Gürcistan'dan Otomobil Getirmek

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

alfhonso

Hakan BIÇAK
Eski İnfazcı, Yeni Eğitici
Yönetici
Admin
9 Eyl 2016
24,617
1
64,386
6,820
34
Denizli
Marka
Mercedes
Şu konuya güncel çekeyim. Bahsettiğim yazıyı buldum, burada da paylaşıyorum ki Gürcü'den araç getirtmek isteyen eşinize dostunuza okutun, bilgilensin insanlar, dolandırılmasınlar. 5 dakikanızı almaz;

"Gürcistan'dan araba almak
Son yıllarda Gürcistan'dan araba almak ve Türkiye'ye sokmak oldukça yaygınlaştı ve sürekli yeni hevesli kişilerde bu işe kalkışmakta. Hatta trafikte onlarca Gürcü plaka otomobil görmekteyiz. Gürcistan'dan araba almanın bu denli çekici hale gelmesi ise tamamen ülkemizde ki otomobil fiyatları ve vergilerin yüksek olmasından dolayı gerçekleşti.

Özellikle gençler Türkiye'de Renault Megane alabileceği fiyata Gürcistan'dan Porsche, BMW, Maserati gibi lüks otomobiller alma hayaliyle internetten çeşitli araştırmalar yapıyor ve malesef ki Gürcistan'dan otomobil getirdiğini iddia eden dolandırıcıların eline düşüyor. Aşağı da tamamen alıntı olan, bu maceraya girişmiş ve pişmanlığını dile getiren bir kişinin yazısını paylaşıyorum sizinle. Genellikle Gürcistan'dan araba getirme ile ilgili hep ucu açık ifadeler veren, bu işi yaptığını iddia eden kişilere karşın işleyişi, dolandırıcılığı ve yasal olmayan işlemleri detaylı bir şekilde yazmış. Bu sayede kafanızda soru işaretleri kalmayacaktır diye düşünüyorum. Yazıyı paylaşmamın sebebi daha fazla mağduriyet yaşanmaması için.

Ben de sizler gibi aylar önce forum forum dolaşıp, mantıklı bir açıklama görmediğim için gittiğim Gürcistan'dan arabayı alıp geldim.
Toplanın hele, süreci anlatıyorum. Dikkatle okuyunuz :
Şimdi bu facede gördüğünüz sayfalar var ya bunların hepsini oraya zamanında gitmiş, işin detaylarını gördükten sonra da kar yaparım düşüncesine sahip kişiler açıyor.

Neyse ben de heveslenip "abii çok ucuz araba yiaaa" diye tl mi dolar yaptım aldım gittim. 12000 dolarım vardı giderken. Yer farketmiyor, Tiflis veya Batum'da süreçler aynı. Tiflis'e gittim ben. 2 abi karşıladı, melek gibi insanlar. Abicim hoşgeldin nasılsın iyi misin falan filan. Sabahtan akşama kadar koştura koştura tüm galerileri gezdirdiler. Ancak arabaların üstündeki rakamları pek görmenizi istemiyorlar anladığım kadarıyla. "Abi şu araba çok ucuz bunu alamaz mıyız" "-Boşver abi onu" diyorlar. Neyse tüm gün gezdirdiler. Sonunda bir araba bulduk çünkü bütçenize göre araba gösteriyorlar. 12000 usd. Ertesi gün aracın sahibi geldi noterde üzerime arabayı devretti. Evet, ruhsat artık benim adımaydı. Ama sonra bir ışık parladı kapıdan. Ve evet, gelen kişi kurtarıcım, şoförüm, kapıdan geçirecek olan şahıstı. Ordaki iki abi, şimdi bu kişiye vekalet vereceksin gümrükten geçmek için. Onlar gürcüce konuşacak sen de herşeye kafa salla ve onayla yes de dediler.

Gelişmelere anlam veremezken plakamızı seçip, sonra şoförle başka bir deske geçtik. görevli polis memuru kadınla pasaportum olduğu için ingilizce soru sordu biliyor musun diye. Ben de evet dedim. Konuşmamıza ingilizce devam ediyorduk. Gürcüler kızarmıştı, ben de durumu anlamadım tabi. Neyse kadın "do you confirm that you are selling this car to this man." (Bu aracı bu kişiye sattığını onaylıyor musun) dedi. Ben de abi böyle bi soru soruyo deyince "he de kardeş he de yoksa nasıl geçecek bu araba gümrükten" dediler. "vekalet bu merak etme" dediler. Bu arada Gürcistan'da ruhsatı geri almıyor polisler devir işlemlerinde. Benim kartı aldı abilerden biri. Sonra ordaki kadın, şoföre de benim ruhsatımın aynısını verdi. Ben kıllanmaya başlamıştım, ama soru soracak başka kimse yoktu. Bu abilere veya şoföre sormak birşeyi değiştirmiyordu. Çok iyi niyetli davranıyorlar sürekli çay kahve gazoz içer misin diyorlardı.

Neyse, abiler ben ne zaman geçerim gümrükten diye sordum. Bu akşam dediler, gümrükte adamlarımız var vs dediler. Herşey bittikten sonra bu şoför seninle şehrine kadar gelecek, oradan da uçağa bindirip geri göndereceksin dediler. Haydaa, son dk gol 1. Bunu dikkate alarak 600 tl lik uçak bileti için parayı bütçenize ekleyin.

Evet, tiflisten çıktık yola akşamüstü. Gümrüğe geldik. Dediler ki geçince sigorta yapılacak 3 aylık. 170 tl vereceksin. Gol 2.

Benim ruhsatı bana verdiler. Bu ruhsatı gizle bi yerine sok, gidene kadar da çıkartma. Abi neden, araba benim değil mi. "Ya öyle de şimdi alıcıdan 24 saat sonra sana transfer oluyo araba Gürcistan yasalarına göre" dediler. Tamam abi.

Çıktık yola, Ankara'ya geliyoruz. Polis çevirme yapsa, şoför kendi ruhsatını gösterecek, geç diyecekler.Çünkü benim ruhsat münasip bi yerde.

Geldik Ankara'ya, şoföre ertesi güne bilet aldık. Otelde konaklattık mecburen. Gönderdik. Dedi ki artık ruhsatınla arabayı kullanabilirsin. Ve gitti.

Arabayı hevesle kullanıyoruz. Dediler ki sigorta yaptıracaksınız zorunlu. Fiyat alıyoruz. 3900 tl bi rakam çıkıyo yıllık.

Bu sırada da bir polis abimizle konuştuk. Gümrükten arkadaşını aradı benimle konuşturdu. Ne yap ne et arabayı geri geçir dediler. Uygulama yapıldığında gümrük arabaya el koyacak. Mahkemeye sevk edileceksin kaçakçılıktan ve idari para cezası yiyeceksin dediler. Kıllanmaya başlayıp şevkim kırılınca arabayı 3 ay dolmadan geri götürmek istedim. Onlara da bu kıllanmadan bahsetmeyip, başka bahanelerle arabayı geri götürmem gerektiğini söyledim.

Hayır, o arabaya ordan müşteri bul veya getirme parçalat dediler. Abi parçalatma kolay değil, kaçakçılıktan içeri atarlar dediysem de inat ettiler. Yalvardım yakardım 3 ay dolmadan şu arabayı geri getireyim dedim. Şoförle konuştular. Şoför 1000 usd para istedi. Yoksa gelmem dedi. Yalvar yakar şoförü ikna edip istediği paraya belirlenen tarihler için uçak bileti aldım. Bu sırada o abilerle konuşuyoruz. Hala iyi niyetliler, gel kardeşim, getir halledeceğiz satacağız burada arabayı. 12000 usd ın 2000 doları masraf diyolardı ya en baştan. Ben de arabayı 10 bin dolara satarım diye düşünüyorum.
Ordaki abi dediki : kardeşim gelirken yanında bi miktar fazla para getir. Hani olmaz ya belki sarp sınır kapısında ceza falan yersin. Neden abi? Nedeni yok türk tarafında bazen sorun yaratabiliyorlar. Hani gümrükte adamınız vardı? Ya sen getir kardeşim nolur nolmaz işte.

Neyse şoför geldi, çıktık yola, gittik Batum Sarp sınır kapısına. Ben yayadan geçtim o arabayla.
Şoför beni aradı ben geçince. Ben geçemiyorum. Ceza kesecekler arabaya ya da bağlayacaklar. Neden? Çünkü ben Türkiye'ye gelip arabayı bırakıp geri döndüğüm için ve arabayı gümrüklü sahaya park etmediğim için ceza istiyorlar. Ne kadarmış? 1700 tl. E nasıl vereceğiz? Dışarı geliyorum bekle alıcam senden. Evet, bu para dolandırma değil, gerçekten gümrüğün kestiği bi ceza evrağı da gelince eline veriyor şoför. (Araba yeni modelse 2007 sonrası, yandınız, fiyatlar 2-3-5 e katlanabiliyor.) Verdik parayı arabayı gümrükten Batum'a geçirdik. Tabi bitmedi. Asıl heyecan şimdi başlıyor.

Bastık Tiflis'e doğru devam ettik. Sabahleyin bu iki abi geldi. Hoşgeldin falan filan. Hadi emniyete şu arabanın satışını şoförden üstümüze alalım. Neden 2 iş yapıyoruz? Arabayı satalım sattığımız kişinin üstüne verelim. Sen ne demek istiyorsun? Abi iki iş yapmanın mantığı yok satalım arabayı orda veririz üstüne. İyi, yarın gel galerilere gösterelim autopapanın olduğu yerde.

Yarın oldu, galeriye gittik. Hepsinin kendi arkadaşları olduğu belli. İlk galeriye gittik. Arabayı inceledi 1000 dolar veririm dedi. Ne diye çığlık attım. Kafayı yemiş bu başkasına gösterelim. Gittik gösterdik, 1300 den 1 dolar bile yukarı vermem. Ona git 1000 buna git 1300. Abi bu arabayı 12000 e sattınız nasıl 1000 dolara geri alırsınız. E burda böyle Şoföre veriyoruz seni buraya gönderen sayfanın sahibine veriyoruz. Biz alıyoruz. vs vs başladılar hikayeye. Anladım kurtlar sofrasından çıkış olmadığını. Aldım 1300 doları sinirden ağlaya ağlaya döndüm. Ağlıyorsunuz. Çünkü sağlam dolandırıldınız.
Evet şimdi gelelim çıkarılacak derslere :

1- Araba sizin değil. Ruhsatı size veriyorlar ilk. Sonra arabayı başkasına satınca ona yeni ruhsat veriyorlar. Yani sizin ruhsat eski ruhsat. ("ÇİFTE RUHSAT") diye aratın nette. Türkiye'de polise gösterdiğinizde sizi doğrudan gümrük müdürlüğüne çekeceklerdir. Arabayı bağlayacaklar üstüne de arabanın Türkiye'deki değerine göre ceza kesecekler. Min 8 binden başlar sonsuza kadar gider.

2- 6 ay orda yaşamadığınız için bu arabayı sizin çıkarmanız imkansız. İm-kan-sız. Siz çıkaracaksınız diyenlere inanmayın. Şoför boşuna gelmiyor sizinle. Çevirme olduğunda da onun ruhsatı gösteriliyor ki başı derde girmesin dönene kadar.

3- Araba sizin olmadığı için Batum'da karşıya geçtiğinizde adam yandan basıp gitse gidebilir. Çünkü araba onun. Başına gelen arkadaş var. Porsche Cayennesini kaptırdı. Gerçi zaten onun değildi.

4- Şoförle iyi geçinmişim iyi ki en baştan. Yoksa bazı şoförler yok gelemem diyor veya 1000-3000-5000 dolar para istiyorlar.

5- Gürcistan'da arabalar çok ama çok ucuz. Sizin o sayfalarda gördüğünüz rakamların içindeki karı anlamışsınızdır. 2009 model bmw 530 u 4300 usd olarak gördüm. Ama sayfada yaklaşık 50-60 bin lira talep ediyorlar.

6- He bu arada 2 sene falan yok olm. Yemeyin. 3 aylık turistik geçiş oluyomuş sadece. O 3 ayın içinde götürdüğüm halde de bu olay başıma geldi ve gümrükte ceza yedik. 2 sene olayı emekli olan kişilere ve bazı özel durumda olan vatandaşlara veriliyor. Yasayı iyi okuyun.

7- 12000 doların yanı sıra ne kadar masraf ettiğinizi görün. Yakıt + uçak biletleri + geri dönüşte şoföre verilen para + gümrük cezası + trafik sigortası vs. vs. vs.

8- Herkes farkında olmadığı için kullanmaya devam ediyor. Çevrenizdekileri uyarın. Yazık günah. Ben yandım eller yanmasın. İlk çevirmede gideceksiniz bilginiz olsun.

9- Arabayı sakın parçalatmayın. Aksi takdirde araç şoförün üstüne olduğu için problem yaşarsınız. Gürcü gümrüğü şoföre ulaşıp nerde araba dediğinde Türkiye'de derse bu kez Türk polisi devreye giriyor. Başlıyorlar arabayı aramaya. O şoförün de geri götürmediği için başı yanacağından Türkiye'ye geliyor ve diyor ki benim arabamı çaldılar şu kişiden şüpheleniyorum. Polis geliyor size arabanın son parçalarını buldurtturuyor. Parça kaçakçılığından içeri giriyorsunuz. Üstüne para cezası ve uluslararası işlemler.

10- Bu kardeşinizi dinleyin. Teşekkür istemiyorum, sizi çok feci bir dolandırıcılıktan kurtarıyorum. Olay 2 yıl sonra insanlar geri dönmeye başladığında patlayacak asıl, artık kan gövdeyi götürür mü bilmiyorum oralarda.

11- Tavsiyem, seve seve ötv li kdv li Türk plaka aracınıza binip yolunuza devam etmeniz. 3-5 kuruş fazla verin böyle dolandırıcıların oyununa gelmeyin."

Vay anasını sayın seyirciler, alıp gelmeye niyetlenmedim hiç ama baya duydum batumdan araba alanları falan ilgimi çekmişti neler oluyor dostlar böyle
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Direk bağlıyorlar hic hayal falan kurmayın. Geçenlerde bir forumda Gürcüden arac almaya kalkan arkadaş anlatmıştı olayları, sonuç; 15k $ parası yalan oldu. 2 yılda bir sınır kapısından geçme olayı da 45 yaş üstü çifte vatandaş olan insanlara verilmiş prosedür değişmiş diyordu. Yazıyı aradım ama bulamadım. Bulursam paylaşım yaparım.

Ewet bu konu hakkinda cok dikkatli olmak lazim, yonetmeligi kendiniz okursaniz, yada isterseniz Sarp gumruk mudurlugunden gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Oncelikle Face te dolasan Autopapa ve Batum galericilerinin hepsi dolandirici, sahibinden bulursaniz ancak tercih edin derim, myauto.ge adresinden.
2 yilda bir sinir kapisindan gecmek diye birsey yok, bu tabir yanlis aslinda. Turkiye devleti gumrukten gecerken sana 730 gun veriyor, sure dolmadan araci ulkeden cikarman gerekiyor. Bir cok kisinin yaptigi gibi aracla cikis giris yapmak yetmiyor, arac 2 yil TR de kaldiysa 6 ay yurtdisinda kalmadan tekrar TR ye yasal yollarla giremez. Bunun yerine o araci satip baska bir arac almanizi tavsiye ederim.
45 yas ustu ve cifte vatandaslik gibi birsey de aranmiyor. Sadece son 1 yilda 185 gun yurtdisinda bulunmak gerekiyor (ikamet etmen yada vatandasi olman gerekmiyor)
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Bu gürcistanda bulgaristanda falan arabalar niye ucuz? Çok mu zenginler de araba hemen değer kaybediyor? Yoksa çok mu fakirler? Alım gücü olmadıkları için ikinci el fiyatları düşük? Bilen biri açıklarsa sevinirim :)
Oncelikle bu ulkelerde bizdeki gibi yuksek vergiler yok, hatta yillik vergi MTV bile yok (gurcistanda yok en azindan). Ayrica bu ulkelerdeki araclar, avrupa & amerika ve japonyadan kazali olarak ithal edilmis ve tamir edilmistir. Hatta avrupadan gurcistana getirilen araclar adapazari ve samsun sanayilerinde tamir edilip Gurcistana sokuluyor. Ewet alim gucleri cok dusuk, Gurcu vatandaslari 4-5 bin usd nin uzerinde araba almazlar (eger kodaman degillerse).
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Bir biz salağız di mi? 2000 dolarlık arabaya 40 bin lira veriyoruz :D
Bu salaklık, aptallıktan başka bir şey değil... Bu konuda ki gümrük kanunu 6 sayfa, açın okuyun...
Akrabanız, ananız, babanız çifte vatandaş veya direkt olarak Türk vatandaşı olmasa bile kullanamıyorsunuz...
Dayım Polonya vatandaşı, kendi aracını kullansın diye kızına bırakamıyor, gümrük otoparkına çekmesi şart çıkarken...
Yoksa 2008 s600 alıyordum :D baktım oluru hiç bir şekilde yok mecburen vaz geçtim...

Arac sahibi arabada oldugu takdirde araci 3. sahislar kullanabilir. Ruhsat sahibi yoksa, sadece ayni sarti saglayan Anne-Baba, es ve cocuklari kullanabilirler, yani son 1 yil icerisinde 185 gun yurtdisinda bulunmus olmak.
Ayrica araci gumruk otoparkina cekmek zorunda degilsiniz, ayrica bu zaman zaman tehlikeli (aracin basina birsey gelmesi gibi) ve maliyetli olacaktir. Bunun yerine yurtdisina cikmadan once herhangi bir gumruk subesine gidip aracsiz yurtdisina cikis yapmak istediginizi bildiren bir dilekce yaziyorsunuz, ilaveten aracinizin bulundugu adresi ve siz yurtdisindayken kimse tarafindan kullanilmayacagini taahhut eden bir form dolduruyorsunuz. Islem tamamdir.
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
O işler artık çok zor ailemde herkes çifte vatandaş eskiden 6 ay yada 1 sene getire biliyordunuz ama prosedürler değişti sadece hem türkiye hemde yurtdışından emekli olan bir tanıdığımız 2 yıllığına araç getirebildi.
Araci her iki durumda da 2 yilligina TR ye getirebilirsiniz (ayrica dedigim gibi cifte vatandasliga gerek yok, son 1 yilda 185 gun yurtdisinda bulunmus olmak yeterli). Tek fark yeni yonetmelik sayesinde yurtdisindan emekli olanlardan artik 185 gun sarti aranmayacak olmasi.
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Kanuni hiç bir yolu yok... Gümrük kanunu açık, açıp okuyun... Polis aracı bağlamadı diye yasal sanmayın...
Polis istese ıslak olmayan küllükten ve ilk yardım çantasındaki sargı bezinin metresi, çeki halatının metresi eksik diye ceza yazar...
Kanuni bir yolu var kardesim, ben tamamen yasal bir sekilde getirdim kullaniyorum.
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Yurtdışından getirip vergiyi ödeyip TR plaka alma konusu benimde merak ettiğim bir konuydu, biraz incelemiştim nedir ne değildir diye. Yurtdışından getirilecek aracın 3 yaşını geçmemiş olması gerekiyor ilk şart bu. Gidip klasik araç getireyim gibi bir durum söz konusu değil. Eğer araç alınırsa fatura bedeline göre ötv+kdv+ötv'ninkdvsi ödeniyor. Ek bir bedel daha vardı ancak o ne içinde hatırlamıyorum şuan. Ancak tek araç getirme işleri çoğunlukla olumsuz sonuçlanıyormuş, uğraşacak kişi bulunamıyormuş. Zaten araç yaşı genç olduğu için orada da çok ucuz değil (buraya gelen brüt fiyata yakın)+ülkeye sokarken ödediğin vergilerden Türkiye fiyatı gibi bir şey oluyor.

Bu konu beni de cezbediyor aslinda bundan sonra getirecegim araci 1 yasinda alip 2 yil kullanip 3 yasini doldurmadan gumrugunu yapmak istiyorum. Fakat bildigim kadariyla OTV & KDV yi fatura bedelinden degil TC Gumrugunun belirledigi rayic beden uzerinden oduyorsun. Senin dedigin gibiyse super walla, ben hemen 10 tane getirip satayim.
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
GELELIM ESAS MESELEYE

Şu konuya güncel çekeyim. Bahsettiğim yazıyı buldum, burada da paylaşıyorum ki Gürcü'den araç getirtmek isteyen eşinize dostunuza okutun, bilgilensin insanlar, dolandırılmasınlar. 5 dakikanızı almaz;

"Gürcistan'dan araba almak
Son yıllarda Gürcistan'dan araba almak ve Türkiye'ye sokmak oldukça yaygınlaştı ve sürekli yeni hevesli kişilerde bu işe kalkışmakta. Hatta trafikte onlarca Gürcü plaka otomobil görmekteyiz. Gürcistan'dan araba almanın bu denli çekici hale gelmesi ise tamamen ülkemizde ki otomobil fiyatları ve vergilerin yüksek olmasından dolayı gerçekleşti.

Özellikle gençler Türkiye'de Renault Megane alabileceği fiyata Gürcistan'dan Porsche, BMW, Maserati gibi lüks otomobiller alma hayaliyle internetten çeşitli araştırmalar yapıyor ve malesef ki Gürcistan'dan otomobil getirdiğini iddia eden dolandırıcıların eline düşüyor. Aşağı da tamamen alıntı olan, bu maceraya girişmiş ve pişmanlığını dile getiren bir kişinin yazısını paylaşıyorum sizinle. Genellikle Gürcistan'dan araba getirme ile ilgili hep ucu açık ifadeler veren, bu işi yaptığını iddia eden kişilere karşın işleyişi, dolandırıcılığı ve yasal olmayan işlemleri detaylı bir şekilde yazmış. Bu sayede kafanızda soru işaretleri kalmayacaktır diye düşünüyorum. Yazıyı paylaşmamın sebebi daha fazla mağduriyet yaşanmaması için.

Ben de sizler gibi aylar önce forum forum dolaşıp, mantıklı bir açıklama görmediğim için gittiğim Gürcistan'dan arabayı alıp geldim.
Toplanın hele, süreci anlatıyorum. Dikkatle okuyunuz :
Şimdi bu facede gördüğünüz sayfalar var ya bunların hepsini oraya zamanında gitmiş, işin detaylarını gördükten sonra da kar yaparım düşüncesine sahip kişiler açıyor.

Neyse ben de heveslenip "abii çok ucuz araba yiaaa" diye tl mi dolar yaptım aldım gittim. 12000 dolarım vardı giderken. Yer farketmiyor, Tiflis veya Batum'da süreçler aynı. Tiflis'e gittim ben. 2 abi karşıladı, melek gibi insanlar. Abicim hoşgeldin nasılsın iyi misin falan filan. Sabahtan akşama kadar koştura koştura tüm galerileri gezdirdiler. Ancak arabaların üstündeki rakamları pek görmenizi istemiyorlar anladığım kadarıyla. "Abi şu araba çok ucuz bunu alamaz mıyız" "-Boşver abi onu" diyorlar. Neyse tüm gün gezdirdiler. Sonunda bir araba bulduk çünkü bütçenize göre araba gösteriyorlar. 12000 usd. Ertesi gün aracın sahibi geldi noterde üzerime arabayı devretti. Evet, ruhsat artık benim adımaydı. Ama sonra bir ışık parladı kapıdan. Ve evet, gelen kişi kurtarıcım, şoförüm, kapıdan geçirecek olan şahıstı. Ordaki iki abi, şimdi bu kişiye vekalet vereceksin gümrükten geçmek için. Onlar gürcüce konuşacak sen de herşeye kafa salla ve onayla yes de dediler.

Gelişmelere anlam veremezken plakamızı seçip, sonra şoförle başka bir deske geçtik. görevli polis memuru kadınla pasaportum olduğu için ingilizce soru sordu biliyor musun diye. Ben de evet dedim. Konuşmamıza ingilizce devam ediyorduk. Gürcüler kızarmıştı, ben de durumu anlamadım tabi. Neyse kadın "do you confirm that you are selling this car to this man." (Bu aracı bu kişiye sattığını onaylıyor musun) dedi. Ben de abi böyle bi soru soruyo deyince "he de kardeş he de yoksa nasıl geçecek bu araba gümrükten" dediler. "vekalet bu merak etme" dediler. Bu arada Gürcistan'da ruhsatı geri almıyor polisler devir işlemlerinde. Benim kartı aldı abilerden biri. Sonra ordaki kadın, şoföre de benim ruhsatımın aynısını verdi. Ben kıllanmaya başlamıştım, ama soru soracak başka kimse yoktu. Bu abilere veya şoföre sormak birşeyi değiştirmiyordu. Çok iyi niyetli davranıyorlar sürekli çay kahve gazoz içer misin diyorlardı.

Neyse, abiler ben ne zaman geçerim gümrükten diye sordum. Bu akşam dediler, gümrükte adamlarımız var vs dediler. Herşey bittikten sonra bu şoför seninle şehrine kadar gelecek, oradan da uçağa bindirip geri göndereceksin dediler. Haydaa, son dk gol 1. Bunu dikkate alarak 600 tl lik uçak bileti için parayı bütçenize ekleyin.

Evet, tiflisten çıktık yola akşamüstü. Gümrüğe geldik. Dediler ki geçince sigorta yapılacak 3 aylık. 170 tl vereceksin. Gol 2.

Benim ruhsatı bana verdiler. Bu ruhsatı gizle bi yerine sok, gidene kadar da çıkartma. Abi neden, araba benim değil mi. "Ya öyle de şimdi alıcıdan 24 saat sonra sana transfer oluyo araba Gürcistan yasalarına göre" dediler. Tamam abi.

Çıktık yola, Ankara'ya geliyoruz. Polis çevirme yapsa, şoför kendi ruhsatını gösterecek, geç diyecekler.Çünkü benim ruhsat münasip bi yerde.

Geldik Ankara'ya, şoföre ertesi güne bilet aldık. Otelde konaklattık mecburen. Gönderdik. Dedi ki artık ruhsatınla arabayı kullanabilirsin. Ve gitti.

Arabayı hevesle kullanıyoruz. Dediler ki sigorta yaptıracaksınız zorunlu. Fiyat alıyoruz. 3900 tl bi rakam çıkıyo yıllık.

Bu sırada da bir polis abimizle konuştuk. Gümrükten arkadaşını aradı benimle konuşturdu. Ne yap ne et arabayı geri geçir dediler. Uygulama yapıldığında gümrük arabaya el koyacak. Mahkemeye sevk edileceksin kaçakçılıktan ve idari para cezası yiyeceksin dediler. Kıllanmaya başlayıp şevkim kırılınca arabayı 3 ay dolmadan geri götürmek istedim. Onlara da bu kıllanmadan bahsetmeyip, başka bahanelerle arabayı geri götürmem gerektiğini söyledim.

Hayır, o arabaya ordan müşteri bul veya getirme parçalat dediler. Abi parçalatma kolay değil, kaçakçılıktan içeri atarlar dediysem de inat ettiler. Yalvardım yakardım 3 ay dolmadan şu arabayı geri getireyim dedim. Şoförle konuştular. Şoför 1000 usd para istedi. Yoksa gelmem dedi. Yalvar yakar şoförü ikna edip istediği paraya belirlenen tarihler için uçak bileti aldım. Bu sırada o abilerle konuşuyoruz. Hala iyi niyetliler, gel kardeşim, getir halledeceğiz satacağız burada arabayı. 12000 usd ın 2000 doları masraf diyolardı ya en baştan. Ben de arabayı 10 bin dolara satarım diye düşünüyorum.
Ordaki abi dediki : kardeşim gelirken yanında bi miktar fazla para getir. Hani olmaz ya belki sarp sınır kapısında ceza falan yersin. Neden abi? Nedeni yok türk tarafında bazen sorun yaratabiliyorlar. Hani gümrükte adamınız vardı? Ya sen getir kardeşim nolur nolmaz işte.

Neyse şoför geldi, çıktık yola, gittik Batum Sarp sınır kapısına. Ben yayadan geçtim o arabayla.
Şoför beni aradı ben geçince. Ben geçemiyorum. Ceza kesecekler arabaya ya da bağlayacaklar. Neden? Çünkü ben Türkiye'ye gelip arabayı bırakıp geri döndüğüm için ve arabayı gümrüklü sahaya park etmediğim için ceza istiyorlar. Ne kadarmış? 1700 tl. E nasıl vereceğiz? Dışarı geliyorum bekle alıcam senden. Evet, bu para dolandırma değil, gerçekten gümrüğün kestiği bi ceza evrağı da gelince eline veriyor şoför. (Araba yeni modelse 2007 sonrası, yandınız, fiyatlar 2-3-5 e katlanabiliyor.) Verdik parayı arabayı gümrükten Batum'a geçirdik. Tabi bitmedi. Asıl heyecan şimdi başlıyor.

Bastık Tiflis'e doğru devam ettik. Sabahleyin bu iki abi geldi. Hoşgeldin falan filan. Hadi emniyete şu arabanın satışını şoförden üstümüze alalım. Neden 2 iş yapıyoruz? Arabayı satalım sattığımız kişinin üstüne verelim. Sen ne demek istiyorsun? Abi iki iş yapmanın mantığı yok satalım arabayı orda veririz üstüne. İyi, yarın gel galerilere gösterelim autopapanın olduğu yerde.

Yarın oldu, galeriye gittik. Hepsinin kendi arkadaşları olduğu belli. İlk galeriye gittik. Arabayı inceledi 1000 dolar veririm dedi. Ne diye çığlık attım. Kafayı yemiş bu başkasına gösterelim. Gittik gösterdik, 1300 den 1 dolar bile yukarı vermem. Ona git 1000 buna git 1300. Abi bu arabayı 12000 e sattınız nasıl 1000 dolara geri alırsınız. E burda böyle Şoföre veriyoruz seni buraya gönderen sayfanın sahibine veriyoruz. Biz alıyoruz. vs vs başladılar hikayeye. Anladım kurtlar sofrasından çıkış olmadığını. Aldım 1300 doları sinirden ağlaya ağlaya döndüm. Ağlıyorsunuz. Çünkü sağlam dolandırıldınız.
Evet şimdi gelelim çıkarılacak derslere :

1- Araba sizin değil. Ruhsatı size veriyorlar ilk. Sonra arabayı başkasına satınca ona yeni ruhsat veriyorlar. Yani sizin ruhsat eski ruhsat. ("ÇİFTE RUHSAT") diye aratın nette. Türkiye'de polise gösterdiğinizde sizi doğrudan gümrük müdürlüğüne çekeceklerdir. Arabayı bağlayacaklar üstüne de arabanın Türkiye'deki değerine göre ceza kesecekler. Min 8 binden başlar sonsuza kadar gider.

2- 6 ay orda yaşamadığınız için bu arabayı sizin çıkarmanız imkansız. İm-kan-sız. Siz çıkaracaksınız diyenlere inanmayın. Şoför boşuna gelmiyor sizinle. Çevirme olduğunda da onun ruhsatı gösteriliyor ki başı derde girmesin dönene kadar.

3- Araba sizin olmadığı için Batum'da karşıya geçtiğinizde adam yandan basıp gitse gidebilir. Çünkü araba onun. Başına gelen arkadaş var. Porsche Cayennesini kaptırdı. Gerçi zaten onun değildi.

4- Şoförle iyi geçinmişim iyi ki en baştan. Yoksa bazı şoförler yok gelemem diyor veya 1000-3000-5000 dolar para istiyorlar.

5- Gürcistan'da arabalar çok ama çok ucuz. Sizin o sayfalarda gördüğünüz rakamların içindeki karı anlamışsınızdır. 2009 model bmw 530 u 4300 usd olarak gördüm. Ama sayfada yaklaşık 50-60 bin lira talep ediyorlar.

6- He bu arada 2 sene falan yok olm. Yemeyin. 3 aylık turistik geçiş oluyomuş sadece. O 3 ayın içinde götürdüğüm halde de bu olay başıma geldi ve gümrükte ceza yedik. 2 sene olayı emekli olan kişilere ve bazı özel durumda olan vatandaşlara veriliyor. Yasayı iyi okuyun.

7- 12000 doların yanı sıra ne kadar masraf ettiğinizi görün. Yakıt + uçak biletleri + geri dönüşte şoföre verilen para + gümrük cezası + trafik sigortası vs. vs. vs.

8- Herkes farkında olmadığı için kullanmaya devam ediyor. Çevrenizdekileri uyarın. Yazık günah. Ben yandım eller yanmasın. İlk çevirmede gideceksiniz bilginiz olsun.

9- Arabayı sakın parçalatmayın. Aksi takdirde araç şoförün üstüne olduğu için problem yaşarsınız. Gürcü gümrüğü şoföre ulaşıp nerde araba dediğinde Türkiye'de derse bu kez Türk polisi devreye giriyor. Başlıyorlar arabayı aramaya. O şoförün de geri götürmediği için başı yanacağından Türkiye'ye geliyor ve diyor ki benim arabamı çaldılar şu kişiden şüpheleniyorum. Polis geliyor size arabanın son parçalarını buldurtturuyor. Parça kaçakçılığından içeri giriyorsunuz. Üstüne para cezası ve uluslararası işlemler.

10- Bu kardeşinizi dinleyin. Teşekkür istemiyorum, sizi çok feci bir dolandırıcılıktan kurtarıyorum. Olay 2 yıl sonra insanlar geri dönmeye başladığında patlayacak asıl, artık kan gövdeyi götürür mü bilmiyorum oralarda.

11- Tavsiyem, seve seve ötv li kdv li Türk plaka aracınıza binip yolunuza devam etmeniz. 3-5 kuruş fazla verin böyle dolandırıcıların oyununa gelmeyin."

Guzel bir paylasim olmus, fakat dogrular oldugu kadar yanlislarla dolu, izin verirseniz tek tek duzeltmek isterim;
Lutfen asagidaki notlari bakin...

Neyse ben de heveslenip "abii çok ucuz araba yiaaa" diye tl mi dolar yaptım aldım gittim.
EN BUYUK HATA: ARASTIRMADAN YOLA CIKMAYIN.

Evet, tiflisten çıktık yola akşamüstü. Gümrüğe geldik. Dediler ki geçince sigorta yapılacak 3 aylık. 170 tl vereceksin. Gol 2.
GUNCEL FIYAT 220 TL

Geldik Ankara'ya, şoföre ertesi güne bilet aldık. Otelde konaklattık mecburen. Gönderdik. Dedi ki artık ruhsatınla arabayı kullanabilirsin. Ve gitti.
POLIS DURDURDUGUNDA ILK BAKACAGI SEY; ARABANIN RUHSATI SENIN UZERINE MI? VE KAPIDAN GECERKEN GUMRUGUN PASAPORTUNUZUN 2. SAYFASINA VURDUGU 2 YILLIK MUHURDUR. BU YUZDEN BU ARACLARI KULLANIRKEN RUHSAT GIBI PASAPORTUNUZUN DA DEVAMLI YANINIZDA BULUNMASI GEREKIR.

Arabayı hevesle kullanıyoruz. Dediler ki sigorta yaptıracaksınız zorunlu. Fiyat alıyoruz. 3900 tl bi rakam çıkıyo yıllık.
BUNU BENDE DUYMUSTUM SIGORTAYI YILLIK YAPTIRIRSANIZ BOYLE SACMA BIR RAKAM CIKIYORMUS, FAKAT DEVAMLI 3 AYLIK YAPTIRDIGINIZ DURUMDA 4*220 TL YANI YILLIK 880 TL YE MAL OLMUS OLUYOR, BU DA BU ISIN BIR TRICK I SANIRIM.

Evet şimdi gelelim çıkarılacak derslere :

6- He bu arada 2 sene falan yok olm. Yemeyin. 3 aylık turistik geçiş oluyomuş sadece. O 3 ayın içinde götürdüğüm halde de bu olay başıma geldi ve gümrükte ceza yedik. 2 sene olayı emekli olan kişilere ve bazı özel durumda olan vatandaşlara veriliyor. Yasayı iyi okuyun.
ARKADASIN 3 AY ICINDE DONMESINE RAGMEN CEZA YEMESININ SEBEBI, ARACI TR YE SOKAN KISI, TR DEN AYRILIRKEN ARACI GUMRUK OTOPARKINA PARKETMEMIS VEYA "BEN YURTDISINA CIKIYORUM, ARACIMI KIMSE KULLANMAYACAKTIR, XXXX ADRESTE PARK HALINDE KALACAKTIR" SEKLINDE GUMRUGE TAAHHUTNAME VERMEMIS OLMASIDIR.

KONU HAKKINDA BILGILENDIRMELERE DEVAM EDECEGIM, DAHA COOK DETAY VAR, BILMEK ISTEYENLERE TABI.
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Hocam bilgilendirmelerinizi bekliyoruz :).
Konuya Gurcistan ozelinde baslamak istiyorum, ben oradan getirdigim icin.
Bildigim kadariyla sadece Gurcistandan oturum veya vatandasliginiz olmadan araba alimi yapabiliyorsunuz (TR ye getirmek degil, ruhsat sahibi olmaktan bahsediyorum). Bu nedenle TR gumrugu buna karsin onlem olarak kapida oturum yada vatandaslik soruyor, cunku diger ulkelerde oturum yada vatandasliginiz yoksa araba satin alamiyormussunuz sanirim. (emin degilim, bir gumruk memuru bana bu sekilde izah etmisti)
 

Porsche

GALERİCİ
8 Eyl 2016
11,127
23,291
6,520
İstanbul
Marka
Zirai Traktör
Hocam şimdi gürcistandan araç alabilmek için öncelikle 185 gün gürcistanda kalmalıyız doğrumudur ben böyle anladım.
Benim anladığım her yıl 185 gün boyunca yurtdışında herhangi bir ülkede bulunsak yeterli oluyor. Tabi bu ulkelere ne zaman girip ciktigimizi ne kadar bulunduğumuzu pasaporttan anlıyorlar sanırım.
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
BIRINCI ASAMA: son 1 yilin 185 gunu yurtdisinda kalma sarti
En onemli asama; yukarida da bahsettigim gibi Turkiye Gumrugu araci ulkeye sokarken o gun itibariye son 365 gunun 185 gununu yurtdisinda gecirip gecirmediginize bakiyor. Hicbir sekilde oturum izni yada vatandaslik gerekmiyor, sadece tatil yaparak bile bunu yapabilirsiniz. Bu 185 gunu arabayi alacaginiz ulkede gecirme sarti da aranmiyor, sadece Turkiyede olmamaniz gerekiyor, o kadar.
Ayrica 185 gun kesintisiz olma zorunlulugu da yok.
Kac gununuz oldugunu Emniyeti telefonla arayarak TC nizle hemen sorgulatabiliyorsunuz.

Ornegin ben 35 gun irakta calisiyor, 31 gun Turkiyede izin yapiyorum, rotasyonum bu sekilde. Yilda 2-3 kez de yurtdisi tatiline gidiyorum, dolayisiyla 200 gunun uzerinde yurtdisinda kaliyorum.
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
IKINCI ASAMA: Gurcistan oturum izni nasil alinmasi

Gurcistan devletinin resmi web sitesinin linkini paylasiyorum;
http://migration.commission.ge/index.php?article_id=161&clang=1

Turkcesi:

1- Gurcistan da is kurmaniz yada calisiyor olmaniz gerekiyor, Face teki dolandiricilar bunu 2-3 bin USD karsiliginda 10-15 gun icerisinde halletiklerini soyluyorlar (kendi sirketlerinde calisiyor gosteriyorlar yada size bi sirket kurduruyorlarmis) ama ben guvenmiyorum, ayrica yasal da degil.

2- Ogrenci alarak Gurcistanda okuyarak

3- Gurcistan oturumu yada vatandasligi olan birisi size kefil olup, himayesinde oldugunuzu beyan ettigi durumlarda, ki bunun tek basina yeterli olmadigini duymustum, bir sekilde gurcistanda gelirinizin oldugunu devlete kanitlamaniz gerekiyor.

4- Hicbir ulke vatandasliginiz yoksa, yani vatansiz kisiler diye tabir ediliyor

5- Es, anne-baba veya cocugunuzun Gurcu vatandasi olmasi durumunda (SURESIZ)

6- En az 300 bin GEL (lari) yani ~440 bin TL bedelinde yatirim yapmaniz durumunda

7- Aile ici siddete maruz kalmis ve bunu ispatlamis kisilere (GECICI)

8- SON OLARAK BENIM DE TERCIH ETTIGIM EN AZ 35,000 USD DEGERINDE BIR MULK (TARIM ARAZISI HARIC) SATIN ALARAK (KISA DONEM) oturum izni alabiliyorsunuz.

Dolayisiyla uzun suren arastirmalarim sonucu Batum' dan ev aldim. Sebeplerini de soyle siralayayim;

- Batum un birkac yil icerisinde cok hizli buyuyecegi ve kucuk Vegas olacagi soylentisi
- Butun uluslarasi buyuk otellerin orda Casinolu oteller acmis olmasi (Hilton, Sheraton, Wyndham, Radisson Blu, Divan ve insaati devam eden bazilari...
- Kira getirilerinin Turkiyeye oranla cok yuksek olmasi (TR de 25-30 yilda ev kendini amorti ederken, Batumda 9-10 yilda ediyor) Ornegin 40 bin USD ye aldiginiz evi 350 USD ye kiraya verebiliyorsunuz. (Bu asamaya gelen olursa yardimci olurum, cok puf noktasi var ev seciminde)
- Ozellikle yazin 3 aylik donemde evlerin gunluk 70-100 USD arasinda kiraya verilebilmesi
- Ev fiyatlarinin dolar bazinda yilda %10 deger kazaniyor olmasi

Bunlara ek olarak Gurcistan vatandaslari 2017 basindan itibaren Avrupa birliginde serbest dolasim hakki elde etti, bu durum oturumu olanlar icin gecerli degil tabi. Benim almis oldugum oturum 1 yillik, 1 yil dolmadan tekrar basvuru yapacagim ve bu sefer 2 veya 3 yillik alacagim, sonraki muhtemelen suresiz olcak. 5 veya 6 yil boyunca oturum iznim olmasi durumunda vatandaslik icin basvuru yapma hakki elde edecegim. Ve sonrasinda AB vatandasi olma imkanim bile olabilir (tabi istersem). Cunku 2-3 yil icerisinde AB ye girmelerine kesin gozuyle bakiliyor, AB kalirsa 2-3 yila !!!!
 

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Yani yurt dışında 185gün kalmazsak getiremeyiz imkanı yok
Maalesef ewet, en onemli sart bu. Dedigim gibi sadece yurtdisindan emekli olanlar yeni duzenleme sayesinde 185 gun sartindan muaflar.
Acikcasi konunun devamini da getirecektim ama anlasilan 185 gun olayi herkesin hayallerini yikti, kismet ne diyelim...
 

Onur

Profesör
8 Eyl 2016
535
911
1,770
Yani 1 kere 185 gün kaldıktan sonra 2 sene boyunca rahatça kullanabiliyoruz ondan sonra bi 185 gün daha mı kalmamız lazım tekrar kullanabiomek için?
 
  • Beğeni
Tepkiler: Porsche
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım