Haberler

İstanbul’a 100 bin park kapasitesi daha!




İstanbulluların günlük hayatında en büyük kollektif sorunu trafikse, ikinci büyük sorun da ‘park’ problemi. Resmi rakamlara göre İstanbul’da 3 milyon araç var, her yıl ortalama 150 bin araç daha trafiğe giriyor.

Ancak bu araçların park ihtiyacını karşılayacak otopark ne yazık ki yok. 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki olarak kurulan İSPARK’ın amacı da hem şehir içi trafiğin hafiflemesine katkı sağlamak hem de İstanbullunun park sorununa çözüm sunmak.

İSPARK Genel Müdürü Nurettin Korkut’un verdiği bilgilere göre şu anda İstanbul’da İSPARK ve özel sektörün toplam 400 bin araçlık otopark kapasitesi bulunuyor. Kapasitenin hızla artırılması için çalışılıyor. Nurettin Korkut’la İSPARK’ın yeni projelerini konuştuk.

NE ZARARI, 1 TRİLYON KÂRIMIZ VAR!

Geçtiğimiz haftalarda İSPARK’ın zarar ettiğini dair haberler yayınlandı. 2015 sonuçlarınız nasıl, zarar mı açıklayacaksınız?
İSPARK sosyal fayda sağlamak amacıyla İBB başkanımız Kadir Topbaş’ın vizyonuyla kurulan bir şirket. Ve hiçbir zaman birinci önceliği kâr üretmek olmadı. Neticede şirketsiniz kâr üretilir ama öncelik bu değil. Önceliğimiz İstanbullulara kaliteli hizmet sunmak ve sürdürülebilir projelerle trafik akışına katkı sağlamak. Yanlı yapılan bazı haberler var. Dikkat ederseniz bu haberler, bir iki yerde çıktı fazla önemsenmedi. Çünkü biz şeffaf bir kurumuz ve her yıl bilançomuzu kurum web sitemizde yayınlıyoruz. Mart ayında da 2015 yılı bilançomuzu açıklayacağız. On yıllık süreçte hiç zarar etmedik aksine ekonomiye 1,5 katrilyon TL kazandırdık, otopark gelirlerini kayıt altına aldık. Zarar ettiğimiz iddia edilen 2015 yılını ise yaklaşık 1 trilyon TL kârla kapattık.

Kurulduğunuzdan bu yana hiç zarar etmediniz mi?
Hayır. Bugüne kadar hiç zarar etmedik. Bizim en büyük giderimiz personel gideri. 2600 civarında çalışanımız var. Bunun dışında, kullandığımız alanlar İBB’ye ait. Kullandığımız alanlar için Büyükşehir Belediyesi’ne ciro üzerinden yüzde 25 ödeme yapıyoruz. Yüzde 18 de KDV ödüyoruz. Bizim gider kalemlerimiz bunlar. Bir algı oluşturulmaya çalışıldı ama bunun gerçekle bir ilgisi yok.

İstanbul’a ‘Otopark Master Planı’ hazırladık

İstanbul’un trafik sorununa çözüm için projeleriniz var mı?
Trafik sorununun çözümüne katkı sağlamak için otoparkların hangi bölgelere ve ilçelere yapılması gerektiği konusunda bir ‘Otopark Master Planı’ hazırladık. 2 ay önce bu master planı teslim ettik. İBB’nin 2019’a kadar İstanbul’un otopark kapasitesini 100 bin artırma vizyonu var. Bizim kapasitemiz 100 bin civarında. Yeni yatırımlarla birlikte bu kapasite ikiye katlanacak.

Şu anda nasıl rakamlar?
İstanbul’da şu anda 3 milyon araç var. İstanbul’da her gün trafiğe 500 araç dahil oluyor. Yılda 150 bin gibi bir araç söz konusu. Özel sektör, AVM’ler ve İSPARK’ın toplam park kapasitesi ise 400 bin civarında.

ispark

5 yeni cep otogarı açılacak

Daha kaç tane cep otogarı açılacak?
İlk cep otogarını Alibeyköy’de açtık. Ayda 2 milyon kişinin kullandığı bu otogardan halkımız da otobüs firmaları da çok memnun. İBB beş noktada daha cep otogarı planlıyor. Bu 5 yeni otogar 2019’a kadar Silivri ve Sabiha Gökçen arasındaki aks üzerinde mantıklı noktalara yerleştirilecek.

Esenler ne olacak? 
2018’de Esenler’in sözleşmesi bitiyor. Sürdürülmeyeceğini tahmin ediyorum.

Kadir Topbaş ‘Taksicilerin geliri artsın’ dedi

Geçen yıl taksilerin tek merkezden yönetilmesiyle ilgili bir projeye başladınız. Ne aşamada bu proje?
Evet. İBB’nin bize işletilmek üzere devrettiği “taksi yönetim merkezi ve çağrı merkezi” projemize start verdik. 134 nolu Çağrı Merkezi ile İstanbul genelindeki 18 bin taksinin tek merkezden yönetileceği bir sistem kuruyoruz. Taksilerin tamamı tek çağrı merkezinde toplanacak. Pilot uygulamalara başladık ayrıca 332 araç kapasiteli 42 taksi durağını hizmete açtık.

Nasıl işleyecek sistem.. Ne faydası olacak vatandaşa?
Proje hayata geçirildiğinde Taksi Çağrı Merkezi’ni arayanlara, bulundukları noktaya en yakın taksi yönlendirilecek. Araç takip sistemi sayesinde yolcu ve sürücü güvenliği en üst seviyeye çıkacak. Taksilerin trafikte gereksiz dolaşmalarını da önleyecek sistem sayesinde zaman kaybı, gereksiz yakıt tüketimi ve egzoz gazı salınımının en aza indirilecek. Başkanımız Kadir Topbaş’ın bu projeyle taksici esnafının gelirlerini ve müşteri sayısını artırmayı hedeflememiz noktasında bizlere talimatları oldu.

Trafiğe ‘park et devam et’ çözümü

Başka neler yapılacak trafiği rahatlatmak adına?
İBB trafik sorununa çözüm üreten önemli projeleri hayata geçiriyor. Biz de İBB’nin bir kuruluşu olarak verilen görevler kapsamında buna katkı sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz. Transfer merkezlerinde hizmete açtığımız “park et devam et otoparkları” çok önemli. Bu sayede sürücüler, trafiğe girmeden araçlarını metro, metrobüs, Marmaray, İDO ve diğer toplu taşıma istasyonlarına bırakarak gidecekleri güzergaha rahatça ulaşabiliyor. 44 noktada 13 bin kapasiteyle her gün yaklaşık 100 kilometre araç konvoyunun trafikten çekilmesini sağlayan otoparklarımızı yaygınlaştıracağız. Bunun yanında cep otogarlarının kent dışına ana ulaşım yolarına yakın yerlerde yapılmasının da trafiği azaltıcı etkisi var. Bu projelerle trafik akışına daha büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz.

 

 

15 bin kişinin cebine girdik

isparkuygulama

Bir de akıllı telefon uygulamanız çıktı. Kaç kişi indirdi İSPARK uygulamanızı?
15 bin kişi bu uygulamayı indirdi. İstanbul’da bir sokakta park yeri olup olmadığını bilmediğinizde kimi zaman 3 tur atmanız gerekebiliyor. Bu uygulama anlık verileri göstererek, insanların işini çok kolaylaştırdı. Bir sokağa girmeden anlık olarak orada boş otopark yeri var mı görebiliyorsunuz.

Tüm otoparklar yenilenecek teknolojik parklar gelecek

Bu yıl fiyatlarınızda zam olacak mı?  
İSPARK’ın fiyat tariflerinde bazı bölgelerde uzun süredir değişikliğe gitmiyoruz. Fiyatlarımız bölgenin parklanma yoğunluğuna bağlı olarak değişiyor.

2016 için planlanan projeleriniz neler?
İlk başta otopark kapasitemizi artırarak otopark sıkıntısına çözüm üretmek amacıyla İBB’nin  desteğiyle otopark yatırımalarını hızlandırmak ve ‘Apart Park’ dediğimiz sistemlerle teknolojik otoparklar da yaparak dar alanlarda daha çok aracın parklanmasına imkan sağlamak istiyoruz. Ayrıca vatandaşlarımıza kaliteli hizmet vermek amacıyla otoparklarımızı baştan aşağı İBB’nin katkısıyla yenileyeceğiz. Çalışmalar başladı.

Kaynak: Akşam

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Havadan para kazanan bir oluşumun zarar edebileceğini kim düşünmüş acaba çok merak ettim doğrusu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu