. Aracın ağırlığı 1500 değil, 1385 kilo. And beylerin testinde bahsettiği rakamları söylemişsiniz sanırım benim anlatımımı izlediniz mi?

      3. burak a katılıyorum. Arabanın bir avantajı yok kendi sınıfındaki hiç bir arabaya karşı. Bindim bu araba bir kaç kez konforlu olduğunu söylemek o kadar kolay değil. Araçtaki tek albeni tavanı görünüyor onda da perde olayı gerçekten anlaşılmaz olmuş. Onun dışında test güzel ama araba güzel değil 🙂 Ayrıca testte demişsiniz araba gitsin de çok yaksın ‘ Sonuç olarak sınıfındaki bir benzinli bir manuelden halen çok daha ekonomik.’ bu cümleyle baya çelişkili olmuş. 1.4 t ların fsi ların 8-8.5 litre yaktığı ortamda bu arabanın dizel olup 7.5 yakması koşarak kaçmamışı gerektirir gibi geldi bana. Ayrıca dsg yüzünden çalıştıgınız volkswagen den ayrıldığınız söylediniz yanılmıyorsam:) Tamamen çamur atmaktan başka bişey değil bu bana kalırsa:)

      4. Alper Bey tabii ki istediğinizi düşünmekte özgürsünüz, ama ben objektif bir yaklaşımda bulunuyorum. Volkswagen a karşı bir antipatim olsa manuel dizellerinin ömürlük arabalar olduğunu söylemezdim. Dsg ile ilgili çok sıkıntılar gördüm ki, sizlerle paylaşmak istedim.

      5. Ben antipatiniz olduğunu söylemek istemedim zaten. Dsg yüzünden işten ayrılmanız pek inandırıcı gelmedi demek istedim.

      6. Şöyle izah edeyim, yoğun iş temposu yüzünden ayrıldım. dsg yüzünden çekici ile gelen, ya da ikinci arıza ile gelen, ya da yeni arabada problemle gelen müşterilere ayırdığımız mesai öyle fazlaydı ki, yoğun iş temposununun asıl sebebini tam olarak dsg oluşturuyordu.

        Her neyse konuyu uzatmaya gerek yok, ben konu vermek istediğim mesajın dışına çıktı.

  2. Alper bey elinize sağlık, son derece objektif bir şekilde aracı tanıtmışsınız. Ben de 2013 i30 crdi elite otomatik kullanıcısıyım. Hyundailerin servisinden ve araçların genel olarak sorunsuzluğundan ve elbette 5 yıl gibi uzun garanti süresinden oldukça memnunum. Bu bakımdan elimdeki araç vir önceki kasa manuel dizel i30’dan sonra aldığım bir araç oldu. Çok önemli eksisi belirttiğiniz üzere otomatik şanzımanın performansını ciddi bozması. Doğrusu önceki 90 bg manel dizel aracım alt viteslerde gerçekten torku hissettiriyordu. Bu biraz süklüm püklüm. Güç için bastıkça da motoru bağıran bir araç… Çift kavramayı bekliyoruz. Açıkçası hoşuma giderse yine i30’la değiştiririm.

  3. Alper Bey, yeni testinizi de keyifle izledim. Kullanıcısı olarak otomobilin artılarını ve eksilerini çok güzel anlatmışsınız. Trim sesine benim gibi takan birinin daha olduğuna sevindim. Sırf bu yüzden otomobilimde tornavida, izolasyon süngeri ve çift taraflı bant taşıyorum. 🙂 Yeni testinizi merakla bekliyorum. Çok teşekkürler

  4. Ağırlık konusuna takıldım yanlız nereden bulmuşlar o rakamı!!! 1500 un üzerinde dediler hatta şaşırmıştım ağırlıkla alakalı bir sürü muhabbet geçti testte enteresan??
    Birde doğuşta çalıştım DGS ile alakalı birşeyler söylediniz konuyu biraz açar mısınız sonuçta bize soran eşe dosta otomatik dedin mi DGS öneriyoruz kendimiz bakıyoruz vs. patlamıyalım sonra biraz ayrıntıya girerseniz çok sevinirim.
    -Emeğinize sağlık güzel bir test olmuş gene. Saygılarımla;

    1. aman dsg kavgası çıkmasın.donanımhaber.com forumları seviyesine dusmeyelim 🙂

    2. Aracın ruhsatında da internetteki teknik verilerde de bahsettiğim ağırlık aynı.

      DSG konusuna girersem inanın çıkamam, benim ömür boyu tercih etmeyeceğim şanzımandır. Doğuşta çalışırken çok sık gördüğüm sıkıntılar şöyle:
      – Kalkışlarda ve/veya vites geçişlerinde titreme ve/veya vites geçirememe: Yazılım güncelleme ile çözülür gibi olur. Bir kaç hafta sonra kullanıcı geri gelir: “arabanın kalkışı yavaşladı, isteksiz kalkıyor, eski yazılımı istiyorum.” Sonra eski yazılım yüklenmez, kullanıcı memnuniyetsiz şekilde aracına biner ve tekrar aynı titreme sorunları ile gelir. Eninde sonunda kesinlikle kavrama değişir. Garantiniz yoksa maliyet 3500tl+. (istatistik vermem yanlış olur ama kesinlikle azımsanmayacak oranda yaşanıyor bu sıkıntı. Bazen 5000kmde bazen 50000. Şanzımanın çalışma prensibini bilip yokuşlarda kavramaya yüklenmeyecek şekilde kullananlar bile sorun yaşıyor.)

      – Vitesler geçmez, hatta araba yerinden kalkmayabilir: Mekatronik değişimi. 100.000kmye kadar bu sorunu yaşama olasılığı kavrama sorunu olasılığından az da olsa, sonuç olarak çok görünen bir olay. Mekatronik değişimi 6500tl+.

      Sakın DSG problemleri ile ilgili yetkili servis çalışanlarına soru sormak gibi bir hataya girmeyin. Çalışanlarının ilk gününden “kronik” kelimesini hafızadan silerler, yasaklı kelimedir. Bu konuda ciddiyim. Forumlardan araştırma yapın.

      Her şey yolunda gidiyor olsa bile dur kalk trafikte kavramaya yük binmesi, ısınması, yokuşlarda kalkış yaparken içinizin gitmesi, frenden ayağınızı çektiğiniz anda tork konventörlü bir araçmışçasına hareket etmeye başlaması (Bunun da kavramaya ekstra yük getirmesi) bu şanzımanı tercih etmemek için başlı başına bir sebeptir. Kısacası DSG’nin otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlara göre tek avantajı seri vites değişimleridir. Geri kalan tüm eksiler hatta fazlaları mevcut. Maliyetler de kompakt ve kompleks bir yapı olduğundan son derece yüksek. EDC veya powershift gibi diğer çift kavramaların bu kadar sorunlu olmadığını biliyorum, ama yine de onlar için bir şey söyleyemem.

      Bu bahsettiklerim kuru kavramalı dsg ler için. Volkswagen ailesi araç tercihleriniz ya manuel, ya da yağlı kavrama dsg den yana olmalı. TSI motorlarla alakalı detaya girmeyeceğim, turbo problemleri, piston kırma sorunları (özellikle 1.4 160’lıklarda ve GTIlarda) beni bu güzelim performans canavarlarından soğuttu.

      Dizel manuel herhangi bir volkswagen grubu araç alınır, ömür boyu da binilir.

      Kısa tutayım dedim yine kendimi tutamadım, ama yazsam sayfalarca anlatırım 🙂

      1. Doğrudur valla hocam bir çalışan olarak siz daha iyi biliyorsunuz benimde cevremde tdi dizel manuel golf jetta kullananlar var hiç sıkıntıları yok dgs tsi güzel ya bir sıkıntı olacak illa 🙂 neyse hayırlısı olsun. otomatik araç olarak ne öneriyorsunuz sonuçta istanbulda yaşıyorum ben trafikten bıkmış durumdayız accort 2004-2008 arası peder beye bakcaz otomatik şanzıman nasıldır.?

    3. Ağırlık hesabı ile ilgili bir durum. Bildiğim kadarıyla bu konuda Avrupa’da bazı ölçüm standartları var. Araç ağırlığı yanılmıyorsam yakıt tankı dolu ve sürücü ağırlığı eklenmiş olarak hesaplanıyor. O bakımdan 1500 küsür kilo ağırlık dizel elite otomatik vites i30’lar için doğru bir saptamadır. Ağırlığın bu kadar fazla olması, dizel motor, panaromik cam ve parçaları, yedek lastik ve jant (artık premium markalar kitle bu ağırlığı atıyor) ve nihayet ekstra sağlamlık için kullanılan kapı içi çelik jantlarla ilgili… Öte yandan, i30 dizel otomatiğin bu ağırlıkla dahi çok performanslı olması olanaklıydı. Ne var ki bunu engelleyen en önemli unsur tam otomatik vitesin performansı sömürmesi… Yoksa benim eski dizel manuel i30, 90 bg ile ve aşağı yukarı aynı ağırlıkla ara viteslerde ve hızlanmalarda gücü çok daha iyi bir şekilde yola yansıtırdı. Diğer her bakımdan yeni i30 açık ara eskiyi sürplase eder ancak bu konuda özellikle otomatik vites bakımından potansiyele yazık oldu…

      1. Kapı içi çelik bar yerine jant yazmışım. Kafa biraz gitmiş o ara 🙂 kusura bakmayın… Çelik bar yazacaktım 🙂

      2. Ölçüm standartlarından kaynaklı bir bilgi farklılığı olabilir. Benim anlamadığım, ruhsatlarımızdaki ağırlık tek bir standarda göre yazılıyor olmalı, ama ruhsatlarımızda yazanlar aracın kuru ağırlığı oluyor, bu hep böyle oldu benim bildiğim? I30 ruhsatında da 1385 kg yazıyor.

      3. Üretici teknik verilerinde i30 crdi elite otomatik için yüksüz araç ağırlığı (sadece araç, depo boş) 1385 kg olarak, depo dolu, yüksüz, yolcusuz ve sadece şöför ağırlığı ile ise 1515 kg olarak belirtilmiş. Avrupa standardı bu son ağırlıkla ifade edildiği için i30’un kullandığımız modeli neredeyse bazı suvlarla hatta çoğu D sınıfı araçtan çok daha ağır… Hyundai güvenlikten feragat etmeden, motor bloğunun yapısı, şasi, jantlar gibi konuları ele alarak bu ağırlığı 200 kg düşürebilse ve otomatik vites sistemini daha iyi çalışan, performansı törpülemeyen bir sistemle değiştirse o zaman tabi harika olur. DSG’nin meşhur sorunlarını bir yana bırakırsak işte Golf 7 gibi bir araç olmuş oluyor o ağırlık oranı…

      4. Aurisi örnek verelim. Yakıt ve sürücü hariç 1270 kg ağırlığı var. I30 ile fark 115 kg. Bunun 60 70 kg kadarı tam otomatik şanzıman farkına gitse geriye kalan fark da önemli bir fark olmuyor. Demek istediğim sınıfından çok da uzak değil I30 bence.

  5. Tebrikler,
    And Bey ve arkadaşlarının testi ile birlikte tamamlayıcı ve doyurucu bir video oldu.
    Bir önceki kasasının manuel dizel 115 hp olanını keyifle kullanmaktayım.
    Böyle detaylı bir test izleme ihtiyacım vardı anladımki bu yakınlarda bu
    kasaya geçsem pişman olmayacağım.
    Teşekkürler.

  6. AutoengineeR bu dsg probleminin golf 7 1.2 tsi de yaşanma oranı nedir yüksek mi 1.6 dizellerde problem oluyor diye duydum

    1. Motora göre değişmediğini söyleyebilirim. Kuru kavrama dsg kullanıyorsa potansiyel aynı oluyor.

  7. Aracın motor sesi hariç yalıtımı hoşuma gitti. Dışardaki inşaat gürültüsü araca binince tamamen kesildi dış ortamdan soyutlaması güzel. Yol sesine bir şey diyemeyeceğim videodan net anlaşılmıyor. Lastikten dolayı da olabilir. Bunun dışında bu motor seçeneği manuel ile daha tatlı olur 🙂

  8. Yukarıda da söylendiği gibi, test güzel araba değil.
    Bu aracın fiyatı 65000 civarında hatta belki daha da fazla…. Performans yok,kalite hissi vasat,tüketimi yüksek,otomatik vites geç tepki veriyor. Daha ne olabilir ki?
    Maalesef insanlar içine doldurulan oyuncaklara kanıyorlar. Akıllı telefonunuz varsa navigasyon cama taktığınız bir aparatla oluyor. Park sensörü 50tl’ye bile var… Anahtarla yaklaşınca kapı-ayna açılma özelliği bana bir anlam ifade etmiyor.

    Dsg konusuna gelince, etrafımda seat,skoda,vw kullanıcısı birçok insan var bir tanesinden bile bu konuda olumsuz bir tecrübe duymadım. Bu konunun bence biraz suyu çıktı. Bir sorun olduğunda iyi niyet garantisi söz konusu vs

    1. Belli ki i30 konusunda anlattıklarıma katılmıyorsunuz, dsg konusunda da. Ben bu sınıflarda hiç bir aracın fanatiği değilim, zaten önden çeker arabayla da işim olmaz. Tüm anlattıklarım birinci ağızdandır, başkalarından duyduğum şeyleri aktarmamaya özen gösteriyorum. Tabii ki takdir sizin 🙂

      1. Hayır i30 konusunda anlattıklarınızdan yola çıkarak yorum yaptım, sizden farklı birşey söylemedim ki bu konuda… Performans,döşemeler,şanzıman konusunda siz de beğenmediğinizi belirtmişsiniz zaten.

        Ben de arkadan itiş seviyorum ama bana tek hitap eden araç bmw 1-2 serisi, onlar da 85’ten başlıyor malesef. M3-4 de çok hitab ediyor tabii ama imkanım el vermez.

        Bu araç 50000 -55000 olsa belki düşünülebilir ama 70.000’e çıktığımda aklımın ucuna bile gelmez.

        Koreli firmalar yıllarca ürettiği peynir kutusu kalitesindeki arabalardan, vw ve ford ile aşık atacak duruma öyle bir anda gelemezler. Bence bu işleri yeni bir marka yaratıp onun altında denemeleri lazım. Hyundai ve Kia daha logo tasarımında sınıfta kalıyor,teknoloji üretmek,dizayn yapmak vs herkesin harcı değil.

        Ama yapsınlar tabii, rekabet biz son kullanıcılara yarar ama bence fiyatının arabası değil. Şanzıman düzgün çalışmayıp,araba yürümüyor ve bir de üstüne fazla yakıyorsa o araçtan keyif almak zor.

      2. I30 konusunda kesinlikle kalite hissinin vasat olduğunu söylemedim, aksine kalitenin gayet güzel ayrıca trim sesinin de olmadığını belittim defalarca. Aracın sürüş konforu, hissi gayet başarılı diye de belirttim. Önemli eksileri şanzımanda toplanıyor. Çok yakması, az gitmesi de bununla alakalı zaten. Bu şekildeki bir değerlendirmede araca alınmaz gözüyle bakıyorsanız o zaman denilecek birşey yok. Ben sorun potansiyeli yüksek dsg ye 10 kere tercih ederim bu yavaş şanzumanı.
        Araç teknolojilerine çok yüzeysel bakıyorsunuz, kore araçlarının artık geri kalır bir yanı kalmadı bence, olay sadece ar-ge den ibaret değil -ki kore zaten şu an bir teknoloji devi-, şirket politikaları ve hedefleriyle de çok ilgili bir durum.
        Fiyat farkı önemsenmiyorsa manuel bir golf7 dizeli, manuel bir i30’a tercih ederdim, o ayrı. Ama fiyat farkı %20lerde, onu da değerlendirmek lazım.

    2. ” Arabanın düğmeleri gayet güzel , malzemeleri de gayet güzel birleşme noktaları da güzel. ”

      ” Yalıtımı da çok iyi ”

      ” Bu araba daha üst bir sınıfın sıkıştırılmışı gibi”

      Yorumuna gülmemek elde değil İbiza 🙂

      1. Bana mı seslendin? Yukarıda tırnak içinde yazdıklarınla benim yorumum ne alaka ben anlayamadım.

    3. Bütün Oto-Park ekibi arabanın içinin çok kaliteli ve şık olduğunu aracın içinde kendinizi iyi hissettiğinizi söyledi.Sen ise kalite hissi vasat demişsin bunu okurken yuh artık dedim bu kadar mı olur ? Hakkaten kalite hissine neye göre karar veriyorsunuz anlamak güç. Aracın zaten 3 tane eksisi var.

      1 – 1400Kg’lük ağırlığı ( 1495 kg diye bilgi kirliliği var yanlış bir bilgi ).
      2- Demode Şanzıman
      3- Yüksek Tüketim. Bu 3ü dışında harika bir araç.

      Terkar söylüyorum arabalardan anlayan insanların yanında i30’un kalite hissi vasat demeyin gülerler vallahi 🙂

      1. @Mobb Deep Valla gülen gülsün neşeli insan iyidir, benim de umrumda olmaz,sen istersen 5 kere daha söyle. Bence fiyatını hak etmeyen bir araç,nokta. Burada-forumda yorum yaparken araçlar üstünden konuşalım, böyle kişisel nitelikte, “gülüyorum” vs gibi aşağılayıcı ve tatsız tartışmalara mahal verecek tarzlara girmemeni tavsiye ederim. Ben fikrimi belitirim sen katılır veya katılmazsın.

        İçi,işçiliği senin hoşuna gidiyor olabilir ama “az giden,çok yakan” tabirini duymuşsundur, bir de üstüne adam gibi çalışmayan bir şanzıman olan bir aracı , arabadan “anlayan” bir insan beğenmez.

      2. Herşey güzeldi “IbizaFR150”, ama en son cümlenizle bozup attınız herşeyi. Arabadan anlayan insan neden bu olumsuzluklara rağmen bu arabayı beğenmesin? Burada çok insana gitti bu laf. İyi bir arabanın standardı var mıdır? Performans ve yakıt cimriliği midir? Konfor, sürüş kalitesi ve zevkinin performans ve yakıtı geri plana attığı insan profilleri yok mudur? O zaman arabadan anlayan herkesin, i30 dizel otomatiğin karşısında durmasını beklemeliyiz.
        Arabadan anlayana 😉

  9. hocam bu aracın dizel manueline ne dersiniz? onu deneme imkanınız oldu mu? yakıt tüketimi? aracın ataklığı? tatminkar mı?

    1. Dizel manuel otomatiğe göre oldukça farklı performansa sahip, çok daha atak, dolayısıyla yakıt tüketiminin de değişeceği söylenebilir. Dizel manuel düşünülüyorsa golf 7 çok güzel bir alternatif, i30’dan düşük motor performası olsa da.

  10. bir de kia ceed’i incelem imkanınız oldu mu? arada 5000tl lik bir fark var. O paraya değer bir extrası var mı?

    1. Ceed de kullandım. İ30’a göre daha sportif bir kullanımı var, daha sıkı. I30 ise daha yayvan. Geri kalan farklar da tasarım ve donanım. Tamamen kişisel zevke kalmış.

  11. hocam i30 manuel dizel’in fabrika verilerine baktığımız zaman yakıt tüketimi otomatik dizelden daha düşük. Çok daha atak derken bu yakıt tüketimini artırdığı anlamına mı geliyor?

    1. Hayır, şanzımandan dolayı hem çok yakıyor, hem performans kaybı oluyor. Tabii ki manuel daha ekonomik.

    2. Otomatik şanzıman gücün %70ini,
      Yarı otomatik %95ini, manuel %100ünü iletir (sürtünmeden dolayı kaybolan güç hariç)

  12. Alper kardeşim kusura bakma , fanatik arkadaşın tarzı yüzünden gerildim biraz. Tabii ki hiçbirşeyin kesinliği olamaz beğeni konusunda,isteyen renault twingo hayranı olur Sen ltf üstüne alınma. Merak ettiğim test ettiğin araç şu an ne kadar bu motor ve donanımla?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu