Testler

Anti’k Kahraman: Suzuki Swift 1.2 GL AT




Bilhassa Fransızların B segmenti satış grafiklerini tersine çevirmek için bir deveye hendek atlatmadıkları kaldı. Bugünlerde hatchback’lerin dört bir yanından LED ışıklar fırlıyor, krom yahut piyano siyahı süsler fışkırıyor. Motorlar sıklıkla aşırı beslemeli, şanzımanlar çift kavramalı. Camia yavaş yavaş gelenekseli terk ediyor.

Suzuki’nin duruşuysa değişecek gibi görünmüyor. Demirbaşları Swift geçen sene olabilecek en mütevazı biçimde yenilendi ve bu sırada Volkswagen’le hüsranla sonuçlanan bir ortaklık girişiminde bulundular. Geçenlerde Amerika’dan çekildiler, ardından İspanya’daki motosiklet fabrikasını kapatma kararı aldılar. İşler global anlamda iyi gitmese de marka Türkiye’ye hiç olmadığı kadar iyi odaklanmış durumda. Pazarlamaya artık daha fazla para harcıyorlar ve daha rekabetçi fiyat politikaları izliyorlar.

Swift’in 1.2-litrelik motoru turbo beslemeli değil, yalnızca 4-ileri şanzımanı da tork konvertörlü. Ancak teoride bu kadar geriden gelen kombinasyon yolda modern zamanlara denk seyrediyor. 100 km/s’ye kadar bariz bir hantallık sergilemeyen otomobilin şanzımanı gayet sıkı çalışıyor. Daha da önemlisi tüm zorlamalara rağmen tüketim 7 litrenin üstüne ancak çıkıyor. Bu veri, kabindeki boğucu plastik yoğunluğunu bir nebze olsun affettiriyor.

Yürüyen aksamın geri kalanıysa çok daha dinamik: Direksiyon sınıfının en iyi ayarlanmış sistemlerinden biri ve ipeksi hafifliğine rağmen tedirginlik yerine hep keyif veriyor. Süspansiyonlar düzgün zeminde Swift’i çok eğlenceli kılsa da yollar bozulduğunda rafinelik düzeyini ciddi ölçüde düşürüyor. Gene de ESP kapalıyken dağılmadan, kontrollü biçimde konumlandırılabilen otomobil bugün çoğu hot hatch’in beceremediğini ufacık motoruyla kotarıyor. Sınıfının çok üstünde kuvvete sahip muazzam frenler de, pastanın üstündeki çilek oluyor.

Uzun bir aradan sonra çektiğimiz videonun mekanı destansı, konuğumsa Oto-Park.Com’un gizli kahramanı. Keyifli seyirler!

Yazı: And Mehmet ÇETİN

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. araç aslında yakıtıyla pratikliğiyle uygun yalnız servis sıkıntı ve yedek parça 2-3 hafta bekleme süresi. distribütör firma arabanın pek arkasında durmuyor bagaj cok ufak.anca işe git gel.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu