Haberler

Renault, Avrupa hafif ticari araç pazarında lider




Renault Grubu 2015 yılında global hafif ticari araç pazarında satışlarını yüzde 12,4 arttırdı ve pazardan 3,76 pay alarak bir kez daha güçlü bir performans sergiledi.

Avrupa’da yüzde 11,4 büyüyen pazarda Renault, hafif ticari araç satışları yüzde 16,9 artış kaydetti. bu da ilave 29,000 ara satışı anlamına geliyor. Bu performans 0,71 puan artış ile yüzde 15 Pazar payını yansıtıyor.

Renault, Avrupa’da 18 yıldır ardarda hafif ticari araç lideri.

Avrasya Bölgesi’nde ise markanın pazar payı 1,71 puanlık artışla yüzde 8 oldu. Bundaki en büyük etken Renault’nun bölgedeki ana pazarı Türkiye’deki satışların yüzde 80 artması oldu.

Bölgesel liderlikten üst düzey küresel oyunculuğa

Renault Grubu küresel açıdan 2015 senesinde hafif ticari araç pazarında güçlü bir yıl geçirdi. Grubun satışları yüzde 12,4’lük artışla 387bin adede erişti. Üstelik bu artış toplam pazarda yüzde 6,3’lük gerilemeye rağmen (Kuzey Amerika hariç) gerçekleşti.

Renault’nun küresel hafif ticari araç pazarındaki payı 2014 senesine oranla 0,63 puanlık artışla yüzde 3,76 olarak gerçekleşti.

Renault 2015 senesinde Avrupa dışında 92 bin 400 adet satış gerçekleştirdi. Söz konusu performans Brezilya ve Cezayir gibi kilit pazarlarda toplam satışlar açısından meydana gelen dalgalanmalara rağmen elde edildi. Renault Grubu, satışların Cezayir’deki pazar koşuları tarafından olumsuz etkilenen AMI (Afrika, Orta Doğu, Hindistan) hariç bütün bölgelerde iyi bir performans sergiledi.

Renault’nun hafif ticari modelleri 112 ülkede satılıyor ve marka bu ülkelerin pek çoğunda ilk üç oyuncu arasında yer alıyor.

AMI (Afrika / Orta Doğu / Hindistan): Renault 2010 senesinden beri pazar payı açısından Kuzey Afrika’da yüzde 15,7 pazar payı ile lider marka. Kangoo, Master ve Dokker hem Cezayir hem de Fas pazarlarında zirvede yer alıyor.

Latin Amerika: Renault Kangoo ve Maaster’ın üst düzey performansları sayesinde 2008 senesinden beri Güney Amerika’d en fazla satış yapan üç markadan biri oldu. Bu bölgedeki pazar payı Brezilya ve Arjantin’deki zorlu koşullara rağmen 2015’de 0,57 puanlık artışla yüzde 3,9 oldu.

Renault’nun ilk yarım tonluk pickup’ı Duster Oroch Kasım ayında Brezilya’da lanse edildi ve iki ayrı “Yılın Pickup’ı” ödülüne layık görüldü. Söz konusu yeni model Latin Amerika’da bu segmentte yepyeni bir çığır açtı ve 2016’da büyümeye katkı sağlamaya devam edecek.

Asya/ Pasifik: Asya/Pasifik bölgesindeki satış rakamları 15 yıldır en yüksek seviyeye ulaştı; bunda Renault’nun Avustralya’daki performansı da etkili oldu. Ülkedeki satışlar 2015’de yüzde 10’dan fazla artış gösterdi. Kangoo ve Master sırasıyla ikinci ve üçüncü en çok satılan model oldu.

Avrasya: pazar payı 1,71 puanlık artışla yüzde 8 oldu. Bundaki en büyük etken Renault’nun bölgedeki ana pazarı olan Türkiye’deki satışların %80 artması oldu.

Avrupa’da 18 yıllık bir başarı hikâyesi

Renault, ACEA* (Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği) tarafından belirtildiği üzere peş peşe 18. Yılında da Avrupa’daki hafif ticari araç Pazar lideri oldu. Kangoo, Master ve pek çok ödüle layık görülen Trafic’in sergiledikleri üçlü performanslar bunda etkili oldu.

Yüzde 11,4 büyüyen Avrupa pazarında Renault’nun hafif ticari araç satışları tüm ana pazarlarda artış gösterdi. Bu pazarlara Almanya, İtalya, İspanya ve şu ana kadar en iyi seviyenin elde edildiği (1,2 yüzde puanlık artış) İngiltere de dahil.

Fransa’da da Renault’nun pazar payı 1,2 puanlık artışla %32,85 olarak gerçekleşti. Böylece markanın 2006 senesinden beri en iyi performansı elde edilmiş oldu. Kangoo, Trafic ve Master kendi segmentlerinde zirvede yer aldılar.

“Peş peşe 18. yıldır Avrupa’daki liderliğimizi devam ettirdiğimiz için gururluyuz. Bu sonuç, müşterilerimize kapsamlı, kişiye özel hafif ticari araçlar sunma kararlılığımızın bir kanıtıdır; üstelik bu kararlılığımız yeni Trafic’in lansmanı ile daha da pekiştirildi,” diye belirtti Global Hafif Ticari Araç Satış & Pazarlama Bölümü Başkan Yardımcısı Pascal Schmitt.

Hafif Ticari Araç uzmanlığı

Renault’nun hafif ticari araç uzmanlığı Villiers Saint-Frédéric, Fransa’daki Teknik Merkez sayesinde daha da ileriye taşındı. Bu merkezde Kangoo, Trafic ve Master gibi başarılı modeller geliştirildi. Merkezde bulunan teçhizatlar ve mühendislik ekipleri prototip ve simülasyon üretimi ile birlikte üretim süreçlerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere yeni araçların geliştirilip, test edilmesi için son derece uygun.

Renault fabrikalarının kusursuzluğu diğer hafif ticari araç markaları tarafından da tanınmış durumda. GM, Daimler, Renault Trucks ve en son olarak Fiat ve tabii ki Renault’nun İttifak ortağı Nissan ile kurulan sağlam ortaklıklar bunun en büyük kanıtıdır.

Renault üç kıtada üretim tesislerine sahip:

Güney Amerika: Renault, Kangoo modelini Arjantin’de ve Master’ı da Brezilya’da üretiyor.

Afrika: Renault Grubu Dokker modelini Fas, Tanca’daki en yeni tesisinde üretiyor. Söz konusu tesiste üretim yüzde 28 artarak 71 bin adedi aştı.

Fransa: Renault’nun Fransa’daki üç fabrikasının verimliliği yeni üretim rekorlarıyla sonuçlandı:

Batilly: 2006’daki 112 bin 142 adetlik rekoru 126 bin 575 van üretilerek kırıldı (Renault’nun ortaklarına ait Van’lar da dahil). Burada her iki dakikada bir Master üretim hattından çıkıyor.

Sandouville: Sandouville fabrikasında 93 bin yeni Trafic ve GM için araçlar üretildi. Trafic’in platformunu temel alan yeni bir orta boy Van 2016 ortasından itibaren Fiat için bu tesiste üretilecek.

Maubeuge: 151 bin Renault Kangoo ve Mercedes Citan, Maubeuge fabrikasında üretildi. Bu, 2014’e oranla yüzde 9’luk artış anlamına geliyor.

Renault Pro+, Renault Grubu’nun müşterilere ve hafif ticari araç kullanıcılarına hizmet götürmeye yönelik dünya çapındaki uzman markası. Pro + ile bu sayede iyi derecede eğitilmiş uzman ağıyla kişiye özel ürünler ve hizmetler sunulması mümkün oluyor. Renault Pro+ uzman markası Renault’nun hafif ticari araç müşterilerine adanmışlığını bünyesinde barındırıyor. Bu sayede de markanın küresel hafif ticari araç pazarındaki hedeflerini 2016’da elde etmesine yardımcı olacak.

“Yüzde 12,4’lük büyüme gösteren güçlü gobal sonuçlarımız gelecek için bize güven veriyor. Avrupa’da peş peşe 18’inci yılda hafif ticari araç liderliğimizi koruduğumuz için ayrıca gururluyuz. 2015 yılı yeni hafif ticari araç markamız Renault Pro+’nın lansmanıyla tabii ki son derece zengin geçti. Bu marka bizim müşterilerimize kapsamlı ve kişiye özel hafif ticari araç serileri sunma arzumuzu gözler önüne seriyor”.

Ashwani Gupta, Hafif Ticari Araçlar Global Direktörü

(*) ACEA’nın (Avrupa otomobil Üreticileri Birliği) pazar tanımlamaları:

EU15: 2004 genişlemesi öncesindeki üye ülkeler: Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç ve İngiltere.

EU11: 2004 senesinden beri AB’ye iştirak eden üye ülkeler: Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya (Malta ve Kıbrıs’a ilişkin veriler mevcut değil)

EU: EU15 + EU11

EFTA: İzlanda, Norveç ve İsviçre

Genişlemiş Avrupa: EU + EFTA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu