Haberler

Samsung’dan ilginç konsept




2009 yılında Rus dizayn stüdyosu Art Lebedev, yol güvenliğini arttırmayı amaçlayan Transparentius adlı bir konsept tanıttı. Aslında çok basit bir mantıkla işleyen konseptin iki ana parçası vardı; bunlardan birincisi büyük ve yavaş araçların ön taraflarına konulacak bir kamera, ikincisi ise arkada bu kameraların bağlanacağı ve takip eden sürücülerin rahatlıkla görebilecekleri ekranlar. Bu sayede arkadan takip eden sürücülerin, kamyonları sollamalarının güvenli olup olmadığını şeritlerinden çıkmadan görebilmeleri amaçlanıyordu. Bu fikir, Samsung’un prototip kamyonu ile gerçek oldu. Kamyonun dorsesinin arka kapılarına 4 adet outdoor ekran yerleştiren Samsung, önde bulunan kablosuz bir kameradan bu ekranlara sürekli görüntü sağlıyor.

Samsung’dan gelen açıklamaya göre şirket bu günlerde Safety Truck adı verdikleri konseptin geliştirilmesi için resmi izinleri almaya çalışıyor. Bu fikir teoride çok iyi gözükse de, pratikte ekonomik olarak pek de mantıklı değil. Ön tarafta kullanılan kameralar ucuz olsa da her kamyonun arkasına 4 adet ekran koymak lojistik şirketleri için direkt bir getirisi olmayan bir yatırım. Buna rağmen Samsung’un güneş parlamaları gibi teknik sorunların üstünden gelebilmiş olması etkileyici.

Sürüş sırasında alınan bilgilerin geliştirilmesi için daha gerçekçi bir çözüm, önümüzdeki sene ABD’deki otomobillerde sunulmaya başlanması beklenen araçlar arası iletişim (V2V) sistemleri olacak. Sistemi kullanan otomobiller arasında bir ağ görevi görecek bu teknoloji, otomobilin hızını, yönünü ve konumunu diğer araçlara bildiririken, aynı bilgileri de etraftan toplayacak. Bu şekilde diğer sürücülerin güvenli olmayan hareketleri veya ileride olmuş bir kaza, sürücüler farketmeden önce sisteme girilmiş ve sürücüye haber verilmiş olacak. V2V, Samsung’un bu konseptinden çok daha fazla bilgiyi çok daha efektif bir şekilde verse de, büyük kamyonları transparan hale getirmek de ilginç ve güzel bir teknoloji uygulaması.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bi yorum okumuştum bunun hakkında. Bizim ülkede olsa ekrana bakacam diye kaza yapar millet diye cidden öyle ama 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu