Yakıttan Maksimum verim Nasıl Alınır ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

İstanbullu

Panpa
8 Eyl 2016
7,345
10,782
4,770
İstanbul
Marka
Hyundai
Merhaba
Bu çok gizli Japon evraklarını Mazdanın bir sunumundan sizler için çıkardım . Sizlere kısaca özetlemen istiyorum. Bu grafikler tamamen Benzinli araçlar için geçerlidir.

lol 1.png
Bu resimde, sarı alan benzinli motorların yakıtı en verimli kullandığı alanı kapsar. 1200 devirde 3500 devire kadar olan bu sarı alan, Motorun ürettiği maksimum torkun %50 siyle başlayıp %90 nı kadar geçen alanı kaplar. Sakin kullanımlarda yeni nesil elektronik otomobillerin Drive Bye Wire teknolojisi bu sarı alanaın içinde aracınızı kullanmaya özen gösterir. 1200 devirde tam yük altında 53 newton tork üreten bir araba kullanıyorum. Motora tam yük veremediğim sürece %60 yük altında kullandığım sürece yakıt en verimli haliyle yanar. Bu da en ekonomik sürüş şekillerinden biridir. Bu yuzden vites oranlarının önemi ortadadır. Siz sadece uygun vitesde uygun devirde gidin, gaz pedalına ihtiyacınız oranda basın ve kulağa rahat nefes alan bir motor sesi duyun. Ecu gaz aldığı verilere dayanarak sarı alanda tutmaya çalışmaktadır.
Benzinli otomobillerin 3500 devirde 90 100 km yapıyor olmasıda birazda bu sebebledir. Çok özel bir model olmadıkca benzinli otomobillerin tamamı bu şekilde çalışmaktadır.
lol 2.png
Bu grafik ise aracınızın ekonomi vitesi olarak düşündüğünüz devirde kullandığınızda aslında gerçek verimli alanaın altında kalıyor olmanızı gösteriyor. Motor yükü az olması demek, yaktığınız yakıtı verimli kullanıyor anlamına gelmiyor maalesef. Verimli alanında koyu yeşil alanda kalmak yaktığınız yakıtın %30 nu çöpe atıyor anlamına geliyor. İşte bu yuzden küçük motorlu ve yük altında çalışan motorlar , büyük motorlu ve yük altında kalmayan motorlardan daha az yakmaktadir.

lol 3.png

Burda aracların Kw değerinden motor gücüne istinaden yakıt tüketimi ortalaması görünmektedir.

20 kw (27 hp) ve civarında motor gücüne sahip ( 10 kw ile 30 kw motor gücüne sahip araçların yakıt tüketimi) arabaların ortalama olarak 4,1 litre benzin yaktığını göstermektedir.
80 kw (110 hp) ortalamaya sahip B sınıfı arabaların yakıt tüketimi ise 6,0 litre civarında kalmaktadır.
Motoru daha verimli kullanmak ve motor yükünü artırmak için WV grubu Aktif silindir kapama sistemleri gibi çözümler vardır. Yada subabların açılıp kapanma hızlarını değiştirip zamanlamayı değiştişrmekde yakıtı verimli kullanmak adına yapılan sistemlerdendir.

Umarım size birşeyler kazandırmışımdır. :) Artık 3500 devirde 100 km hız ile seyreden arabalara daha bilinçle bakılması dileğiyle. Saygılar
 
Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım