Haberler

Trafikte yeni dönem gençlik hareketi başladı




Trafikte Gençlik Hareketi’nin yeni dönemi, öğretmen eğitim semineriyle Antalya’da başladı.

Ortaöğretim öğrencileri, veliler ve servis şoförlerinde trafik güvenliğinde farkındalığı geliştirmeyi amaçlayan Trafikte Gençlik Hareketi’nin 2015-2016 eğitim öğretim yılı uygulamaları, 18-19 Kasım 2015 tarihinde Antalya’da düzenlenen eğitim semineriyle başladı.

Millî Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Goodyear Lastikleri, arasında imzalanan işbirliği protokolüyle “Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında hayata geçirilen Trafikte Gençlik Hareketi’nin dördüncü yılı, 18-19 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen eğitim semineriyle başladı. 2012’de başlayan Trafikte Gençlik Hareketi’nin amacı, dünyada ve ülkemizde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan trafik güvenliği konusunda farkındalığı geliştirmekolarak öne çıkıyor. Projenin hedef kitlesi, belirlenen okulların trafik ve ilk yardım dersi öğretmenleri, 12’nci sınıf öğrencileri, trafik güvenliği ve ilk yardım kulübü öğrencileri, veliler ve okul servis şoförleri olarak belirlendi.

Projenin, 2014-2015 eğitim öğretim yılı uygulamalarında, trafik ve ilk yardım öğretmenleri vasıtasıyla 10 bin öğrenciye doğrudan trafik güvenliği eğitimi verildi. Eğitim ve iletişim materyalleriyle de 20 bin veli ve 500 okul servis şoförüne ulaşıldı. Bu döneme ilişkin ölçme değerlendirme çalışmaları, bilgi düzeyinde öğretmenlerde %25, velilerde %34 puan, servis şoförlerinde %31 puan, öğrencilerde %28 puan iyileşme kaydedildiğini ortaya koymuştur.

2015-2016 eğitim öğretim yılı uygulamaları, öğretmenlere yönelik eğitim semineriyle başladı. 18-19 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen seminerde, öğretmenler projenin uygulama süreci hakkında bilgilendirilirken, trafik güvenliği konusunda da uygulamalı eğitimler aldılar.

Seminerin açılış konuşmalarında, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız Trafikte Gençlik Hareketi Projesi kapsamında insan unsurunu öne çıkararak insan yetiştirme hususunda öğretmenlere düşen göreve dikkat çekmek suretiyle, gerçekleştirilen eğitimin önemini vurguladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü adına konuşma yapan Denetim, Kontrol ve Araç Muayene Daire Başkanı Yılmaz Kılavuz ise, karayolu trafik güvenliğinin bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun olduğunu ve bu sorun hakkında gençlerimizin erken yaşta farkındalıklarını geliştirmeyi amaçlayan Trafikte Gençlik Hareketi’nin her geçen yıl daha fazla gence ve onların vasıtasıyla yaşadıkları çevrelere artan bir fayda ile ulaşmasını arzu ettiklerini belirtti. Proje ortaklarından TÜVTÜRK’ün Kamu İşleri Direktörü Ahmet Bulut, Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında hayata geçirilen bu projeye destek vermekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Goodyear Lastikleri adına konuşan Kurumsal İletişim Müdürü Lerzan Moral ise, 15-29 yaş grubundaki gençlerin en çok karayollarında hayatını kaybettiğinin altını çizerek, Goodyear olarak gençlerin korunması ve trafik güvenliğinin gelişmesi adına böyle bir projeye imza atmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını aktardı.

Adana, Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun olmak üzere 10 farklı ilden 50 öğretmenin katıldığı eğitim seminerinin ardından, öğretmenler okullarındaki velilere ve servis şoförlerine ulaşacak, öğrencilere yönelik eğitimleri uygulayacaklar. Bu şekilde toplam 10 bin öğrenciye, 20 bin veliye, 500 servis şoförüne ulaşılması hedefleniyor.

Öğrencilere, trafikte tehlike yaratmamak, tehlikelerden korunmak, sürücü, yaya ve yolcu olarak trafik kurallarına uymak ve duyarlı olmak, sorumlu davranmak konularında olumlu tutum kazandırmayı hedefleyen Trafikte Gençlik Hareketi, aynı zamanda ortaöğretim öğrencilerinin Trafik Güvenliği ve İlk Yardım Kulüplerinin faaliyetlerine gönüllülük esasıyla katılımlarını artırmayı amaçlıyor.

12’nci sınıf Trafik ve ilk yardım dersinin daha verimli işlenebilmesi amacıyla, bu dersin kazanımlarına uygun ve öğrencilerin ilgilerini çeken araç ve yöntemler geliştirildi. Kullanılan örnek olay incelemesi yöntemi, sınıftaki öğrencilerin sunulan olaylar üzerinden yoğun bir zihinsel çaba göstererek tartışmalarına olanak tanımasıyla, öğrenci odaklı bir eğitim olanağı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu