Haberler

TEDES ceza yağdırdı




Rize’den otomobiliyle askerdeki yeğeninin yemin töreni için Ankara’ya giden Ali Fırat, gidiş ve dönüş yolunda Ordu’da 12 kez radara yakalanarak toplam 4 bin 602 liralık ceza yedi.

Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) Projesi, Ordu’da geçen ay uygulamaya konuldu.

Karadeniz Sahil Yolu’na konulan 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka tanıma sisteminin faaliyete geçmesinin ardından çok sayıda vatandaş, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu kısa sürede art arda trafik cezasına alabiliyor.

Rize’de yaşayan ve inşaatlarda işçi olarak çalışan 36 yaşındaki Ali Fırat, Ankara’da vatani görevini yapan yeğeninin yemin törenine katılmak üzere 27 Kasım’da yola çıktı. Uygulamadan haberi olmayan Fırat, 29 Kasım’da aynı güzergahı kullanarak Rize’ye döndü.

Fırat’a 10 gün önce, TEDES Projesi kapsamında 12 kez radar ihlali yaptığı gerekçesiyle toplam 4 bin 602 liralık ceza gönderildi.

Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeğeninin yemin törenine katılmak için Ankara’ya gittiğini anlatarak, “Ordu’dan geçerken 25 dakikada 6, dönüşte de 33 dakikada 6 olmak üzere toplamda 58 dakikada 12 radar cezası uygulanmış. Cezaların toplamı 4 bin 602 lira yapıyor. Bunlardan birini ödeyebildim. Asgari ücretle inşaatlarda çalışan biriyim. Komşularım, eş, dost, akrabadan borç alarak cezaları ödeyeceğim” dedi.

Ankara’ya giderken ilk cezasını saat 00.40’da 120, ikinci cezasını saat 00.42’de 80, üçüncü cezasını 04.44’de 120, dördüncü cezasını saat 00.54’de 120, beşinci cezasını saat 00.57’de 123, altıncı cezasını da saat 01.05’de 124 kilometre hızdan dolayı yediğini anlatan Fırat, “Dönerken ise ilk cezamı saat 03.36’da 84, ikinci cezamı saat 03.40’da 85, üçüncü cezamı saat 03.41’de 90, dördüncü cezamı saat 04.02’de 97, beşinci cezamı saat 04.05’de 90, altıncı cezamı da saat 04.09’da 83 kilometre hızla yedim. Toplamda 12 cezayı bir saatten az sürede yemiş oldum” diye konuştu.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

18 Yorum

  1. Trabzona giderken samsuna kadar 7 saatte samsundan trabzona kadar 7 saatte gidebiliyorum. İstanbul – Samsun 700 km civarı Samsun – Trabzon 400 km civarı çok dikkat etmeme rağmen 1 tane ceza yemiştim. 50 km/s hız limiti olması çok saçma bence bir nevi soygun geliyor bana. Hız sınırı 90-100 olsa sorun yok ama 50 komik bir sınır bence.

  2. Uyarı levhası falan yok muydu acaba ? Eğer yoksa itiraz hakkı doğmaz mı ? Ama büyük ihtimal vardır ve dikkatsizlikten yemiştir, geçmiş olsun.

  3. İşin garip yani cezayı ordu belediyesi kesiyor yani trafik değil, belediye ne zamandan beri trafik cezası keser oldu otopark harici (yanlış park hariç);
    Kesinlikle yasal olmadığını düşünüyorum
    Ayrıca 50 km/h hız ile hiçbir resmi araba yol almıyor ama vatandaş uyacak diye saçma sapan iş yapılıyor,
    Yakında araba sürmek zevk değil sadece işkence olacak!!!

  4. Kardeniz sahil yolu çok sıkıntılı. Hele orduda bi ışıktan diğerine kadar trafik oluyor ve yol ayrılmış olması gerekirken şehir içi olarak kalıyor. Samsundaki gibi şehir içinde kalan kısım viyadüklerle ayrılmalı hem trafik rahatlar hem de canlı güvenliği artar.

  5. E aga o kadar flaş patlıyor hiç mi yavaşlamak aklına gelmedi. Hız sınırı tartışılır mı bilemem, şehir içi olarak geçiyorsa limitleri bellidir, bir de bana ne senin yeğeninden sanki hastaneye yetiştiriyorsun?

    1. Şehir içi diyorsun da 77 km lik şehir içi mi olur
      Ordu Max 10 km şehir içinde kalıyorsun ama gerisi köy ilçe diye geçerek Trabzona kadar yol devam ediyor
      Düşünsene saatlerce 50 km hız ile Trabzona gitmeye çalışıyorsun!! Sadece ordu içi değil heryer kamera ve radar. Yakında tüm Turkiye aynı olunca bak nasıl ağlıyor millet!! Yol yaptık diyorlar 50 lik tabela koyuyorsun yapma bence 30 la gidelim.

    2. Ordu’nun üstünden giden transit otoban hala yok, o yol açılmadan bu uygulamayı yapmak hizmet amaçlı değil, kar amaçlıdır. Bu cezalarda elde edilen paranın bir kısmı devlete, bir kısmı belediyeye, bir kısmı da (%20 olması lazım) bu sistemi uygulayan firmaya gidiyor. Öyle garip yerleri şehir içi saymışlar ki inanamazsın. Gecenin 4’ünde hastasını hastaneye yetiştiren de ceza yemiş, ilçeye ameliyata giden doktor da. Bunlar da mı hak etmiş yani?Vatandaş buna isyan ediyor zaten.
      Bu uygulamayı savunanlar diyor ki ya hız yapan araç çocuğa çarpsaydı? E gece 4’de neyin cezasını yazıyorsun derim ben de o zaman.

      1. Böyle bir durum varsa itirazlar normaldir, hele hele gece 4te acil durumlarda kesinlikle olmaması gereken bir durum fakat bu dayının bile bile göz göre göre keyfi olarak radara girmesi kendi sorumsuzluğu, neymiş yeğeninin yemin törenine gidiyormuş, korgeneral olacak sanki…

  6. Oralarda oturan arkadaşlarım söylüyor, “mal”lar ceza yiyip duruyormuş ama ortalıkta biiiiiiiiiiir sürü tabela, “elektronik denetleme!” falan filan diye uyarılar varmış, ama adam kaptırmış geliyor, zaten tabela mabela bihaber, çatır çatır geçmiş gitmiş belli ki. Bir de daha önce başka bi gazetedeki haberde “mahkemeye vereceğim” demiş güya… Adamlar seni uyarmış hacı, kimi neyi mahkemeye veriyorsun 🙂

  7. Ceza uygulanmalı ama Finlandiyadaki gibi.Örnek yıllık geliri 12 bin tl olan bir asgari ücretli hız cezasını yıllık gelirinin 100 de biri yani 120 tl öderken yıllık geliri 36 000 tl olan bir çalışan 360 tl yıllık geliri 120000 tl olan bir doktor 1200 tl gibi öderse yıllık geliri 1milyon tl olan bir işadamı da 10 bin tl öder ki bu gayet adeletli olur bunu aylık gelir çarpı bir rakam da belirlenebilir ya da başka türlü bir oranla bu düzenlenir ki olması gereken budur. Eğer Türkiyede vergiler de bu yolla alınsa cezalar da bu yolla verilse inanın bu devlet o zaman hakkaniyetli bir vergi ve ceza sistemi getirmiş olur.Araç alırken de aynı şey uygulanabilir motor hacmi gibi saçma bir vergi sistemi yerine yıllık gelire göre vergi alınsa örnek vatandaş audi almak istiyor audi a6 vergisiz fiyatı kaç para örnek 150 bin tl yıllık geliri oranlarına göre vergi dilimi belirlenir fakir almak isterse yine örnek 100 de 5 ötv verir kdv herkese eşit olur orta gelirli 100 de 15 ötv verir belli bir limit yıllık geliri olan da örnek 100 de 100 ötv öder doğal olarak zengin yine kolaylıkla audiye biner biraz fazla kazandırır devlete fakir illa ki almak isterse az vergi verir alabilirse alır yine.Bazılarına saçma gelir ama şu an Türkiyede uygulanan vergi sistemine bir bakarsanız benim fikrimin ne kadar doğru olduğunu görürsünüz.Bugün bir öğretmen aylık gelirinin 100 de 20 ile 25 i arası devlete otomatik vergi veriyor kazandığı maaş 3000 tl 500 tl sini her ay vergi veriyor maaşı net 2500 tl ama zenginimizden 5 te bir vergi alabilse devlet zaten ülke süper güç olur.Yıllık geliri 5 milyar tl olanlar var 1 milyar tl vergi veriyorlar mıdır bir soralım kendimize…Benim param var bmw ye mercedese binerim ceza da nasılsa 300 500 tl öder geçerim 200 ile şehir içinde giderim olayı da kalkar bu kadar cezayı bilirse doğal olarak.Gariban zaten kazanamıyor ben radara yakalanmamak için eds olan yerde 70 derse 50 gidiyorum kazayla ceza yememek için o parayı ödemek bana bir sürü zarar çocuğumun hakkı.Biz gibi binbir güçlükle 3-5 kuruş para kazananlar için büyük para o cezalar peki zengin için aynı şey mi düşünün ayda milyonlarca lire geliriniz var 350 tl hız cezası alcaksınız diğer yandan tek maaşlı memur baba aynı cezayı ödeyecek hak mı bu şimdi?Aynı parayı kazanmayandan aynı cezayı alamazsın.Bir çok ülkede zengin vergisi var ve getrilmesi planlanıyor kimse alınmasın.

    1. Kusura bakma da o “arabaya” 5 lira benzin koyup, kurallara uymuyorsa ceza standarttır. Senin düşünce yapınla faça şahinciler trafiği duman eder…

      1. Tamam da sahinci doğancilar kural ihlali yapıyor da asıl altında lüks arabasi olanlar yapıyor kuralları en çok hiçe sayan onlar arabam güzel param cok diyorlar ceza zaten standart siz yazımı iyi okumamissiniz sanırım asgari ücretli de ceza oder zaten ona göre çok kazanan da ona göre oder sonuçta herkes gelirine göre ceza oder ceza standart burda sahinciyi korumak değil asıl param var arabam hızlı diyene cezayi arttırmak felsefe. Zaten 1300 tl asgari ücret alanla ayda 13000tl ya da 130000 tl kazanan aynı cezayı odeyecekse bu ülkede hic adaletten haktan söz etmeye gerek yok finlandiya bunu yapıyor geçen sene finlandiyada 100bin tl nin üstünde ceza yedi hızdan bir işadamı itiraz etmiş dilediğin yere git demişler burdan bu parayı kazanıyorsan odeyeceksin dediler.Burda ise bırak sahinciyi trafik müfettişi arkadaşım var geçen bir valilikte bir yöneticiye ceza yazdı Emniyetten geri döndü yani zaten cezayi garibana yazarlar burda ancak burasi Türkiye yoksa kimse cezaya standart olmasına karşı mi

  8. aynı sistemi edirneye kurdular, ve çatır cutur yazıyorlar ceza artık. ve bu radarlar şehrin her yerinde

  9. İsyan etmemek mümkün değil.Şehirler arası duble yollarda özellikle ışıklı kavşaklarda bile böyle saçma sapan uygulamalar var.63 ve 60 km ile radar cezalarını arka arkaya 2 hafta içinde gece 22-23:00 saatlerinde Tekirdağ-Çorlu-Türkgücü’nde yeşil ışıklarda geçerek 189’ar TL yedim.Üstelik ceza yediğim yoldan milyon kere 100-110 km ile geçmişliğim de vardı.İnsanları tuzağa düşürerek haksız kazanç elde etmekten,insanları otomobil kullanmaktan soğutmaktan,s..mekten başka birşey değil bu uygulama.Ulan bunları yapacağına trafikteki magandaları denetle,taksicileri minibüsçüleri denetle.Benden ve ciğersiz Renault 9’umdan ne istiyorsun.Etimiz budumuz ne.30-40 ile mi gidelim her yerde.Düzeninize sokim…

  10. her ışıkta radar olması saçma bişey ama adam hak etmiş şehir içi 120 ve üzeri 5 kere radara yakalanmış 70 80le ceza yemek her adama koyar başkasının bu hızlarda ceza yemesi bizi de rahatsız eder bu adam 80 hariç diğer bütün cezaları hak etmiş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu