FeaturedHaberler

Paris İklim Anlaşması sonra Türkiye trafiğinde neler olacak?




Anlaşma imzacısı ülkeler ‘Yeşil Planlarını’ devreye alırken Türkiye’nin de benzer adımları atması bekleniyor. Peki, yeşil plan neleri kapsayabilir?

Dünya çapında 191 ülkenin taraf olduğu Paris İklim Anlaşması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek onaylandı. Bugüne kadar imzalanan en kapsamlı ve bağlayıcı iklim anlaşması olarak görülen Paris İklim Anlaşması, yürürlüğe girdiği 2016 yılındaki karbon salımı değerlerini 2030 yılında yarı-yarıya, 2050 yılında ise sıfıra indirmeyi amaçlıyor. Anlaşma hedeflerin uygulanması aşamasında Birleşmiş Milletler enstrümanlarının devreye girmesini sağlayacak.

Anlaşmanın bağlayıcılığıyla hareket eden Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya ‘yeşil planlarını’ ortaya koymuştu. Türkiye’nin de benzer bir adım atarak ‘yeşil plan’ duyurusu yapması bekleniyor. Peki, karbon emisyonunun azaltılmasını hedefleyen yeşil planlar, ulaşım alanını nasıl etkiliyor?

İngiltere ve Japonya’nın yeşil planlarında duyurdukları ‘dizel ve benzinli araç yasağını’ hatırlatan Kadir Örücü, “İngiltere’nin 2030 yılı için duyurduğu dizel ve benzinli araç yasağını 2020 yılının son haftalarında Japonya Parlamentosu da kabul etmişti.

Avrupa Birliği’nin de benzer bağlayıcı kararlar alması bekleniyor. Dünyanın en büyük otomotiv pazarları ve üreticileri olan ülkelerde uygulanacak ‘benzinli ve dizel’ yasağı ülkemizde de etkili olacaktır. Türkiye benzer bir kararı gelecek aylarda alabilir” ifadelerini kullandı.

Otomobillerden alınacak vergilerin hacim yerine emisyon değeriyle alınabileceğini belirten Örücü, “Motorlu taşıtlar vergisi, hacim ölçütü yerine emisyon değeriyle alınabilir. Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıllarda bu yönde bir çalışması olmuştu. Ancak çalışma yürürlüğe alınmadı. Paris İklim Anlaşması’nın kabulüyle motorlu taşıtlar vergisinin emisyon değerleriyle belirlendiğini görebiliriz” diye konuştu.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. ”Türkiye’nin de benzer bir adım atarak ‘yeşil plan’ duyurusu yapması bekleniyor”

    86 Doğan 78 Renault 12 -Toros- kullanan ve bunları da keyfiyetten(retro-nostalji vs den) değil mecburiyetten kullanan insanlar var bu ülkede. Bırakın emisyona göre yapmayı enjeksiyonsuz – katalizörsüz 90-95 model öncesi araçlarla doluyuz. Başka ülkelerdeki anlaşmayı bilemem ama bizim ülkemizde bu olay çok geç işler.

  2. ”Türkiye’nin de benzer bir adım atarak ‘yeşil plan’ duyurusu yapması bekleniyor”

    86 Doğan 78 Renault 12 -Toros- kullanan ve bunları da keyfiyetten(retro-nostalji vs den) değil mecburiyetten kullanan insanlar var bu ülkede. Bırakın emisyona göre yapmayı enjeksiyonsuz – katalizörsüz 90-95 model öncesi araçlarla doluyuz. Başka ülkelerdeki anlaşmayı bilemem ama bizim ülkemizde bu olay çok geç işler.

    İçten yanmalı motorların yasaklanmasını (belli şehirlerde veya meydan/caddelerde) bende çok uzun vadede gerçekleşeceğini tahmin ediyorum fakat;
    Dumanlı araç sahipleri, benim arabamın egzozunu kontrol edeceğinize fabrikaların bacalarına bakın diyor.
    Ne araçlar çevreyi kirletsin, ne fabrikalar… Bununla ilgili somut adımlar atılması şart.

    (Sözüm hard dumanlı araçlara)

  3. İçten yanmalıları yasaklayan ülkeler elektrikli araçları teşvik ediyor,kullanım kolaylığı için gerekli altyapıyı hazırlıyor,toplu ulaşım sistemleri zaten çok iyi. Bizde ise yürümeye bile kaldırım kullanım vergisi gelecek neredeyse.
  4. ”Türkiye’nin de benzer bir adım atarak ‘yeşil plan’ duyurusu yapması bekleniyor”

    86 Doğan 78 Renault 12 -Toros- kullanan ve bunları da keyfiyetten(retro-nostalji vs den) değil mecburiyetten kullanan insanlar var bu ülkede. Bırakın emisyona göre yapmayı enjeksiyonsuz – katalizörsüz 90-95 model öncesi araçlarla doluyuz. Başka ülkelerdeki anlaşmayı bilemem ama bizim ülkemizde bu olay çok geç işler.

    Ekonomi böyle devam ettikçe petrol falan biterse anca geçeriz :D

  5. Arabaya göstermelik lpg taktırırız. Muayenelere de çalışır vaziyette gireriz, sıkıntı olmaz :)
  6. Dumanlı araç sahipleri, benim arabamın egzozunu kontrol edeceğinize fabrikaların bacalarına bakın diyor.
    Ne araçlar çevreyi kirletsin, ne fabrikalar… Bununla ilgili somut adımlar atılması şart.

    (Sözüm hard dumanlı araçlara)

    Bir ara trafik polislerinin emisyon denetlemesi yapmaya başlayacağı söyleniyordu. Umarım bu uygulama hayata geçer de kara tren gibi dolaşan DTI’lara, TDI’lara sağlam cezalar yazılır.

  7. Kimse eski arabayı gündelik kullanmak istemez ama bizi bu hale getirenlerde idareciler. Teşvik olursa ödeme kolaylıkları ve uzun vadeli düşük faizli finansman sağlanırsa seve seve elektrikli yada hibrid bir araca geçebilirim şahsen ben. Yerli otomobil konusunda da bu kez olacağına inancım tam. Umarım ilk sahip olma fırsatına erişenlerden biriside ben olabilirim ama söz konusu bizim ülke olunca nereden ne çıkaracaklarını kestiremiyorum.
  8. Bizde bunlar uygulamaya geçene kadar çözülecek çok iş var buna sıra gelmez daha.
  9. Yakın zamanda eski model araçları trafikten çekmek için aracını veya hurda belgeli bir aracı getirene sıfır araçlarda 25-30 bin TL gibi indirimler yapılmıştı.(Bayiler bunu kullandı/kullanmadı olayına girmeden)Şahsen mantıklı uygulamaydı diye düşünüyorum.O tarz bir teşvik olmalı ancak şimdi 2020 model daha çiçeği burnunda benzinli veya dizel araç (min 170 bin tl – üst sınır yok) için de nasıl bir teşvik olabilir ki diye düşünüyorum,çok zor.Ama yine belirlenecek bir model yılının altındaki benzinli ve dizeller için uygulanabilir.Kademe kademe benzinli ve dizel araç kullanımı azaltılır ve hybrid/elektriklilere tatmin edici vergi indirimi getirilebilir.
  10. Yakın zamanda eski model araçları trafikten çekmek için aracını veya hurda belgeli bir aracı getirene sıfır araçlarda 25-30 bin TL gibi indirimler yapılmıştı.(Bayiler bunu kullandı/kullanmadı olayına girmeden)Şahsen mantıklı uygulamaydı diye düşünüyorum.O tarz bir teşvik olmalı ancak şimdi 2020 model daha çiçeği burnunda benzinli veya dizel araç (min 170 bin tl – üst sınır yok) için de nasıl bir teşvik olabilir ki diye düşünüyorum,çok zor.Ama yine belirlenecek bir model yılının altındaki benzinli ve dizeller için uygulanabilir.Kademe kademe benzinli ve dizel araç kullanımı azaltılır ve hybrid/elektriklilere tatmin edici vergi indirimi getirilebilir.

    Hocam o teşvik 25-30 değil, 10.000 ₺ idi. Bazı markalar stok eritmek için ek indirimler yapıyordu tabii o ayrı.

  11. Yakın zamanda eski model araçları trafikten çekmek için aracını veya hurda belgeli bir aracı getirene sıfır araçlarda 25-30 bin TL gibi indirimler yapılmıştı.(Bayiler bunu kullandı/kullanmadı olayına girmeden)Şahsen mantıklı uygulamaydı diye düşünüyorum.O tarz bir teşvik olmalı ancak şimdi 2020 model daha çiçeği burnunda benzinli veya dizel araç (min 170 bin tl – üst sınır yok) için de nasıl bir teşvik olabilir ki diye düşünüyorum,çok zor.Ama yine belirlenecek bir model yılının altındaki benzinli ve dizeller için uygulanabilir.Kademe kademe benzinli ve dizel araç kullanımı azaltılır ve hybrid/elektriklilere tatmin edici vergi indirimi getirilebilir.

    Teşvik önce 10, son birkaç ayda 15e çıktı da o indirimleri o arabaların sahipleri kullanamadı ki. Biz egeayı öyle almıştık 10bin tl indirim için birisinin hurdasına 3bin tl ödemiştik. O gün 75bin tl ye egea alabilecek adam zaten 3binlik arabaya sahip olmuyordu. Kullanılan eski araba sayısını çok azalttığını düşünmüyorum kullanılamayacak durumda olanlar değerlendirildi daha çok

  12. Hurda indirimi ucuz arabaya binmek isteyenlerin önünde en büyük engel oluyor, öyle bir şeyi tekrar yaparlarsa en ucuz yürüyen muayeneli araç fiyatı en az 10 bin tl artar. Geçmişte de örnekleri mevcut yararlı bir çözüm değil zararı çok daha fazla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu