Haberler

İstanbul Üniversitesi öğrencileri kendi otomobillerini yapmaya devam ediyor




Son günlerde gelen yerli otomobil haberlerinden sonra İstanbul Üniversitesi Milat 1453 ekibinden de müjdeli bir haber geldi.

Milat 1453 ekibinin yapmış olduğu Milat Sürüm1 aracından sonra bu yıl yeni bir otomobil tasarımıyla 2016 TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç yarışlarında ve 2017 İngiltere Shell-Eco Alternatif Enerjili Araç yarışlarında boy gösterecek. Milat 1453 ün İlk otomobili olan Milat Sürüm-1 2014 TÜBİTAK Yarışlarında birinci ,2015 TÜBİTAK yarışlarında da ikincilik elde ederek Türkiye’nin yapmış olduğu ilk yerli elektrikli otomobilin sahibi olmuş durumdadır. Milat 1453 ekibi bu yıl yapacağı araçta ilk otomobilinin başarısını daha da katlayarak

  • Tek şarj ile 500 km üstü bir menzili
  • 135 Km/sa hızın üzerinde maksimum hızı
  • Çok daha hafif Karbon Fiber bir gövdeyi
  • Geliştirilmiş Aerodinamik yapıyı
  • Sürtünme kayıplarını düşürmeyi

Hedeflemektedir.

Milat Sürüm1 in ilk doğuşu İstanbul Üniversitesinin öğrencileri ve akademisyenleri tarafından 4 yıllık bir Ar-Ge faaliyeti sonucunda oluşturulmuştu. MİLAT sürüm1 adlı bu araç %100 milli ve elektrikli bir araç olup Türkiye’nin en verimli milli elektrikli aracıdır.

  • Türkiye turunda 25 şehir 4650 km’ yol 75 Tl lik tüketim

  • Maksimum hız 135 km/sa

  • Tek şarj ile 500 km menzil

  • 2+1 yolcu kapasitesi

  • Tek şarj ile 6 saat 10 dakikalık 436 km’lik İstanbul Ankara yolunu 7.2 TL ile tamamlayarak başarısını kanıtlamıştır.

Emre Berk Simsek

İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği mezunuyum. Sıkı bir otomobil tutkunuyum. Çocukluğum onların içinde geçti, üniversite yıllarımda ise birçoğunu test ettim. Ve yine aynı yıllarda Otopark ailesine dahil oldum. Direksiyonda olmak benim için bir çocuğun oyuncağıyla oynaması gibidir; bazen huzur dolu, kimi zaman ise adrenalinin doruklarında.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Aracı yakından inceleme fırsatım olmuştu ‘Milat 1’i. Bence artık elektrik motorunu kendimiz yapabilmemiz lazım. Aracın motoru neden yabancı bir marka kullandınız diye sorduğumda ‘yerli motorlar istediğimiz ağırlık ve performansa sahip değil’ dediler. Arkadaşların yakındığı bir konu vardı ki ülkemizin sorunu AR-GE ye harcanan paranın boşa giden para olarak görüyor olamaları. Keşke daha fazla yardım edilsede daha başarılı daha milli çalışmalar yapabilsek. Kendi elektrikli motorumuzu geliştirebilsek. Motor haricinde geri kalanı tamamı üniversite ve sponsorların desteğiyle yapılmış. Tasarım olarak VW XL1 i örnek aldığını söylediler. Arkadaşlara başarılarının devamını diliyorum. Makine müh. öğrencisi olarak arkadaşların yerinde olmayı çok isterdim.

  2. Hacettepenin aracini daha basarili buluyorum ben. Guncel bir otomobilden ziyade sasenin ustune plastik gecirilmis gibi duruyor. Iddiali olmasi icin gundelik bir araca daha yakin olmasi lazim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu