Haberler

Minicik bir Japon




Yıllar boyunca atmosferik motor kullanımında direnen Toyota sonunda turbo motor modasına ayak uydurdu. Birçok rakibinin yıllar öncesinden başladığı turbo motor üretimine hala atmosferik motorlarıyla karşılık veren markanın aslında üstlendiği sorunsuzluk unvanını korumak istemesi bu konunun altında yatan bir neden olabilir zira piyasada karşılaştığımız ilk turbo beslemeli motorlarda bazı sorunlar olmadı değil. Ama artık stabil üretimi yakalayan markalar turbo motorlarla elde ettiği düşük hacimden daha fazla güç çıkışı ve yakıt ekonomisiyle atmosferik motor tercih eden üreticilere kıyasla daha avantajlı oluyor.

2015 yılında yenilen makyajlı Auris ile tanıtılan 1.2 litrelik turbo motor Toyota’nın piyasaya sürdüğü ikinci turbo motor oldu. İlk turbo motorunu Lexus NX 200T ile tanıtan Japon, 2.0 litrelik bu motor ile ilgilerini üstüne çekmişti.

Aslen 1.196 litre hacmindeki bu 1.2 litrelik motor 10.0 sıkıştırma oranına sahip. 4 silindirlik bu motordan 116 beygir güç çıkışı alabilen Toyota bu gücü 5200 ile 5600 devirde verebiliyor. 185 Nm torkunu da 1500 ile 4000 devir aralığında verebiliyor.

“Özellikle yakıt ekonomisi ve sıcaklığı gelişmiş” uvnanıyla tanıtılan 8NR-FTS 1.2 litrelik turbo motor tek türbin salyangozuna sahip. Tasarımı sayesinde motor soğutmasından da etkilenmeyen sistem böylece daha verimli çalışıyor.

Yakıt ekonomisinde de yüzleri güldüren yeni motorun katalog verisi 100 kilometre’de 4.7 litre. Silindirlerin dikey yerleşimi D-4T turbo direkt enjeksiyon teknolojisinin harmanıyla torku ve gücünü geniş bir devir aralığında verebiliyor. Bu arada 8NR-FTS %36 ısısal olarak daha verimli.

okan

1995 yılından doğdum. Ekonomi bölümü öğrencisiyim. Otopark ile ilk tanışmam 2013 yılına dayanmakta. Otomobil sevgimi ve bilgimi köklendiren bu oluşumda 2015 yılının başından beri aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. 10 sene önce gelecekti turbolu motorlar geç kaldı geç. atmosferikle uyuttunuz milleti yıllarca

  2. 7M-GTE diye bir motor var hiç duydunuz mu? 2JZ? Supra motoru hani? Dünyanın bugün bile en sorunsuz, en dayanıklı iki üç aşırı beslemeli motorundan birini 1991 yılında yapan firma için tabi eskiden turbo sorunluydu da, artık üretmeyi becerdiler yazmak nasıl bir cahillik? İlk turbolu motorunu Lexus’la tanıtmış da bu ikinciymiş bir de. Yakıştıramadım.

    1. Merhaba, turbo motor üretmeyi beceremediler adı altında yakından ve uzaktan ilişkili bir cümle bulunmamaktadır. Lütfen biraz saygı gösterin. Supra’da kullanılan motor hakkında bir pek bilgi sahibi değilim ancak seri üretim olmadığından sayılmamış olabilir. Benim haberi yazarken yararlandığım yabancı kaynaklar bu yönde bilgi paylaşmıştı.

      1. Supra nasıl seri üretim olmuyor o kısmı pek anlayamadım.Bu arada haber kaynakları küçük hacimli Turbo makineler için konuşuyor olabilir.

        1. Supra değil, o motor özel olabilir. Biraz araştırma yaptım ama net bir bilgi bulamadım ne yazık ki.

          1. O motor 20 yıl boyunca toyota’nın büyük sedanlardan spor arabalara, farklı versiyonlarını 10’a yakın modelde kullandığı bir motor. Yani bir motor ancak bu kadar seri üretim olabilir. Bu sonuca ulaşmak için google’a 2jz yazmanız yeterli.

  3. Geçte olsa Toyota’dan geldi turbolu benzinli. Honda ne alemde acaba ? Tata’nın bile dizeli Türkiye’de fink atıyor, Honda herşey onda’mı acep ?

  4. ÇOOOOOOOK GEÇ KALDIN TOYOTA!!Bu kadar sevilen marka bu ülkede ama yıllardır atmosferik motorda diretti.Anlamsız gerçekten.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu