Makina müh.den Otomativ mühendisliğine Geçmek

10 Mar 2017
3,246
4,058
4,820
25
Antalya isparta aydin
Marka
Ford
Şöyle bir örnek de vereyim. 5-6 yıllık makine mühendisi arkadaşım geçen sene ilkbaharında kafayı kırdı ben İngilizce eğitimi almak için Avustralya'ya gideceğim dedi ve gitti. İlk başta inanılmaz mutsuzdu çünkü parayı da hazırdan yiyordu ve burdaki ortamını ilk başta orda bulamadı. Bana şunu dedi, abi burda baristaysan veya aşçıysan kesinlikle işsiz kalma şansın yok. Şuan orda makine mühendisliği yapmak yerine (ki yapamaz) restaurantta çalışıyor ve Türkiye'deki hayatımdan daha mutluyum diyor. Olay bitmiştir onun için.

Diyebilirsin ki ben makine mühendisi olacağım mesleğim her yerde geçerli o iş o kadar kolay değil. Okullarınızda sizi açık net kandırıyorlar !! Belki bilgisayarla ilgili meslekler ve doktorlar için geçerli olmayabilir. Ancak pek çok tıp öğrencisinin şuan TUS'a çalışmaktansa almanca çalıştığını biliyorum. Mesleğin büyüsüne kapılmayın, okumayan etmeyen ne insanlar ne paralar kazanıyorlar. Hatta şunu söyleyeyim Türkiye'de bir dili çok iyi şekilde biliyorsanız en büyük avantajınız o işte. Bu ister Arapça ister Çince ister ister İngilizce olsun.

Git Almanya'da selamın aleyküm ben makine mühendisiyim bana iş verin de millet sana kaba etiyle güler. Nerden biliyorsun dersen kendimden biliyorum. Ha şanslıysan ve o ülkenin dilini veya en kötü iyi derecede ingilizce biliyorsan belki şansın olabilir. Ben mesela Almanya'da mimarlık yaparım ama bir projede ismim geçmez, sigortada mimar olarak gözükmem, kazandığım para eksik olur vs.. Çünkü adamlar bizim diplomamızı sallamıyor. Yüksek yaparsan ayrı tabi.

Kritik soru şu, senin benim hayattaki amacımız ne? Para mı, mutlu olmak mı, ne iş yapıyorsan en iyisini yapmak mı, en iyi arabaya binmek mi, adım 100 yıl sonra hatırlansın isteği mi yoksa azıcık aşım belasız başım mı?

Nacizane tavsiyem şu olur. Sık dişini okulunu bitir. Boşuna para harcama paranı biriktir. Benim zamanında yaptığım hataları yapmayın. Bas Avrupa, Amerika'ya git. Bu hayatı başka şekilde de yaşamak mümkün, yeter ki biraz vizyonunuz olsun.
Dilin önemini biliyorum yazları otelde çalışarak geliştiriyorum ama tabii ki yeterli değil. dikkat ettigim konu üzerine değindin @mgdedeoglu onu bunu bırak yurtdışına çıkmaya bak diyorsun. tabiki de çok isterim
 
  • Beğeni
Tepkiler: mgdedeoglu

sailorlock

Profesör
7 Eyl 2016
105
57
1,035
Mühendislik dediğin kağıt kürektir bence, mühendisin temel işi teoriyi oluşturmak, bunu pratikte uygulatacak yöntemleri belirlemek ve pratikte uygulatmaktır. (Gerektiğinde kontrol etmek dahil)
Ancak mühendislik eğitimi almak sahada yani pratik olarak çalışmanı engellemez. Hatta pratik olarak çalışırken işin teorisini daha iyi kavradığın için sana artı katar.
O yüzden bence hangi mühendisliği bitireceğim diye düşünmek yerine, en kısa zamanda okulunu bitirerek hedeflediğin meslek dalında çalışma aşamasına geçmelisin.
mühendisliğe kağıt kürek diyen mühendisin bilime saygısı yoktur. sizler gibi mühendislerin kağıt kürek diye geçiştirdiği işler yüzünden projeler uzar.
1- aynı okulda bölüm değiştirince ortalamayla geçmiyorsun diye biliyorum. araştırıcam
2- 5 değil 7 8 yıl gibi duruyor şuan. hatta 4. sınıfta bırakan insanalr da hiç şaka yapıyor gibi değillerdi.
3- araba yapmak derken pense tornavida vs kullansam bile yeter ama hep kağıt kalem
4- memnun olan yok bir tek sorun öğrencilerde demek yanlış olur
5- tamamen katılıyorum
kağıt kalem, bilgisayar programı yerine takım-anahtar, tornavida pense tutmak istiyorsan yol yakınken vazgeç gir bir serviste çalışmaya başla. bu mantıkla mühendislik yapılmaz. ben de mukavemet derslerini sevmezdim sıkıcı geliyordu ama bilmem gerektiği kadarını öğrendim.
birde otomativ değil otomotiv ismini doğru düzgün bilmediğin bir bölüme geçmeye çalışıyorsun. derdim senin şevkini kırmak değil ülkedeki mühendislik ortalamasını yükseltmek. sen herhangi bir mühendislik fakültesini bir şekilde bitirsen de pek mutlu olarak çalışabileceği pek sanmıyorum. sözlerimi de elon musk'ın geçen hafta söylediği sözle bitiriyorum. "kimse dünyayı haftada kırk saat çalışarak değiştirmedi"
 
  • Beğeni
Tepkiler: inzfatih

RYAN7R

Özg
Panpa
7 Eyl 2016
4,159
1
8,086
4,820
28
Ankara
Marka
Yok
Ya şimdi moralini bozmak istemiyorum. Biraz daha yorumları okudum. Bizim ülkemizde sorun şu: Tayyip çıkıp her ileeee üniversite açtık diye övünüyor ama kaliteden bahseden yok. Şimdi ülkede yarım milyonu geçkin mühendis var. Herkes okumak istiyor, herkes beyaz yaka olup rahat etmek istiyor çünkü bizim ülkede mavi yakaya verilen yük ciddi fazla. Şimdi ben özel bir okula 60 bininci sıradan girdim. Ben bile zaman zaman çok ciddi zorluklar çektim derslerde ki ygs-lys yi baz alırsak temelim senden daha iyi demek oluyor bu. Hatta mühendislik bölümleri için 50 bin barajı getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle, hiçbir zaman çalışma hayatında mühendislik yapmayacaksın. Ülkedeki en mantıklı mühendislik endüstri mühendisliğidir. Sebebi de ülkede arge yok, çok çok az yerlerde var, oraya da sen ben bu kafalarla giremeyiz. Endüstri direk üretim odaklı çıkıyor okuldan ve iş verenin senden beklentisi bu yönde. Bence eğer düşünürsen ben makina da yapamıyorum diye otomotive geçmen hiçbir şeyi değiştirmez. Ha eğer arkadaşların dediği teknoloji fakültesiyse daha rahat edersin teknik bilgin daha iyi olur. Ama mezun olunca vasfın ne olacak bilemem. Bu süreçlerden herkes geçiyor, 18 yaşındayken insana hayatını yönledirecek kararlar vermesi hele ki üniversiteye giriş sınavı gibi büyük bir yoğunluktan sonra yapması çok yanlış. Mesela TEDÜ’de mühendislşkten giriyorsun, 2 yıl sonra hamgi mühendisliği yapmak istediğini seçiyorsun ki bence çok iyi. Tek diyeceğim çok hayalperest olma, elindekiyle devam et, elinden gelenin en iyisini yap. Şu an şevkin çok fena derecede kırılmış durumda ama emin ol yerine gelecek. Şu an bir geçiş sürecindesin. Üniversite çalışma disiplinine alış, bu disiplinler:

1. Tüm derslere girip, hocayı dikkatlice dinleyip not almaktan geçer.

2. Öncelikle anlama stilini bulmalısın. Belki de çok zor öğrenen bir insansın ki büyük ihtimal öylesin. Bir derse çalışırken diğerlerine göre fazla çalışman gerekebilir. Bu moralini bozmasın, her insan eşit değil. Daha çok tekrarla bu işi çözebilirsin. Zaten bir dersi ikinci defa almak demek daha çok tekrar yapmak demektir.

3. Stresli olmakta sakınca yoktur. Günümizde bizi stres hayatta tutuyor ve bir yerlere giriyor. Normalde babalar yapmaz ama benimki “oğlum bitirirsin, stres yapma, ne acelesi” var falan derdi. E adam 60 yaşını geçmiş. Belli yerlere gelmiş. Tabi stres yapmaz :D Sen yapmak zorundasın ama, yapmadan bitmiyor okul.

3. Sabahları erkenden kalk ve okuluna git, okulda olduğun vakitlerde kütüphanede ya da başka yerlerde ders çalış. İyi ders çalışabildiğin noktaları bul.

4. Arada bir arkadaşlarınla çalışmanda zarar yok. Onlarla çalıştıktan sonra bir tekrar daha çakıp biraz da soru çözdün mi kimse tutamaz. Bu süreyi ayarlaman tamamen tecrübe. İlk başta olamaması normal.

5. Sakın ama sakın “abi bu ders çok zor yhaaa, ilkinde geçilmez”cilerin lafına kanma. Onlar hep öyle der, her dersi tek seferde geçerler. Sonra bi bakmışsın onlar mezun olmuş sen hala okuldasın. Her ders tek seferde geçilir. Hatta yüksek notlarla geçilir. Buna yeter ki inan, hedeflerini yüksek tut.
 

inzfatih

Fatih
Panpa
16 Eyl 2016
2,057
4,331
4,220
varsova
Marka
Porsche
O bahsettigin donemlerden bircogumuz gectik, birinci sinif derslerinde net bir mesleki bilgi goremiyorsun, bunlarla niye vakit kaybediyorum bunlar ne isime yarayacak diyorsun ama onlar olmadan muhendislik olmuyor.
Daha proje odakli bir bolume gecmek yerine bu bolumu basariyla bitirip sonrasinda yuksek lisansinda yada stajlarinda yada is ararken istedigin yere odaklanabilirsin cunku 4 sene sonra cok farkli dusunebilirsin.

Kendimden ornek vermem gerekirse programlama yapamam diye dusundugumden bilgisayar muhendisligi istemeyip elektrik-elektronik muhendisligine gittim ve elektronikte de programlamaya gerek oldugunu gordugumde okulu birakip elektrik muhendisligine gectim. (erken yasta verilen karar, kendi potansiyelimin farkinda degilmisim devami seni sasirtacak). Elektrik muhendisliginde en basarili oldugum dersler otomasyon dersleriydi sonrasinda robotik uzerine master yaptim ve ondan sonra baska bir master phd v.s. kariyerime devam ettim, suan ne yapiyorum bundan yillar once yapamam dedigim seyi gundelik hayatimin bir parcasi olarak yapiyorum..

Kendine su sorulari sormalisin, bunu basaran nasil basariyor ? ben yeterince cabaliyormuyum ? elimden geleni yapiyormuyum ? gunde/haftada yada bu donem kac saat harcadim bu ders icin de basaramadim ? Emin ol o okulu 4 yilda bitiren 3/4 kisi bile olsa onlarin hicbiri senden daha zeki degil sadece senden daha istikrarli sekilde ders calisiyorlar.
 

babayimben

Enes
Panpa
4 Eki 2018
843
1,751
2,520
47
İstanbul
Marka
Mercedes
mühendisliğe kağıt kürek diyen mühendisin bilime saygısı yoktur. sizler gibi mühendislerin kağıt kürek diye geçiştirdiği işler yüzünden projeler uzar.

kağıt kalem, bilgisayar programı yerine takım-anahtar, tornavida pense tutmak istiyorsan yol yakınken vazgeç gir bir serviste çalışmaya başla. bu mantıkla mühendislik yapılmaz. ben de mukavemet derslerini sevmezdim sıkıcı geliyordu ama bilmem gerektiği kadarını öğrendim.
birde otomativ değil otomotiv ismini doğru düzgün bilmediğin bir bölüme geçmeye çalışıyorsun. derdim senin şevkini kırmak değil ülkedeki mühendislik ortalamasını yükseltmek. sen herhangi bir mühendislik fakültesini bir şekilde bitirsen de pek mutlu olarak çalışabileceği pek sanmıyorum. sözlerimi de elon musk'ın geçen hafta söylediği sözle bitiriyorum. "kimse dünyayı haftada kırk saat çalışarak değiştirmedi"
Sizler gibi mühendisler derken?
Siz ne mühendisisiniz ve kağıt kürek ifadesinden ne anladınız ki "bilime saygısızlık" gibi bir kabahat işlediğimi düşündünüz?
 

otoparkbekcisi

Taklacı Güvercin
18 Ocak 2017
40
41
295
Marka
Renault
bence değiştirme. odtü makina 3.sınıf öğrencisiyim emin ol yazdıklarının hepsini bende yaşıyorum ve bu otomotive geçsen de böyle devam edeceğine inanıyorum. mühendislikte hocayı fazla takmayacaksın 1-2 hocadan başka sana faydalı olan çıkmaz kendin çalışacaksın ve bu ortalama gösteriyo ki ya çalışmıyosun ya da çok yanlış çalışıyosun bu yüzden bölüm değiştirsen de notlarında belirgin bir değişme olacağını düşünmyorum. ayrıca okuldaki çoğu hocam konusu açıldığında otomotivi saçma gördüklerini belirtiyor bölüm açmak için makinadan 3-4 ders alıp açılmış bi bölüm olarak görüyorlar makinacıysan zaten otomotivcilerin bulunduğu pozisyonlarda görev alabiliyosun diyolar(otomotivciler kızmasın)
 
  • Beğeni
Tepkiler: denizyenilmez_

fksarall

Panpa
8 Eyl 2016
1,548
3,367
3,770
Ankara
Marka
BMW
Sizler gibi mühendisler derken?
Siz ne mühendisisiniz ve kağıt kürek ifadesinden ne anladınız ki "bilime saygısızlık" gibi bir kabahat işlediğimi düşündünüz?
"Genel olarak insanların uğraşmaktan pek hoslanmadiklari ve hatta cogu zaman canlarını sıkan fakat yapılması gerektiği icin mecburen yapilan islerdir." Alıntı.
 
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım