Haberler

Mantık evliliği




Toyota ve Mazda’nın iş birliği içerisine gireceğini daha önceki haberlerimizde sizlerle paylaşmıştık ve sonunda bu iki Japon otomotiv devi güçlerini birleştirdi.

Fotoğraftaki mutluluklarından da belli olacaktır, Toyota ve Mazda’nın CEO’su uzun süreli bir birliktelik için imzalarını attılar. Toyota CEO’su Akio Toyoda ve Mazda’daki mevkidaşı Masamichi Kogai, bu iki Japon otomotiv devinin birlikte geliştireceği otomobil teknolojilerinin maliyetleri azaltacağını belirtti.

Geri çağırma sorunlarının devam etmesine karşın, Toyota hala dünyadaki en büyük otomotiv devlerinden birisi. Mazda da aynı zamanda, Ford bünyesinden ayrılmış ve kendi teknolojilerini geliştirmeye çalışan bir otomobil üreticisi. İki otomotiv devinin ortaklığı, hem yeni teknolojilerin geliştirilmesi için yapılan AR-GE çalışmalarının maliyetlerini azaltacak, hem de birbirilerinin teknolojilerinden faydalanmalarına sebep olacak.

Anlaşmanın 13 Mayıs’ta yapılacağı duyurulmuştu ve kısa süre önce imzalandı. İki şirketin de güçlerinin, bu ortaklıktan nasıl avantaj sağlayacağını araştırmak için bir heyet de kurulacak. Basın duyurusunda ise Mazda ve Toyota’nın motorlarını kısa bir sürede paylaşacakları yer aldı. Ortaklığın ilk belirtileri de Toyota’nın Scion iA modelinin, Mazda 2 ile aynı platform ve motorları paylaşmasıyla görülebiliyor.

Mazda’nın, Toyota’nın hibrit sistemlerini, SUV’den spor arabalara kadar uzanan geniş bir bantta kullanmak için istediği dedikoduları uzun süre boyunca devam ederken, Toyota’nın ise Mazda’daki yüksek basınçlı motorlarına karşı olan hevesi de dillerde kendine yer edinmişti.

Japonya’nın muazzam otomotiv endüstrisi, yıllar boyu süregelmiş General Motors ve Volkswagen AG’nin, hatta AUDI ve Daimler arasındaki gibi çetin bir rekabete girecek.

Japonya’da bir atasözü: ya birlik ol ya da yok ol

Boksör tipi motorlarıyla ve simetrik dört tekerlekten çekiş sistemleriyle meşhur olan Subaru da, daha önceden Toyota ile iş birliğine gitmişti. Eğer Ford, Nissan ve Daimler gibi büyük firmalar, belli bir proje üstünde birlikte çalışmaya ihtiyaç duyuyorlarsa, Mazda bunu tek başına nasıl yapabilir ki?

Peki Mazda’nın gerçekten, elektrikli bir otomobile ihtiyacı var mı? Aslında Mazda, yüksek sıkıştırma oranına sahip motorlar ve hafifletilmiş platform teknolojileri gibi bazı yönlerden, Toyota’dan daha ileride ve Toyota’nın bu motorları istediği daha önceden de belirtilmişti. Bir diğer konu ise Mazda’nın tasarım dili olan KODO dizaynının, Toyotaların da genlerine işlemesi, tüm otomobil tutkunlarının ortak isteğidir herhalde.

Otomotiv endüstrisindeki diğer güncel haberler için takipte kalın.

 

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Toyota belki tasarım öğrenir Mazda’dan diye attığım yorumu neden sildiniz?
    Ne var bunda? Toyota’dan para mı alıyorsunuz yoksa laf söyletmiyorsunuz? Bu yorum hakaret, küfür, iftira içeriyor mu? Bundan bir kaç ay önce biz özgürüz biz para almıyoruz kimseden yalnız hergün bir kaç kere siteye tıklayın yoksa batarız diye video çeken And efendi bu ne iş?

    1. http://www.otopark.com/2015/02/21/2015/ buradaki yazıyı okursanız Toyota ile ilişkilerin henüz rayına oturmamış olduğunu “And efendi” belirtmiş durumda ve Toyota dahil hiçbir otomobil firmasından böyle bir destek gelmediğini, gelse bile And Mehmet Çetin’in bunu kabul etmeyeceğini V40 testinin yorumlarında yazdığı bir yorumdan görebilirsiniz. Otopark’ı Otopark yapan kriterlerin en başında gelen otomobil yorumlarındaki objektifliğidir ve bu ilelebet böyle kalacaktır.

      1. Kardeş meseleyi anlamamışsın ya da anlamak istemiyorsun. Ben neden yorumum silindi diye soruyorum bırak da and cevap versin.

  2. Toyota tasarım konusunda belki Mazda’dan birşeyler kaparda öğrenir. Toyota çok sevdiğim bir marka fakat aynı zamanda tasarımları çok çirkin olanda bir marka. Toyota gibi bir markaya böyle çirkin tasarımlar hiç yakışmıyor. Şu an piyasanın en verimli atmosferik motorlarını üreten Mazda ile anlaşması Toyota için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Mazda Ford bünyesinden ayrılmış ve kendi teknolojilerini geliştirmeye çalışan bir otomobil üreticisi. Bir Japon atasözü der ki: ya birlik ol ya da yok ol

  3. Toyota tasarım özürlü olan bir marka. Toyota ne zaman öğrenecek şu tasarım işini çok merak ediyorum. Bir marka ancak bu kadar kötü tasarımlara imza atabilir. Toyota tasarım çizgilerini değiştirmediği sürece Toyota’dan bir cacık olmaz. Toyota tasarım anlamında belki Mazda’dan birşeyler kaparda öğrenir. Şu an piyasanın en verimli atmosferik motorlarını üreten Mazda ile anlaşması Toyota için büyük avantaj sağlayacaktır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu