Günümüzde otomobillerde neden halojen sarı far ampulü kullanılıyor.?

masQee

Serhat Şen
Takipçi
2 Şub 2023
3
0
10
24
Kütahya
Marka
Fiat
İyi forumlar herkese. Üst donanım araçlar hariç çoğu arabada neden led veya xenon kullanmak yerine sarı halojen ampül kullanılıyor. Yağmurda karda siste performansından dolayı mı ?
 

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,022
7
51,356
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
Sarı halojen ampulün yağmurda karda görüş performansı daha iyidir. Fakat üreticilerin kullanma/kullanmama sebepleri tamamen maliyet.
 

Bedirhan

Reis
Yönetici
Admin
Destekçi
8 Eyl 2016
6,278
21,696
5,320
26
Avcılar-Darıca
Kısa-uzun farlarda sarı ampül kullanılmasının üst paket araba satıp para kazanmayı amaçlamaktan başka bir bahanesi yok bana göre. Özellikle Japon kardeşlerimiz bu dayaklık işi çok yapıyorlar, uzay mekiği gibi araç yapıp merceğin arkasına gaz lambası gibi bir ampül koyarak benim sinirlerimi oynatıyorlar. Bana göre iyi bir aydınlatmaya sahip led-xenon farlar standart olmalı gerisinde artık dinamik mi olur adaptif mi olur o opsiyonsa eyvallah deriz.

Sis farlarında sarı ışık kullanılmasının bir sebebi daha var. Sis sırasında su damlacıkları ayna gibi hareket eder ve otomobilin ürettiği ışığı sürücünün gözüne geri yansıtır. Bu yüzden sisli havada sürüş yapmak gerçek bir sürüş tehlikesi oluşturur. Araç sürücülerinin pek çoğu sarı ışığın sise daha iyi nüfus ettiğine inanıyor. Ancak bunun çok farklı bir açıklaması var. İnsan gözünün yapısından kaynaklı mavi ışıkta herhangi bir nesne gördüğümüzde çevresinde mavi tonda belli belirsiz parlama görünür. İşte buna kamaşma adı verilir. Yapılan çalışmalara göre mavi ışık, sürücülerin rahatsız edici kamaşmadan şikayet etmesine sebep olur. Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır.

Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih.Alıntıdır

Ayrıca sis farı meselesine gelirsek LEXUS'un kendi sitesinde bu konu ile alakalı şöyle bir yazı var:
"Sis farları, sarı rengin dalga boyunun daha uzun olması sebebiyle genellikle fabrika çıkışlı olarak sarı renkte gelir. Bu bakımdan, sis farı LED veya sis farı xenon farlar ile değiştirilmemelidir. Ayrıca, sis farı mercekli bir far türü olmadığından dolayı yeri ve ampulüyle oynamamakta fayda var. Eğer sis farı ampulü yerine LED veya xenon ampuller taktırmayı denerseniz sürüş güvenliğinin tehlikeye sokulacağının da bilinmesi gerekiyor. En önemlisi de sis farlarında yoğun ışık saçan xenon far teknolojisini kullanmanın araç muayenelerinde ağır kusur olarak kabul edilmesidir."
 

HaniBanaDemiş

Rıfat
Profesör
2 Şub 2021
205
151
1,085
38
İstanbul
Marka
Opel
Led veya xenon kullansınlar ama beyaz değil sarı kullansınlar. Nerden çıktı bu beyaz led modası anlamadım ki. Hayatta beni yoran 2 insan tipi var, biri kaostan beslenenler, diğeri beyaz led teröristleri. Ama hangisi daha fazla karar veremedim. Astigmatım ve bunlar yüzünden sarı camlı sürüş gözlüğü aldım.
 

Toprak

Toprak
Faforitçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
6,856
26,198
5,720
Ankara
Marka
Skoda
Hiçbir teknik dayanağa bağlamadan tamamen kendi fikrimce; iyi led maliyetli, kötü led düşman başına. Xenon desek zaten far yıkama vs durumları iyice maliyet. Arabasına göre değişir tabi de ben mercekli olduğu sürece halojene çok karşı değilim bana iyi geliyo doğru odaklanmış sarı ışık :D
 
  • Beğeni
Tepkiler: HaniBanaDemiş
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım